25η Νοεμβρίου- Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
25/11/2021 Σχολιάστε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 25.11.2021
Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχτηκε με απόφαση της Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η σημερινή μέρα είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ.
Το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Στην Ελλάδα, επικυρώθηκε με νόμο το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στη χώρα μας το 2021 έχουν σημειωθεί 14 γυναικοκτονίες με κάποιες από αυτές να συγκλονίζουν το πανελλήνιο για την αγριότητα και τη βαρβαρότητα με την οποία διαπράχθηκαν ενώ την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία» υπογραμμίζοντας ότι για πολλές γυναίκες και παιδιά τα σπίτι δεν αποτελεί ένα ασφαλές μέρος ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους.
Οι γυναικοκτονίες, ωστόσο, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» εμφανίζεται ήδη από το 1976, προκειμένου να περιγράψει τα εγκλήματα αφαίρεσης ζωής γυναικών. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι γυναικοκτονίες αποτελούν «ανθρωποκτονίες γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται συστράτευση όλων. Η Πολιτεία οφείλει να δραστηριοποιηθεί και να λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ελέω πανδημίας.
Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά τα τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η δημιουργία των οποίων ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται να στελεχωθούν με ειδικούς επιστήμονες (Κοι. Λειτουργούς ,Ψυχολόγους κ.λ.π)
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) εκτιμά ότι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα υπό το φως του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 οφείλουν να εστιάσουν, πρωτίστως, στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία αποτελεί και πρωταρχικό στόχο του Σχεδίου και η οποία, αν και έχει κυρωθεί από την Ελλάδα και έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με το Ν. 4531/2018, δεν εφαρμόζεται πλήρως, επίσης να εισαχθεί ο όρος ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στο Ποινικό Δίκαιο
Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς πολλές φορές εξελίσσεται και σε γυναικοκτονία, είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, είναι ένα διαρκές μέτωπο αγώνα, το οποίο δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο επετειακά, κάθε 25η Νοέμβρη…
Γραφείο Τύπου