Χαρά Καφαντάρη: Τί ξέχασε να πει στην COP26 στην Γλασκώβη,  ο κ. Μητσοτάκης …

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

03.11.2021

Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή ο κος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην Γλασκώβη απέδειξε, ακόμα μια φορά, πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκεται. Αναφέρθηκε στην συνέχιση των πολιτικών που ήδη έχουν εξαγγελθεί σε προηγούμενες ομιλίες του, δηλαδή την συνεχιζόμενη  επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, την υποκριτική δήλωση του περί προστασίας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου, υποσχέθηκε την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα και ονειρεύτηκε την μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, πράσινο αυτήν την φορά.

‘Όμως ο κος Μητσοτάκης, δεν ανέλαβε καμμιά νέα πρωτοβουλία, αλλά ξέχασε να μας πει:

  • Απολιγνιτιποίηση: Ξέχασε ο κος Μητσοτάκης να μας εξηγήσει ότι η εσπευσμένη απολιγνιτοποίση, έτσι χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό,  μέχρι το 2028 (παλιότερα υποσχόταν μέχρι το 2025!), μετέτρεψε την Ελλάδα σε πρωταθλητή ακρίβειας και πρωταθλητή στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εξάρτηση από το φυσικό αέριο:  Ξέχασε ο κος Μητσοτάκης να μας εξηγήσει, πώς η στροφή στο φυσικό αέριο (μεθάνιο)  και σχεδόν αποκλειστική χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια (άνω του 55%)  βοηθά στην απανθρακοποίηση, την στροφή στις ΑΠΕ, αλλά και πώς συμβαδίζει με την προσπάθεια για περιορισμό εκπομπών μεθανίου (άρα και της χρήσης του) μέχρι το 2030, όπως συμφωνήθηκε στην COP26 ;
  • Αποψίλωση δασών: Στην COP26 συμφωνήθηκε ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών έως το 2030. Πώς συμβαδίζει η κατάσταση στην Ελλάδα μετά το καταστροφικό καλοκαίρι που κατακάηκαν πάνω από 1.300.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών;
  • Προστασία της βιοποικιλότητας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος: Άραγε πώς συμβαδίζουν οι εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη, τόσο στην ομιλία του στην Μασσαλία, όσο και στην Γλασκώβη, με την ουσιαστική κατάργηση των ΦΔΠΠ και τη μειωμένη προστασία περιοχών Νατούρα και τη συνεχιζόμενη  και παρατεταμένη καθυστέρηση της επικύρωσης των διεθνών πρωτοκόλλων για την προστασία της Μεσογείου;

Η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει: Σήμερα, πολλοί αναγνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των συνεπειών της. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια στιγμή ειλικρίνειας, παραδέχτηκε ότι,  «Ο στόχος για επίτευξη καθαρού μηδενικού αποτυπώματος μέχρι το 2050 είναι μεν καλός, αλλά δεν είναι αρκετός», ενώ ο πρόεδρος των Η.Π.Α, προωθεί προτάσεις για μείωση των εκπομπών μεθανίου. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την σημαίνουσα σημασία της προστασίας της ανθρωπότητας κήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό περιβάλλον σαν θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μαζί να απαιτήσουμε φιλόδοξες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για το κλίμα. Οι διαπραγματεύσεις στις Συνδιασκέψεις πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: