ΘΕΜΑ: ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Με τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργήθηκε ένα νέο Υπουργείο. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με βάση το ΠΔ 70/2021 στο νέο υπουργείο μεταφέρονται  αρμοδιότητες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται η αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού σώματος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΟΑΣΠ  από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σημειώνουμε ότι υπάλληλοι του νέου υπουργείου προερχόμενοι από το ΥΠΕΝ, θα εκτελούν καθήκοντα και στα δύο υπουργεία μέχρι τέλους του 2022.

Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο, τον 4662/2020 περί «Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωσης γραμματείας πολιτικής προστασίας, αναβάθμισης συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιάρθρωσης πυροσβεστικού σώματος». Ο νόμος αυτός 1,5 μήνες μετά τη ψήφισή του ετέθη σε αδράνεια με ΠΝΠ τον Μάρτιο του 2020. Η αντιπυρική προστασία φέτος, σχεδιάσθηκε  με παρελθόντες νόμους του 2003 (Ξενοκράτης). Επιλεκτικά δε, έχουν χρησιμοποιηθεί άρθρα του  νέου νόμου (άρθρα 25,26) περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και «κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας».

Σημειώνουμε, ότι μέχρι σήμερα σχετικά  με το νόμο 4662/2020, δεν έχουν εκδοθεί  κανονιστικές πράξεις, που αφορούν  οργανωτικά, λειτουργικά και τεχνικά θέματα.

Λόγω της πανδημίας, το τότε υφυπουργείο  Πολιτικής Προστασίας ενεπλάκη καθοριστικά στην αντιμετώπιση του covid 19 και ενισχύθηκε με προσωπικό ορισμένου χρόνου, καθώς και με πλήθος μετακινήσεων και αποσπάσεων από το δημόσιο τομέα. Μέχρι σήμερα δε, δεν έχει εκδοθεί οργανόγραμμα του νέο-συσταθέντος  υπουργείου.

Δεδομένου ότι:

Η σημασία  της Πολιτικής Προστασίας  και ενός μηχανισμού ικανού  και σύγχρονου να αντιμετωπίσει κρίσεις, στις  νέες συνθήκες  και της Κλιματικής Αλλαγής,  είναι καθοριστικός,

Το νέο υπουργείο εμφανίζεται ως ένα  «κέλυφος» αδειανό.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.       Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ανανεωθεί το νομοθετικό πλαίσιο με βάση τα νέα δεδομένα και την εμπειρία των πρόσφατων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες)?

2.       Πότε θα εκδοθεί το οργανόγραμμα του υπουργείου και πόσο προσωπικό(οποιασδήποτε μορφής απασχόλησης) υπηρετεί στο υπουργείο σήμερα ?

Η ερωτώσα βουλευτής

Καφαντάρη Χαρούλα(Χαρά)

 ​

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: