ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:  «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

H Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σήμερα (20.12.2021) σε τοποθέτησή της για σ/ν Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» ανέφερε:

«Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα και αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, αλλά και στην πατρίδα μας.

Ο τουρισμός ενώνει, συνεισφέρει στην κατανόηση μεταξύ των λαών, προωθεί την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενισχύει το τοπικό εμπόριο, δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς κάθε τόπου.

Η Ελλάδα, είναι μια χώρα με πλούσιο τουριστικό «προϊόν», που συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στην  Εθνική Οικονομία, ειδικά  στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στην χώρα μας  οι απασχολούμενοι στον τουρισμό (μιλάμε και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις   του χώρου), υπολογίζονται γύρω στις 700.000.

Κύριο ζητούμενο αποτελεί η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στη χώρα μας και για αυτό βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο στόχος «365 ημέρες, τουρισμός πολλαπλών  προορισμών». Ψηφίσαμε δε και νόμο το 2018 για τον εναλλακτικό τουρισμό. Η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή  είναι στις πρώτες προτεραιότητες , που συμβάλλει σημαντικά στην Παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο τουρισμός έχει και ανθρωποκεντρική διάσταση, από τον εργαζόμενο, την μικρομεσαία επιχείρηση,  τον επισκέπτη –τουρίστα, την κοινωνία.

Επιπλέον, ο σεβασμός στο Περιβάλλον και η αειφόρα διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης είναι σημαντικές παράμετροι ενός νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που απαιτείται σήμερα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο προς ψήφιση με μια απίστευτη προχειρότητα, (μεταξύ άλλων δεν υπήρξε και αρκετός χρόνος  για την ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού), σε μια περίοδο που ο τουριστικός κλάδος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κακή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ενώ και η φετινή χειμερινή σεζόν είναι στον αέρα.

Ως κυβέρνηση, δεν έχετε δώσει λύσεις για  νέο  χωροταξικό  τουρισμού, δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία του κτηματολογίου και έρχεστε και φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο επί της ουσίας δεν προσφέρει και δεν λύνει κάτι.

Η υποβάθμιση ΕΟΤ γίνεται με την κανονικοποίηση των απευθείας αναθέσεων στα άρθρα 56 και 57 , κατά παρέκκλιση του 4412/2016. Το brand της χώρας δεν αντιμετωπίζεται ως εθνική υπόθεση αλλά ως ευκαιρία απευθείας αναθέσεων.  Είστε «κυβέρνηση των απ ευθείας αναθέσεων» σε όλους τους τομείς…

Για τους Φορείς Διαχείρισης Προτύπων Προορισμών έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς (ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) προωθούμε και επιζητούμε τη συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως εργαλείο σχεδιασμού και εφαρμογής πλάνων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ιδρύει την Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε. Α.Ε) και παραχωρεί τους εθνικούς πόρους, που στέρησαν από τους Δήμους, σε μια Α.Ε, ζήτημα που είναι αμφίβολης συνταγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε αντιδράσει έντονα για τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρήθηκε βίαια η υφαρπαγή της περιουσίας των δήμων, αλλά και οι μικροδιορθώσεις που ήρθαν τελικά, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη τόσο από υλικοτεχνική υποστήριξη όσο και από ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης των ιαματικών πηγών τους.

Σκοπός μας πρέπει να είναι η στόχευση για μια βιώσιμη τουριστική  ανάπτυξη, πάντα όμως με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά.

Τέλος,

Σχετικά με την τροπολογία που αφορά στο «ναυάγιο της Ζακύνθου», η όλη «πονηρή» μεθόδευση εισαγωγής της, καθώς και η ουσία της   μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η  υπόθεση όμως δεν έχει τελειώσει και με τη ψήφιση της  τροπολογίας…. »

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: