Χαρά Καφαντάρη:Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος (18-11-2021)
19/11/2021 Σχολιάστε
H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ, στις 18.11.2021 τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τα συμπεράσματα: α) του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) (Μασσαλία, 3-11 Σεπτεμβρίου 2021) και της 15ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (Conference of the Parties – COP 15) β) της προπαρασκευαστικής Κοινοβουλευτικής Συνάντησης για την Κλιματική Αλλαγή (Ρώμη, 8-9 Οκτωβρίου 2021) και της 26ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP 26) » και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
«Στο θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να απαντήσει στη θέση της χώρας μας ως προς αυτό το θέμα καθώς και τι διεκδίκησε.
Στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης το οποίο έχει συσταθεί χωρίς προσωπικό, χωρίς ύπαρξη οργανογράμματος και διασπά τη πολιτική σχετικά με το κλίμα.
Στο ότι ,η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «κρύβεται» πίσω από τη κλιματική κρίση για να εφαρμόζει τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της.
Στο ότι, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία της Cop26 -τα αποτελέσματα μπορεί να είχαν θετική κατεύθυνση αλλά όχι δεσμευτική-.Υπήρξε αποτυχία στην επιτάχυνση προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών και την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την χρηματοδότηση (100 δις. το χρόνο) του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στο ότι, ο Κ. Μητσοτάκης στη Γλασκώβη «ξέχασε» να μιλήσει για το θέμα της απολιγνοτοποίησης για το οποίο δεν υπάρχει σταθερή εθνική πολιτική, για την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και για το πως η στροφή στο μεθάνιο και η αποκλειστική χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 55% βοηθά στην απανθρακοποίηση. Δεν αναφέρθηκε στην αποψίλωση των δασών ειδικά όταν η χώρα μας έχασε 1.4 εκατομμύρια στρέμματα γης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.
Όσον αφορά στη προστασία της βιοποικιλότητας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος οι εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη, τόσο στην ομιλία του στην Μασσαλία, όσο και στην Γλασκώβη, δεν συμβαδίζουν με την ουσιαστική κατάργηση των ΦΔΠΠ και τη μειωμένη προστασία περιοχών Νατούρα και τη συνεχιζόμενη και παρατεταμένη καθυστέρηση της επικύρωσης των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων για την προστασία της Μεσογείου.
Επίσης αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για το Κλιματικό Νόμο και την ανάγκη επαρκούς διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς όπως απαιτεί η νομοθεσία και η λειτουργία της Βουλής και της πολιτείας.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να πάρει επιπλέον σαφή θέση για το θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και όχι μόνο να προβαίνει σε επικοινωνιακές εξαγγελίες».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Πρώτα απ’ όλα, θα περίμενα να είναι εδώ, ο κ. Σταϊκούρας, τουλάχιστον να μας δίνατε και τη δυνατότητα να κάναμε κάποια ερωτήματα, κυρία Πρόεδρε, γιατί ο Υπουργός έφυγε αμέσως, αφού ανακοίνωσε τις επαφές, γιατί για επαφές επρόκειτο, που είχε στην COP26 το Υπουργείο Οικονομικών.
Εντάξει. Θα ήθελα να τον ρωτήσω και το λέω τώρα, σχετικά με τα θέματα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών, τη θέση της χώρας μας, τι πάλεψε, τι διεκδίκησε και δεν ξέρω, αν ήταν και παρών κάποιος από το Υπουργείο, όποιο Ελληνικό Υπουργείο, στην τελική διαπραγμάτευση που βγήκε η απόφαση στο τελικό κείμενο της COP26. Μπορεί να μην ήταν, ο κ. Σταϊκούρας, να ήταν κάποιος άλλος Υπουργός, αλλά, αν εκπροσωπήθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση ή μια πάγια τακτική που ακολουθούνταν και παλιά, μέχρι το 2015, όπου ο εκάστοτε Πρέσβης εκπροσωπούσε και την Κυβέρνηση στην τελική διαπραγμάτευση. Θα ήθελα μία απάντηση γι’ αυτό.
Το δεύτερο. Θα δώσω μια απάντηση στο συνάδελφό μου, τον κ. Φάμελλο, που ρωτάει για το καινούργιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, επειδή μπήκε σαν ερώτημα εδώ, που αναλαμβάνει την προσαρμογή ενώ το άλλο κομμάτι που αφορά το κλίμα παραμένει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σαφώς κι εμείς διαφωνήσαμε από την αρχή με τον τρόπο που γίνεται αυτός ο διαχωρισμός και διασπάται η πολιτική για το κλίμα. Κύριε Φάμελλε, οι ίδιοι οι άνθρωποι, μέχρι το τέλος του 2022, θα εκτελούν δουλειές δύο Υπουργείων. Αν είναι δυνατόν να συστήνεται Υπουργείο χωρίς προσωπικό και το οργανόγραμμα του καινούργιου Υπουργείου να μην υπάρχει ακόμα. Έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση η οποία μετατέθηκε με παράκληση του νέου Υπουργού. Το καταλαβαίνω γιατί είναι νέος Υπουργός, πρέπει να ενημερωθεί, δεν θα πω αυτό, για να δουν τι θα κάνουν με το οργανόγραμμα. Αν αυτή είναι πολιτική για την κλιματική κρίση λυπάμαι πάρα πολύ. Είναι επικοινωνία κυρία Πρόεδρε. Επικοινωνία και πίσω από την κλιματική κρίση και το κλίμα κρύβεται η Κυβέρνηση, του κ. Μητσοτάκη, για να εφαρμόζει τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της. Εγώ περίμενα, σήμερα, και συγνώμη για την ένταση, να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι από την πλευρά των Υπουργών ή των παραγόντων από το Υπουργείο. Λοιπόν. Εγώ θα πω και ένα άλλο. Απευθύνομαι στον κύριο Αμυρά συναδελφικά αυτή τη φορά, γιατί είναι και βουλευτής και ήμασταν και στην προηγούμενη θητεία μαζί και λοιπά. Έχω υποβάλει ερώτηση, κ. Αμυρά, με ποιες προτάσεις συμμετέχει στη σύσκεψη για τη βιοποικιλότητα στο … η Ελληνική Κυβέρνηση. Στις 23.9 απαντήσατε, εσείς. Βέβαια, δεν αναφερθήκατε σε προτάσεις, αλλά απαντήσατε το τι θα γίνει εκεί, μιλάω για τον τρόπο νομοθέτησης. Εγώ ρώτησα με τι προτάσεις.
Επίσης, για το άλλο ζήτημα, τη λήψη μέτρων για την περιβαλλοντική προστασία της Μεσογείου, μιλάμε για πρωτόκολλα που δεν έχουν υπογραφεί, μιλάμε για πολλά, απαντάει πάντα, ο κ. Δένδιας, γιατί έχω κάνει δύο ερωτήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλο επαφίεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θέλουμε και γι’ αυτό κάποια απάντηση, κάποια στιγμή, που δεν έχει απαντήσει και στη δεύτερη ερώτηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Έρχομαι, λοιπόν, τώρα, να μιλήσω για την COP26, όποια θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα που εξήχθησαν. Η COP ξεκίνησε με τη διαπίστωση, ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται στη σωστή τροχιά για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης επαναβεβαιώθηκαν οι αντιδράσεις των μεγάλων …, η προσήλωση στο στόχο όμως να κρατηθεί η άνοδος θερμοκρασίας σε ανεκτά επίπεδα. Όμως, μετά από σκληρούς συμβιβασμούς η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε ήταν αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς και ει δυνατόν στον ενάμιση βαθμό. Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία για τη συμφωνία για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030 με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας να διευκρινίζει ότι αφορά μόνο την παράνομη υλοτόμηση. Κακή εντύπωση έκανε η άρνηση Ινδίας, Ρωσίας και Κίνας να συνυπογράψουν υποσχετικό για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τον περιορισμό εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030. Η δε πρόταση του κ. Μπάιντεν στην Αμερική με τυμπανοκρουσίες και λοιπά για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στοχεύει πρώτα, στη μείωση εκπομπών από εξόρυξη, μεταφορά, διανομή και διαρροές φυσικού αερίου. Άρα λοιπόν δύο ζητήματα .
Άρα, λοιπόν, δύο ζητήματα. Θετική κατεύθυνση μπορεί να είχαν τα αποτελέσματα, αλλά όχι δεσμευτικά. Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία γιατί απέτυχαν σε δύο σημεία, την επιτάχυνση προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών και τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, 100 δις, το χρόνο, για τη χρηματοδότηση του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Έρχομαι τώρα. Ο κύριος Μητσοτάκης στη Γλασκόβη, από την τοποθέτησή του, δεν μας είπε κάτι καινούργιο. Ξέχασε να μας πει και για την απολιγνιτοποίηση, πότε τελικά θα υλοποιηθεί η εσπευσμένη, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, απολιγνιτοποίηση, που δεν υπάρχει σχεδιασμός. Θα συμφωνήσω με αυτά που είπε και ο συνάδελφος, κύριος Φάμελλος, πριν, άλλοτε είκοσι οκτώ (28) άλλοτε είκοσι πέντε (25) και λοιπά. Δεν υπάρχει σταθερή πολιτική εθνική για το θέμα αυτό.
Την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ξέχασε να μας εξηγήσει, ο κ. Μητσοτάκης, πως η στροφή στο μεθάνιο και η αποκλειστική χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άνω του 55%, βοηθά στην απανθρακοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ, αλλά πως συμβαδίζει αυτό με την προσπάθεια για περιορισμό εκπομπών μεθανίου, άρα και χρήσης του μέχρι το 2030 όπως συμφωνήθηκε στην COP 26 και βέβαια, για την αποψίλωση των δασών, δεν μας είπε, που αυτή τη στιγμή είναι μία από τις συμφωνίες, ένα θετικό σημείο της COP 26, για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών, μέχρι το 2030, όταν στην Ελλάδα, είναι ένας Πρωθυπουργός, που εκπροσωπεί μία χώρα η οποία έχασε 1,4 εκατομμύρια στρέμματα γης, μέσα σε ένα μήνα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και βέβαια, για τη βιοποικιλότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον που δεν προχωρούν τα πρωτόκολλα, όπως είπα και πριν, που πρέπει να τα κάνουμε, γιατί το απαιτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό και για την προστασία των ακτών και για την προστασία από εξορύξεις και διάφορα, να μην πω βέβαια και για την βιοποικιλότητα, τα πρωτόκολλα της Βαρκελώνης.
Βέβαια, υπάρχει ένα ανησυχητικό – και δεν θα πω περισσότερα – για το θέμα του Κλιματικού Νόμου, το είπε και ο συνάδελφος πριν, ότι, η επικοινωνία, δυστυχώς, έγινε και σήμερα στην Επιτροπή μας γιατί δεν έχουμε τον Κλιματικό Νόμο, απλά, κάποιες ανακοινώσεις, το τι θα περιλαμβάνει. Εύχομαι, να γίνει μια σωστή διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, όπως απαιτεί και η νομοθεσία και η λειτουργία της Βουλής και της Πολιτείας, γενικότερα, στην ανοιχτή διαβούλευση.
Αλλά, θα πω όμως, ότι, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Μας απογοήτευσε, ο κύριος Μητσοτάκης, όταν τοποθετήθηκε πρόσφατα και γι’ αυτό, αφήνοντας μία «κερκόπορτα», θα έλεγα, για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Είναι γνωστό ότι τα δύο μπλοκ της γαλλογερμανικής αντιπαλότητας οργανώθηκαν πρόσφατα. Γερμανία που ναι μεν χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια, αλλά θέλει να την αποσύρει και η Γαλλία που ηγείται πυρηνικού λόμπι και αυτά τα δύο μπλοκ, αυτή τη στιγμή, αντιμάχονται, θα έλεγα. Άρα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να πάρει σαφή θέση για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τι θα κάνει και τελοσπάντων, πώς θα συμβάλλει, αν είναι στις αποφάσεις της, να αποφευχθεί αυτό. Γιατί, εδώ και χρόνια καλλιεργείται η αντίληψη ότι, πρόκειται για καθαρή ενέργεια, μιλάμε για την πυρηνική, τη στιγμή όμως, που η επιστήμη λέει και κάποια άλλα πράγματα, με την έννοια του θέματος της διαχείρισης, το μέγα ζήτημα που αφορά την πυρηνική ενέργεια, τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Άρα, πρέπει, κάποια στιγμή, να είστε σαφείς, με θέσεις, διεκδικήσεις, ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί έχουμε καταδικαστεί και για τα ζητήματα των περιοχών Natura και λοιπά και της προστασίας τους και βέβαια, τελοσπάντων, όχι μόνον επικοινωνία, αλλά σαφείς θέσεις και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα έλεγα εγώ, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πράγματα. Εμείς εδώ, δυστυχώς, τα παραβαίνουμε σε μεγάλο βαθμό όχι παντού, βέβαια.
Έκανε πρόσφατα δηλώσεις, ο κύριος Μητσοτάκης, όμως, κυρία Πρόεδρε.
Καλό είναι τα λόγια και τα έργα να συμπίπτουν κυρία Πρόεδρε.