Χ. Καφαντάρη: Λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για την ανάσχεση της υφαλμύρισης

Aναδημοσίευση από https://left.gr/news/h-kafantari-lipsi-metron-kai-protovoylion-gia-tin-anashesi-tis-yfalmyrisis?fbclid=IwAR0szfpP8_UQ4Cj-A8XxkU3VF_EQKVehT1W5O6dSYpThEhrs8DbPq2PNbbM

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα εδάφους είναι αφιερωμένη στην προστασία του εδάφους από την υφαλμύριση και την προστασία από την ρύπανση», τόνισε σε δήλωσή της η Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Η 5η Δεκεμβρίου  έχει οριστεί από τον ΟΗΕ σαν ημέρα του εδάφους. Το έδαφος είναι μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος, εξαιρετικά σημαντικός για την διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Το υγιές γόνιμο έδαφος είναι εκείνο που διασφαλίζει τις διατροφικές ανάγκες της ανθρωπότητας, διατηρεί τα δάση και βοηθά την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας. Ακόμα, το έδαφος ρυθμίζει  την διαθέσιμη ποσότητα και ποιότητα του νερού, παρέχει χρήσιμες πρώτες ύλες και συμμετέχει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την απορρόφηση αέριων ρύπων.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα εδάφους είναι αφιερωμένη στην προστασία του εδάφους από την υφαλμύριση και την προστασία από την ρύπανση. Το σύνθημα της εκστρατείας του ΟΗΕ είναι χαρακτηριστικό: «Σταματήστε την υφαλμύριση, τονώστε την παραγωγή».

Οι  απειλές είναι ιδιαίτερα έντονες στην Μεσόγειο αφού, η περιοχή έχει επιβαρυνθεί από την, αρχαιοτάτων χρόνων, εντατική καλλιέργεια και την  μείωση των βροχοπτώσεων. Το ξεχωριστό μεσογειακό κλίμα της περιοχής και η απελαύνουσα κλιματική αλλαγή, παράλληλα με φαινόμενα ερημοποίησης,  επιβαρύνουν ακόμα περαιτέρω την κατάσταση. Η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του δυσμενούς αυτού φαινομένου, κρίνεται αναγκαία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: