Χαρά Καφαντάρη: Προϋπολογισμός εκτός πραγματικότητας, ενώ η πανδημία και η ακρίβεια καλπάζουν.

Σημερινή τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτού Δυτ. Αθήνας  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αντιπροέδρου επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρώτριας τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας για το σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022».​

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτησή της:

ΧΑΡΑ (ΧΑΡΟΥΛΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ήθελα να ξεκινήσω διαφορετικά την τοποθέτησή μου, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάποια πράγματα από την τοποθέτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Καιρίδη, που προηγήθηκε.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για αστειότητες μέσα σε αυτόν τον χώρο, το Κοινοβούλιο –περιπαικτικά, θα έλεγα, κιόλας-, όταν χθες είχαμε εκατόν τριάντα νεκρούς. Ούτε μπορούμε να μιλάμε για τις μεγάλες επιτυχίες αυτής της Κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να αυτοθαυμαζόμαστε, να λέμε ότι όλα τα κάναμε καλά, να λέμε ακόμα ότι πάμε προς το τέλος και για την πανδημία -το έχουμε ακούσει, άλλωστε, πολλές φορές, αυτό το «τελευταίο μίλι», από τον κ. Μητσοτάκη- και να έχουμε αυτήν την κατάσταση, την οποία έχουμε σήμερα.

Επίσης, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε –επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε- το χυδαίο επιχείρημα «μονοκλωνικά» και «εμβόλια», για να αναπτύξουμε μια συγκεκριμένη άποψη. Αυτή τη στιγμή, το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται ενίσχυση, δραστική, με προσωπικό, δημιουργία ακόμα καινούργιων ΜΕΘ και όπου υπάρχουν, να υπάρχει προσωπικό για να τις λειτουργήσει. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν ΜΕΘ, όσον αφορά στον εξοπλισμό, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και βέβαια χρειάζεται και γενναία ενίσχυση της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας

Ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση, κύριοι και κυρίες Βουλευτές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εξασφαλίσει τα δύο και πλέον εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας να έχουν πρόσβαση στην υγεία; Γιατί έρχεστε ισοπεδωτικά και συγκρίνετε την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, εποχή μνημονίων, πιέσεων και συγκεκριμένων.

Έρχεστε εσείς τώρα και μέσα στην πανδημία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία αφαιρεί τη δυνατότητα συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους σε ιδιώτες γιατρούς. Να πάνε και αυτοί στα νοσοκομεία. Η πρωτοβάθμια βαθμίδα έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα. Από την άλλη μεριά, οι ανασφάλιστοι θα πηγαίνουν και αυτοί στα νοσοκομεία. Στοιχειωδώς, αναλάβετε τις ευθύνες σας. Η πανδημία είναι εδώ, είναι παρούσα και είναι επικίνδυνη.

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, πριν πω αυτά που είχα αποφασίσει για τον προϋπολογισμό –ό,τι προλάβω, κύριε Πρόεδρε-, είπε ο κ. Καιρίδης ότι περιμένουμε διπλάσια ανάπτυξη. Ας δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία, όπως και προεκλογικά έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, για διπλάσια αύξηση των μισθών όσο ανεβαίνει και η ανάπτυξη. Καθηλωμένοι οι μισθοί, ούτε κουβέντα για 800 ευρώ κατώτερο μισθό, που προτείνουμε –και είναι ρεαλιστικό- που θα δώσει τόνωση και στην οικονομία, καθώς θα κινηθεί.

Έρχεστε, λοιπόν, εσείς τώρα και φέρνετε έναν προϋπολογισμό, μακριά από την κοινωνία, έναν προϋπολογισμό εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας. Ένας προϋπολογισμός στοχεύει, όπως είπε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης το πρωί, σε ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο, σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, που για εσάς είναι –λέει- οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Μόνο που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δυόμισι χρόνια τώρα, έχει αποδείξει ότι είναι φιλική στους επενδυτές και όχι στις επενδύσεις. Και τα στοιχεία το δείχνουν αυτό. Μιλήσατε για «πρασίνισμα» του προϋπολογισμού –αυτό βέβαια στην πορεία, φυσικά και δεν το βλέπουμε- και βέβαια για τις ανάγκες, για την κάλυψη των αναγκών και όλα αυτά.

Όμως, ένας προϋπολογισμός πρέπει να απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας και να ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο απαιτείται. Ο προϋπολογισμός αυτός απαντά στην πανδημία; Απαντά στην ακρίβεια; Στην πανδημία φυσικά και δεν απαντά, γιατί για άλλη μια φορά, όπως είπα πριν, θεωρείτε ότι τελειώνει. Αυτό θα το δούμε. Μακάρι!

Όμως, αν δεν παρθούν μέτρα στο δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας και δεν αλλάξει ρότα η κυβερνητική πολιτική στην υγεία, φοβάμαι ότι πάλι και εδώ θα είμαστε από τους τελευταίους. Γιατί επαίρεστε για πρωτιές και ότι θα είμαστε πρώτοι το ’23 σε επενδύσεις –αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ.λπ.-, αλλά είμαστε, δυστυχώς, πρώτοι σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

Και βέβαια, δεν απαντά και στο τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο ο κ. Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης, δεν βλέπει. Έτσι, λέει, ότι μόνο η ενέργεια ανέβηκε, δεν ανέβηκαν τα αγαθά, όταν η ίδια η ΓΣΕΕ λέει ότι για τον Οκτώβριο μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων 7,4% και για τον Νοέμβριο γύρω στο 10%.

Είπε, βέβαια, ο εισηγητής σας ότι η ακρίβεια οφείλεται στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν οφείλεται, βέβαια, και στην πολιτική σας στην ενέργεια! Δεν οφείλεται στο ότι είμαστε πρωταθλητές στη χονδρεμπορική στην Ευρώπη. Δεν οφείλεται στο ότι η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε και δεν θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο- οδηγό στις τιμές ακόμα τις ηλεκτρικές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ΡΑΕ βλέπουμε ότι δεν παρεμβαίνει σε πάρα πολλά.

Όμως, με 130 νεκρούς πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί και δεν μπορεί κανείς να χαίρεται.

Δημιουργείτε ένα αισιόδοξο κλίμα με τη βασική σας παραδοχή, όπως ανέφερα πριν, ότι η πανδημία τελειώνει. Μειωμένες οι δαπάνες για την υγεία, μειωμένες οι κοινωνικές δαπάνες κατά 1,7 δισεκατομμύρια περίπου. Σήμερα στο Αττικό Νοσοκομείο στην Περιφέρεια Δυτικής Αθήνας 70 ράντζα -επικουρικές κλίνες βέβαια τις λέτε- και μία μόνο κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και σ’ όλη την Ελλάδα. Ο covid είναι εδώ.

Από την άλλη, μετά την τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή του καλοκαιριού με τους χειρισμούς σας στις πυρκαγιές όπου 1,4 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, δημιουργήσατε ένα καινούργιο Υπουργείο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα κέλυφος αδειανό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, γιατί και ο νέος Υπουργός δεν δεσμεύτηκε και ούτε είπε αν θα αλλάξει τον ισχύοντα ν. 4662 που είναι μεν σε αδράνεια και όπου χρησιμοποιήθηκε απέτυχε, γιατί τα αποτελέσματα κρίνουν και βέβαια μιλάτε για μεγάλες αγορές εξοπλισμού κ.λπ., προγράμματα γης και όλα αυτά.

Μέσα στον Προϋπολογισμό, όμως, από τα 595 εκατομμύρια που προβλέπονται, επιπλέον θα έχουμε 50 από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και 11 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα, για αγορές αγαθών-υπηρεσιών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 522 εκατομμύρια, ενώ για την εκπαίδευση του Πυροσβεστικού Σώματος προϋπολογίζονται μόνο 531.000.

Θέλετε μια ανάπτυξη χωρίς την κοινωνία. Υποτιμάτε τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ακρίβειας, όπως είπα πριν. Μιλάτε για ανάπτυξη 6%. Θα έχουμε έσοδα; Πώς; Με καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις; Θα έχουμε ανάπτυξη με όξυνση των ανισοτήτων ακόμη περισσότερο; Αυτή η ανάπτυξη δεν αφορά την κοινωνία. Ακόμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τι ανάπτυξη θα έχει χωρίς πόρους; Ρίξτε μια ματιά στο γράμμα που έστειλε στον Πρωθυπουργό η ΚΕΔΕ και τα ζητήματα που βάζει ακόμα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι εμείς πιστεύουμε ότι ο Προϋπολογισμός έπρεπε να είναι φυσικά διαφορετικός και γι’ αυτόν τον λόγο θα τον καταψηφίσουμε. Έχουμε μια άλλη αντίληψη για την κοινωνία, για την οργάνωση του κράτους, για τη στήριξη του δημόσιου τομέα, για τα κοινά αγαθά, για τη στήριξη της κοινωνίας, των ευάλωτων πολιτών. Θέλουμε ένα μοντέλο νέας κοινωνίας και διαβίωσης και ύπαρξης για τις ανάγκες των πολλών, με πολίτες ελεύθερους, δημιουργικούς, με νέους και νέες με όνειρα που να μπορούν να τα πραγματοποιήσουν, να τους δίνονται ευκαιρίες, όχι το σύστημα να τους ωθεί στον αυταρχισμό, στον φόβο, στον ατομικισμό -και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα-, στην ιδιώτευση, στο γρήγορο κέρδος σε βάρος της ζωής όλων και του περιβάλλοντος. Αυτά μόνο μια άλλη δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει και σύντομα θα έλθει.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: