Χαρά Καφανταρή: « Απολιγνιτοποίηση… Οι Άνθρωποι στην τύχη τους…»

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτού Δυτ. Αθήνας  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αντιπροέδρου επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρώτριας τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο περί απολιγνιτοποίησης (9.12.2021)

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτησή της:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.

Καταρχάς, έχω να κάνω δύο διαπιστώσεις από τη σημερινή συζήτηση μέχρι τώρα. Είχαμε τοποθετήσεις από την πλευρά της Συμπολίτευσης, από συναδέλφους Βουλευτές και Βουλευτίνες περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, με μεγάλη δόση επιστήμης, θα έλεγα. Δεν είναι κακό να μιλάμε για τα επιστημονικά δεδομένα, να ανακαλύπτουμε την κλιματική αλλαγή, που είναι μία πραγματικότητα. Το θέμα είναι πώς εφαρμόζουμε την επιστήμη στην πράξη και εάν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πραγματικά υπηρετούν το επιστημονικό, όπως όλοι πιστεύουμε και λέμε.

        Βέβαια, πραγματικότητα είναι η κλιματική κρίση, αλλά πραγματικότητα είναι και κάποιοι συγκεκριμένοι στόχοι που μπαίνουν από την παγκόσμια κοινότητα, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το 2030 και για το 2050. Το 2050 φιλοδοξεί η Ευρώπη -και έτσι πρέπει- να είμαστε κλιματικά ουδέτερη ήπειρος με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Βέβαια, όλα αυτά εμείς τα υπηρετούμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση. Κύριοι της Συμπολίτευσης, ακόμα και στους ίδιους τους Υπουργούς που μίλησαν -ο Υπουργός, ο Αναπληρωτής- υπήρχε μεγάλη ένταση, θα έλεγα και πανικός. Ίσως γιατί για άλλη μια φορά -και τον τελευταίο καιρό το συναντάμε συχνά- σύσσωμη η Αντιπολίτευση είναι αντίθετη στα νομοσχέδια τα οποία φέρνει αυτή η Κυβέρνηση. Ίσως κάτι να αρχίζει να αλλάζει.

Σαφώς και είμαστε υπέρ της απολιγνιτοποίησης και σαφώς και είμαστε από την πρώτη στιγμή, το 2019, που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, άσχετα αν μετά τις ημερομηνίες τις έκανε μία το 2023, που είπε με την Πτολεμαΐδα, μία το 2028 και μετά το κατέβασε στο 2025. Ο κ. Σκρέκας, νομίζω, έκανε κάποια άλλη δήλωση. Αυτό δείχνει προχειρότητα και έλλειψη σχεδίου.

Από την πρώτη στιγμή ήμασταν θετικοί σε μία πολιτική, όμως, η οποία θα οδεύει σε απανθρακοποίηση, όχι μόνο απολιγνιτοποίηση, που θα έλεγα ότι είναι ένα υποσύνολο, αν θέλετε, της απανθρακοποίησης.

Όμως εδώ πέρα βλέπουμε η Κυβέρνηση να φέρνει και άλλα σχέδια. Αντικαθιστούμε τον ρυπογόνο λιγνίτη -κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να πάμε σε μια καινούργια εποχή- και φέρνουμε το φυσικό αέριο. Και δεν είναι ότι φέρνουμε το φυσικό αέριο -φυσικό αέριο για λίγους φίλους, για λίγους αρεστούς, μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Είναι ότι το κάνουμε την ίδια στιγμή που και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων -είναι πρόσφατο αυτό- δεν χρηματοδοτεί, ουσιαστικά, υποδομές και επενδύσεις σε φυσικό αέριο.

Και λέτε μετά ότι είμαστε αντίθετοι στην απολιγνιτοποίηση κ.λπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε -αναφέρθηκε και θα το ξαναναφέρω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές- ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το 2018 με ανοικτή διαβούλευση, παράλληλα με συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, ξεκίνησε μελέτη για οδικό χάρτη μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την οποία ενώ επικαλείται η Κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζει τις συστάσεις της.

Από την άλλη μεριά, φέρατε ένα νομοσχέδιο  για να πάμε σε μία πράσινη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών φορέων της κοινωνίας. Το ακούσατε και στην Επιτροπή της Βουλής από δημάρχους, από τις περιφέρειες. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε και συγκεκριμένο ψήφισμα σχετικά. Απουσία, λοιπόν, της τοπικής κοινωνίας!

Η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας -και η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη- είναι χαμένη από σας. Οι άνθρωποι εκεί αφήνονται στην τύχη τους. Γιατί η Περιφέρεια δεν είναι κάτι αόρατο, είναι οι άνθρωποί της, είναι αυτοί που συνέβαλαν τόσες δεκαετίες με υποβίβαση ακόμα και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσαν, στην ενέργεια σε όλη τη χώρα μας, σε όλη την πατρίδα μας.

Η ανεργία καλπάζει. Γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες είναι αυτή τη στιγμή οι άνεργοι. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα -και αυτό πρέπει να το πούμε- με την εξόρυξη λιγνίτη, οι οποίοι τώρα τι θα κάνουν; Είναι άνθρωποι χρεωμένοι, που είχαν αγοράσει εξοπλισμό και τώρα τους κυνηγάνε οι τράπεζες. Αυτά είναι τα προβλήματα και αυτή είναι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Με βάση δε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται να χαθούν είκοσι πέντε με είκοσι επτά χιλιάδες θέσεις στη Δυτική Μακεδονία και χίλιες εξακόσιες στον Δήμο Μεγαλόπολης. Θα περιμέναμε κάποια πρόνοια, πραγματικά, για τους ανέργους, για αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, κίνητρα για άρση εμποδίων για τις μικρομεσαίες, ενεργειακές κοινότητες, νεοφυείς επιχειρήσεις και ένα ειδικό «Εξοικονομώ» πλούσιο, έτσι όπως το λέω, ειδικά για τις περιοχές της ενεργειακής μετάβασης και στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη.

Μας κατηγορείτε -άλλο εφεύρημα, γιατί είναι ωραίο αυτό, το λέει η Νέα Δημοκρατία συνέχεια, το λένε οι Υπουργοί σας- ότι δεν έχουμε προτάσεις. Ποιος δεν έχει προτάσεις; Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από ένα μήνα στη Δυτική Μακεδονία έκανε επτά συγκεκριμένες προτάσεις με άξονες. Εγώ επιγραμματικά θα τα πω, γιατί αναφέρθηκε ο συνάδελφος πριν: αποκατάσταση εδαφών λιγνιτικών περιοχών βάσει νέων χρήσεων γης, επαναπόδοση στις τοπικές κοινωνίες, απασχόληση στην αποκατάσταση των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους στην περιοχή, στήριξη των ανέργων, καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού, προσέλκυση νέων επενδύσεων, ειδικό καθεστώς ενισχύσεων, νέο αναπτυξιακό νόμο, ειδικό επενδυτικό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία, καθολικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ειδικό «Εξοικονομώ», όπως ανέφερα πριν, ειδικά για αυτές τις περιοχές. Επίσης, ενεργειακές κοινότητες, περιβαλλοντικό τιμολόγιο και όλα αυτά.

Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι και από τις ίδιες μελέτες που γίνονται και τις έρευνες -αναφέρομαι στη «διαΝΕΟσις»  που έκανε μια έρευνα γνώμης στην περιοχή- φαίνεται ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος, δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Άρα δεν είναι ενημερωμένος, δεν έχει γίνει διαβούλευση. Βλέπουν ως ευκαιρία αυτή την αλλαγή, αλλά ευκαιρία για αγροτική παραγωγή, νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, σε αυτά τα ζητήματα. Βέβαια, δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς θα γίνει αυτή η ενεργειακή μετάβαση, ενώ θεωρούν ότι είναι αθηνοκεντρική, γιατί πραγματικά οι δομές που δημιουργείτε είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης -καινούργιες δομές, νέες θέσεις- όπου πάλι οι «άριστοι» που τόσο πολύ τους αγαπάτε και ενδιαφέρεστε γι’ αυτούς θα καταλάβουν κάποιες θέσεις και πάει λέγοντας.

Πραγματικά, ενώ έχουμε έναν «πράσινο» Πρωθυπουργό στο εξωτερικό, στο εσωτερικό η πολιτική της Κυβέρνησής του είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Πάμε σε μία βίαιη διαδικασία χωρίς σχεδιασμό, η τοπική κοινωνία είναι έξω από αυτά και οι συνέπειες φαίνεται να είναι πολλές. Χάθηκαν δυόμισι χρόνια, γιατί κυβερνάτε δυόμισι χρόνια. Και σταματήστε, τέλος πάντων, αυτή την αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση. Αν σας αρέσει τόσο πολύ η Αντιπολίτευση, δώστε τον χώρο να γίνετε Αντιπολίτευση. Είστε Κυβέρνηση που κυβερνάτε αυτή τη στιγμή και πρέπει να δώσετε λύση στον κόσμο σε αυτές τις περιοχές.

Εμείς έχουμε την πρόταση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε, όταν πάλι θα γίνουμε Κυβέρνηση -και μη νομίζετε, μπορεί και σύντομα- ο όλες αυτές οι προτάσεις θα υλοποιηθούν.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: