ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: «ΠΕΠΛΟ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 22.12.2021

Η Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σήμερα (22.12.2021) σε τοποθέτησή της για το σ/ν Υπουργείου Υγείας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που συζητιέται σήμερα στη Βουλή εισάγονται διατάξεις από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αφορούν ουσιαστικά «αμνήστευση» δαπανών για απευθείας αναθέσεις έργων «Πρόληψης» σε 18 περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στις εν λόγω διατάξεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο και αφορούν το Υπουργείο, τόσο η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου όσο και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Αδιαφάνεια, και απευθείας αναθέσεις χαρακτηρίζουν γενικότερα την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ειδικότερα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ένα Υπουργείο «άδειο κέλυφος», ένα Υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα και χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου δρα.

Το «χριστουγεννιάτικο» πολυνομοσχέδιο-σκούπα και οι νυχτερινές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν απλά κακή νομοθέτηση αλλά σκόπιμη νομοθέτηση.

Ο πανικός και η αμηχανία της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που εκφράστηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δείχνουν ότι το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του Πρωθυπουργού και κήρυξη εκλογών φοβίζει τη Ν.Δ, καθώς συνειδητοποιεί ότι η κοινωνία αντιδρά και αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάδειξης μιας άλλη δημοκρατικής προοδευτικής κυβέρνησης που «θα σώσει ότι σώζεται.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Aκολουθεί ολόκληρη η τοποθέτησή της:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πραγματικά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, είναι έκθετος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. Είναι έκθετος, πρώτα απ’ όλα, στην ελληνική κοινωνία και δευτερευόντως στην Ολομέλεια, διότι δεν απάντησε το Σάββατο στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στις προκλήσεις και στα ερωτήματα που με σαφήνεια έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά θα έλεγα και με τη μελέτη που έχει γίνει πολύς θόρυβος, τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα σχετικά με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ. Δεν θα επαναλάβω τι περιλαμβάνει. Το γνωρίζουμε.

Πραγματικά, βλέπουμε σε ευρεία κλίμακα μια αλληλομετάθεση ευθυνών και, μάλιστα, ποιος πήρε τη μελέτη, ήταν ενήμερο το Υπουργείο, ψάχνουμε να βρούμε εξιλαστήρια θύματα που την πήραν και δεν ενημέρωσαν κ.λπ. Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν έναν πολιτικό άνδρα, πολύ περισσότερο τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, απέτυχε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας. Και δεν το λέω αντιπολιτευτικά, τα ίδια τα στοιχεία το δείχνουν και από τη θέση της χώρας σε θανάτους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και από τον ίδιο τον πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων.

Όμως, μέσα στην πανδημία το ενδιαφέρον το έχετε στραμμένο πραγματικά –και εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό το καλοκαίρι- στον ιδιωτικό τομέα υγείας και πώς θα τον προφυλάξετε και θα τον εξυπηρετήσετε. Πράγματι και στο εν λόγω σχέδιο νόμου που συζητάμε, υπάρχουν σχετικές διατάξεις. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν ο Πρωθυπουργός εψεύδετο στη Βουλή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως ανέφερα πριν, που αφορά και ανθρώπινες ζωές, πολλές ανθρώπινες ζωές, είτε θα είχε ζητήσει δημόσια συγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί.

Ξέρουμε τι έχει γίνει στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε τι έγινε στην Αυστρία, που ακόμα και παραίτηση Καγκελαρίου υπήρξε. Στη χώρα μας τι γίνεται; Όλα αυτά δείχνουν ένα μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας, το οποίο ισχύει σήμερα στην πατρίδα μας: διαρκείς αναιρέσεις, εξαγγελίες, έλλειψη σχεδιασμού.

Όμως, αποτέλεσμα όλων αυτών ποιο είναι, δυστυχώς εν μέσω πανδημίας; Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η έλλειψη εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, των πολιτών και αυτό, αν θέλετε, φάνηκε και στην πορεία των εμβολιασμών. Η πολιτική σας στην υγεία και στην πανδημία κατάφερε δυστυχώς το συγκεκριμένο. Ακόμα και αυτά που ακούγαμε μέχρι το Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα για τα τεστ που θα γίνουν για τις νύχτες στο ρεβεγιόν, στις γιορτές και λοιπά –ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βγήκε και τα εξήγγειλε- τα πήρατε πίσω.

Επίσης, φέρνετε ένα πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, το οποίο δεν θα έλεγα ότι είναι κακή νομοθέτηση, ένα νομοσχέδιο-«σκούπα» όπως λέμε. Θα έλεγα ότι είναι μία σκόπιμη νομοθέτηση και πραγματικά εκτιμώ ότι έτσι ακριβώς είναι. Μόνο παρατάσεις. Τίποτα καινούργιο. Κανένα μέτρο για τη διαχείριση της πανδημίας, πραγματικά!

Ενδεικτικά θα αναφέρω το πρώτο και το κύριο, το χτύπημα που, ουσιαστικά, γίνεται στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας με τη μη δυνατότητα συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς. Αποδομείτε αυτή την κορυφαία πολιτική πράξη του ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίων, την πρόσβαση στην υγεία των δύο εκατομμυρίων περίπου συμπολιτών μας. Σταδιακά αφαιρείτε τον τρόπο ή τους τρόπους υλοποίησης. Και βέβαια για τις ΜΕΘ είπε πολλά ο εισηγητής μας.

Φέρνετε πολλά άρθρα που αφορούν διάφορα Υπουργεία. Πόσες φορές έχουμε ψηφίσει και πέρυσι με τροπολογία, για παράδειγμα, την παράταση εργασίας των συμβασιούχων εργαζομένων καθαριστριών στην Ελληνική Αστυνομία; Λέγατε ότι θα το λύσετε, ότι θα γίνουν προσλήψεις. Τίποτα!

Ο κ. Πέτσας, μετά τη «Μήδεια» και τη μεγάλη καταστροφή πέρυσι το Φλεβάρη, είχε δεσμευτεί για νομοσχέδιο το Σεπτέμβρη που θα έλυνε ζητήματα εμπλοκής και αλληλοσυμπλήρωσης και συνεργασίας φορέων και Υπουργείων. Τίποτα!

Φέρνετε εδώ πέρα ένα άρθρο σχετικά με το ΔΕΔΔΗΕ και τη δυνατότητα να κόβονται δέντρα μετά από φυσικές καταστροφές και λοιπά.

Για το Θέατρο Πέτρας και για την παραχώρηση στο Δήμο θα πω ότι υπάρχει βέβαια ένα ασαφές πλαίσιο υλοποίησης δεσμεύσεων από την πλευρά τους.

Επίσης, θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Δημιουργήσατε ένα Υπουργείο-κέλυφος για επικοινωνιακούς λόγους, για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας το καλοκαίρι με τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, με έναν νόμο, ο οποίος δεν λειτουργεί, και επιλεκτικά χρησιμοποιείτε κάποια άρθρα του κατά το δοκούν.

Για το Υπουργείο το συγκεκριμένο είχαμε κάνει και επίκαιρη ερώτηση, αλλά απαντήσεις δεν πήραμε. Πρόκειται για ένα Υπουργείο, πρώτα απ’ όλα, χωρίς οργανόγραμμα, πέντε-έξι μήνες από τη δημιουργία του. Επαναλαμβάνω, δεν πήραμε απαντήσεις. Έχουμε καταθέσει ερωτήσεις για την πολιτική σας που ασκήθηκε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου για δεκαοκτώ περιοχές της χώρας, ΚΕΑΚΕ και τις απευθείας αναθέσεις, ερωτήματα συγκεκριμένα για εκθέσεις-μελέτες που βασίστηκαν οι αναθέσεις αυτές. Ζητήσαμε συμβάσεις, υπογεγραμμένα συμφωνητικά και όλα αυτά και απαντήσεις φυσικά δεν έχουμε πάρει.

Έρχεστε λοιπόν, σήμερα και φέρνετε ρυθμίσεις, εκ των οποίων για το άρθρο 146 –που είναι και το πολύ σημαντικό- η αιτιολογική λέει ότι με αυτό επιχειρείται η επίλυση δημοσιονομικών δυσλειτουργιών προγενέστερου χρόνου, οι οποίες είχαν σαν συνέπεια την αδυναμία ενταλματοποίησης, εκκαθάρισης και πληρωμής μεγάλου αριθμού δαπανών από αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Η δε Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αναφέρεται στο συγκεκριμένο και βάζει συγκεκριμένες ενστάσεις λέγοντας ότι στη ρυθμιστική εξουσία του κοινού νομοθέτη εμπίπτει η θέσπιση διατάξεων για τη νομιμοποίηση δαπανών, εφόσον όμως οι σχετικές ρυθμίσεις δεν είναι τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης, ώστε να καταλύεται ουσιαστικά η άνω ελεγκτική αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να αναιρείται συνακόλουθα η δυνατότητα αναζήτησης μέσω αντίστοιχου καταλογισμού χρηματικών ποσών που δαπανήθηκαν παρανόμως.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Εκ των υστέρων λοιπόν και ενώ δεν έχουν παραληφθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του, για να πληρωθούν οι εργολάβοι στις περιοχές όπου έγιναν τα έργα αποψίλωσης, καθαρισμού και όλα αυτά, έρχεστε και εκ των υστέρων νομιμοποιείτε όποια έξοδα και ό,τι έγινε μέσα στην αντιπυρική με απευθείας αναθέσεις. Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα.

Βέβαια επειδή ο χρόνος τελειώνει, κύριε Πρόεδρε,…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):  Έχει τελειώσει.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: …θα ήθελα να πω –και ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό θα ήθελα- ότι –το είπαμε και στο νομοσχέδιο του Τουρισμού, το βλέπουμε παντού- είστε μια Κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων σε όλους τους τομείς.

Το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο φέρνετε σήμερα, πραγματικά δείχνει ότι βιάζεστε. Δείχνει ένα άγχος, ένα άγχος που έδειξε και ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο εδώ στη βουλή. Βλέπετε ότι η κοινωνία δυσανασχετεί με τις πολιτικές σας σταδιακά. Πραγματικά αρχίζει να φαίνεται ότι δεν πείθετε τον κόσμο, πολύ περισσότερο στο κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας.

Και βέβαια η εξαγγελία και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για διενέργεια εκλογών, κάτι που αρχίζει να ανταποκρίνεται και στην κοινωνία, φαίνεται ότι πραγματικά σας φοβίζει. Γι’ αυτό νομοθετείτε με αυτόν τον τρόπο.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: