Προτάσεις για τον σχεδιασμό και την δράση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος

Tοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη,​ Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ. στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή  Περιβάλλοντος  στις 9.12.2021. 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε, ακούσαμε την λίστα των εκκρεμοτήτων για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Βέβαια, είναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα ζητήματα που βάλατε και θα έλεγα ότι μπορούν να συμπτυχθούν κατά κάποιο τρόπο και να γίνουν ενιαίες Επιτροπές, για να συμπεριλάβουν ένα ή και δύο ζητήματα. Παραδείγματος χάριν, μιλάμε τώρα για τις νέες τεχνολογίες στο περιβάλλον και αναφερθήκατε σε ένα καινούργιο πρόγραμμα, την δίδυμη ψηφιακή γη και λοιπά. Αυτό μπορεί να γίνει σε ενιαία συνεδρίαση της Επιτροπής και θα έλεγα, ότι μπορεί να συμβεί αυτό, επειδή τώρα πλέον βρισκόμαστε σε μία εποχή με την κλιματική κρίση και την παγκόσμια ευαισθητοποίηση, έστω και στα λόγια, -γιατί δεν ισχύει για όλους αυτό- αλλά και για τα θέματα των σχεδίων προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ότι κάποια τέτοια θέματα μπορούν να συζητηθούν με δική μας πρωτοβουλία σε κοινή συνεδρίαση και με την Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας. Αυτό μπορώ να πω ότι αν δεν κάνω λάθος τουλάχιστον στα δέκα χρόνια που είμαι σε αυτή την Επιτροπή, ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει και αυτό ξέρω ότι θα είναι σημαντικό.

Βέβαια, μπορούν να έρθουν και Επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας μας, γιατί η χώρα μας έχει σημαντικά Επιστημονικά Ιδρύματα, πέραν των δημόσιων Πανεπιστημίων, που κάνουν συγκεκριμένη ερευνητική δουλειά σοβαρή.

Επίσης, θα ήθελα να πω και το εξής, για την πρώτη ενότητα που αναφερθήκατε, δηλαδή, για την πρόληψη και αποκατάσταση, όπου συζητάμε για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Κυρία Πρόεδρε, θα πρέπει να γίνει -αν θέλετε- και μία συνεδρίαση, με τον αρμόδιο Υπουργό. Εγώ, προχθές είχα μία Επίκαιρη Ερώτηση και θα έλεγα ότι δεν ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένες οι απαντήσεις. Άσχετα από αυτό, μπορούμε να δούμε και το θέμα των νέων τεχνολογιών και στο κομμάτι της πρόληψης δασικών πυρκαγιών και παρακολούθησης. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο έχει κάνει σημαντική δουλειά και υπάρχει ένα σχέδιο γης στο οποίο δίνει στοιχεία άμεσα και με τις δύο πρώτες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και λοιπά.

Άρα, θέλω να πω, ότι κάποια πράγματα μπορούμε να τα συζητήσουμε, ενιαία και αυτό θα βοηθούσε ιδιαίτερα -επιτρέψτε μου την έκφραση- από παράλληλους μονολόγους, όπου στη μία Επιτροπή θα είναι ο ένας και στην άλλη ο άλλος, για να γίνει μία συζήτηση και να καταλήξουμε κάπου, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξουμε το σοβαρό ρόλο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και δεν είναι μόνο το Αστεροσκοπείο, είναι το ΕΛΚΕΘΕ και τα Πανεπιστήμια, είναι η ΕΜΥ που δεν είναι Ερευνητικό Ίδρυμα -εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- αλλά είναι ερευνητικός φορέας.

Κυρία Πρόεδρε, συμφωνώ με τα θέματα της βιοποικιλότητας. Δυστυχώς, έχουμε τις ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη με το νόμο του, που ουσιαστικά στην πράξη καταργεί τους φορείς διαχείρισης και δημιουργήθηκε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, είναι σωστό και πρέπει να το βάλουμε σαν πρώτη προτεραιότητα για να έρθει ως θέμα συζήτησης στην Επιτροπή μας η προστασία της βιοποικιλότητας και οι καινούργιες δομές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ο Οργανισμός ΟΦΥΠΕΚΑ.

Βεβαίως, συμφωνώ με αυτό που είπε και ως συνάδελφος για ειδική συνεδρίαση για το χωροταξικό των Α.Π.Ε. και για το πού βρισκόμαστε, σε ποια φάση βρίσκεται η προώθηση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, αν έχουν αρχίσει οι εργασίες για την εκπόνηση σχεδίου και ειδικού χωροταξικού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται και τα λοιπά.

Για τον Κλιματικό νόμο, πάλι δεν θα διαφωνούσα. Πιστεύω ότι μετά τις γιορτές θα έχουμε και το νομοσχέδιο, οπότε καλό είναι να μπει -αν θέλετε- και σε μια προτεραιότητα.

Κυρία Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω κάποιες προτάσεις.  

Σαφώς αναφέρομαι στην πολιτική προστασία, την λειτουργία της και τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα απολογισμός, αλλά δεν έγινε ούτε και πέρυσι. Το Υπουργείο και Υπουργός, λέει, ότι δουλεύουμε για την καινούργια αντιπυρική, αλλά χωρίς απολογισμό.

Άρα, αυτό είναι ένα θέμα που προέχει, δηλαδή, ειδική συνεδρίαση με τον Υπουργό του καινούργιου Υπουργείου.

Εδώ, θα έβαζα και το θέμα της αποκατάστασης γιατί είχε γίνει και μια πρόταση στην Επιτροπή μας να υπάρξει παρακολούθηση της αποκατάστασης των καμένων.

Το λέω σωστά;

Δεν το είχαμε πει;

Άρα, λοιπόν, πρέπει να συνδυαστεί και αυτό οπωσδήποτε αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων που φέτος ήμασταν σε τραγικό απολογισμό, δεν θα πω παραπάνω.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, κ. Πρόεδρε, έχει να κάνει με τη διαχείριση των αποβλήτων. Δεν είναι μόνο μία επίσκεψη που είπα ότι πρέπει να κάνουμε στο ΧΥΤΑ Φυλής, που εκεί πέρα είναι η μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα της Ευρώπης να το πω έτσι, είναι ο νέος σχεδιασμός ο οποίος δυστυχώς τουλάχιστον σχετικά με την Αττική δεν ήρθε να ψηφιστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Αλλάζουν πολλές λογικές μακριά από τη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο με μικρές εγκαταστάσεις, χωροθετήσεις σε διάφορες περιοχές στην Περιφέρεια Αττικής που λέω. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι δυστυχώς θα πάμε σε παλαιές λογικές για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων -κάτι που είχε γίνει την περίοδο 2012-2015- αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί. Ειδικά η διαχείριση απορριμμάτων στη Περιφέρεια Αττικής, γιατί έχουμε εξαγγελίες και καινούργια πράγματα. Δεν είναι μόνο μια κριτική ότι κάτι δεν γίνεται καλά, υπάρχει κάποιο καινούργιο ποιοτικό στοιχείο με τον καινούργιο περιφερειακό σχεδιασμό. Άρα, λοιπόν, αυτό πρέπει να το δούμε.

Θα βάλω, όμως, κ. Πρόεδρε και μία ακόμα διάσταση την οποία πρέπει να την πιάσουμε κάποια στιγμή, αυτό που λέγεται έδαφος. Χθες, 5 Δεκεμβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους. Ο ΟΗΕ έβαλε σαν στόχο σταματήστε την υφαλμίρωση, τονώστε την παραγωγή. Αυτό ήταν το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν σχετικά και με τη διατροφική ασφάλεια, που είναι ένα μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και την επάρκεια σε πρώτη φάση, αλλά κατά δεύτερον και την ασφάλεια. Δηλαδή, εδώ κ. Πρόεδρε, μπορεί να συνδυαστεί και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία παράλληλα με τη βιοποικιλότητα, το πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον πέμπτο του 2020 «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Μία άλλη πολιτική που έχει να κάνει με βιολογικά προϊόντα, που έχει βάλει στόχους για μείωση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, έχει συγκεκριμένους στόχους. Άρα, λοιπόν, το θέμα του εδάφους μαζί με τη διατροφική ασφάλεια και ζητήματα των κατευθύνσεων της Ε.Ε. «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» μπορεί να είναι μια ολοκληρωμένη συνεδρίαση που εκεί θα καλέσουμε και ανάλογους, Ευρωβουλευτές βέβαια, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.

Τέλος, κλείνω, δεν πρέπει να αφήνουμε και κάποια ΠΔ τα οποία είναι σε εκκρεμότητα, δηλαδή για τους ορεινούς όγκους. Εγώ θα αναφερθώ στο Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία πρέπει να έρθει να συζητηθεί εδώ στην Επιτροπή μας και βέβαια και την πορεία εφαρμογής του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό, που νομίζω ότι αυτό θα σας ενδιέφερε κιόλας γιατί είναι και από την περιοχή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: