Απαιτείται νέο Σύστημα Πολιτικής Προστασίας με βάση τον κατατεθέντα νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

H Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 25.01.2022, στον τηλεοπτικό σταθμό Flash της Δυτικής Μακεδονίας σχολίασε την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό, μια ανέτοιμη πολιτική προστασία και μια αδιαφορία εκ μέρους της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για τους συμπολίτες μας. Έχοντας ακόμα εγκλωβισμένους, 24 ώρες μετά την έναρξη της χιονόπτωσης, στην Αττική Οδό, η έκφραση του κ. Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «διατηρήσαμε το κράτος λειτουργικό» ακούγεται άκρως ειρωνική…

Η χιονόπτωση «Ελπίς», είχε προαναγγελθεί από τους επιστήμονες εδώ και ημέρες, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία από την κυβέρνηση γιατί ήταν ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν κάνει τίποτα άλλο παρά επικοινωνία, όπως επικοινωνιακοί ήταν και οι λόγοι της δημιουργίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όμως οι ευθύνες δεν είναι μόνο του Υπουργείου αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για όλη αυτήν την τραγική κατάσταση που ζήσαμε αυτές τις μέρες. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όπως απέτυχε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές έτσι απέτυχε και τώρα με το φυσικό φαινόμενο «Ελπίς» και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι είναι ανίκανη, ανέτοιμη, χωρίς ευαισθησία, ενσυναίσθηση και ότι χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή στη χώρα μας.

Η Πολιτική Προστασία έχει τρία βασικά στάδια: την πρόληψη, την ετοιμότητα, την επέμβαση. Και στα τρία αυτά στάδια απέτυχε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ένα επιτελικό κράτος «μπάχαλο» το οποίο δεν ενδιαφέρεται, αγνοεί τις κοινωνικές ανάγκες και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την κλιματική αλλαγή, η οποία φυσικά ως ένα βαθμό εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή θέλει πολιτικές, προσαρμογή, και μοντέλα ανθεκτικότητας.

Τέλος, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, είχαμε εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και είχαμε έτοιμο σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία, το οποίο λόγω εκλογών του Ιουνίου δεν συζητήθηκε και το οποίο επανακαταθέσαμε το φθινόπωρο του 2019. Αυτό το σχέδιο νόμου, που είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πολιτική Προστασία, προβλέπει τη δημιουργία μιας εθνικής αρχής με δύο τομείς, τον επιστημονικό και τον επιχειρησιακό, και τον συντονισμό με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής μέσα από διεθνή δημόσιο οργανισμό».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: