Χ.Καφαντάρη: Ταφόπλακα στο θεσμό των αγορών και τους παραγωγούς το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές
02/11/2021 Σχολιάστε
2.11.2021
H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ, τοποθετήθηκε σήμερα για το σ/ν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
«Στην υποκρισία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την συναίνεση διαχείρισης της πανδημίας ενώ δεν δέχονται την πρόταση Τσίπρα.
Στο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα είναι ταφόπλακα στο θεσμό των λαϊκών και χτύπημα στους παραγωγούς.
Στο ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ιδεοληπτική προσήλωση της στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Στο ότι οι μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη κατέστρεψαν το ασφαλιστικό, εργασιακό, ενέργεια-ΔΕΗ, έτσι σημαίνει καταστροφή και για τις λαϊκές αγορές.
Στα μέτρα ακρίβειας της κυβέρνησης στα αγροεφόδια, στο ηλεκτρικό, στην αποξένωση του παραγωγού από την λαϊκή αγορά και κατάργηση του 50%-50% (ν. 4497/2017) το οποίο διαταράσσει τη σχέση παραγωγού και εμπόρου.
Στην κατάργηση ουσιαστικά της άδειας αφού με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη θα υπάρχουν πλέον θέσεις και όχι άδειες.
Στην αντίδραση της Αντιπολίτευσης, των φορέων, των ομοσπονδιών αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πατούλης, Τζιτζικώστας).
Στην κατάργηση των Αγορών Καταναλωτών που στήριξαν σε δύσκολες εποχές τους πολίτες και στέρηση φρέσκων φυσικών προϊόντων από τους καταναλωτές.
Στην πρόβλεψη 16 υπουργικών αποφάσεων οι οποίες αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και δίνει τη ευχέρεια σε κάθε μελλοντικό Υπουργό να τροποποιεί κατά το δοκούν.
Τέλος στην κατάργηση της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της ΕΛΑΣ και στην επαναφορά του πλειοψηφικού συστήματος, που αποτελεί πισωγύρισμα στη Δημοκρατία.»
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση :
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ένα σχολιάκι μόνο θα κάνω για αυτά που ακούσαμε από το πρωί και από Βουλευτή της συμπολίτευσης, με πολλές νουθεσίες, και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αντιπολίτευση. Λέει να βρούμε κοινή γλώσσα -μας παρότρυνε- για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πόσο υποκριτικό είναι αυτό από την πλευρά της Κυβέρνησης συνολικά, όταν για τρίτη φορά απορρίπτεται η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής, για να διαχειριστούν το θέμα της πανδημίας; Η υποκρισία πάει κι έρχεται και αυτό δεν είναι καθόλου καλό όταν ακούγεται και μέσα στον χώρο του Κοινοβουλίου.
Το νομοσχέδιο τώρα είναι ταφόπλακα στον λαϊκό θεσμό των λαϊκών αγορών. Ταφόπλακα σε έναν αδιαμεσολάβητο θεσμό μεταξύ καταναλωτή και παραγωγών και μικρών εμπόρων για φρέσκο και φθηνό προϊόν. Είναι ένας θεσμός με ενενήντα δύο περίπου χρόνια ιστορία, που στήριξε σε πολύ δύσκολες εποχές την κοινωνία.
Εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης το ονομάζετε μεταρρύθμιση, αλλά όλοι γνωρίζουν τι είναι οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλοι φοβούνται όταν ακούνε μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό. Γιατί μεταρρύθμιση ονομάσατε και την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρύθμιση είπατε και τις αλλαγές στα εργασιακά, μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας, όταν πλέον ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η ενέργεια, με βασικό πυλώνα τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα, το ιδιωτικοποιείτε, τον ΔΕΔΔΗΕ κλπ. Έτσι, μεταρρύθμιση, ονομάζετε και το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι δεν είναι μόνο οι ενδιαφερόμενοι, είτε παραγωγοί, είτε μικροέμποροι, οι ομοσπονδίες τους σε όλη την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Είναι και δικοί σας άνθρωποι, είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βάζει ζητήματα για το εν λόγω σχέδιο νόμου και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, όπως και τις δηλώσεις του κυρίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη Αττικής. Όλοι είναι αντίθετοι σε αυτό που πάτε να κάνετε, αλλά εσείς φαίνεστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε. Ακόμα και κυβερνητικοί Βουλευτές σε τοποθετήσεις τους στις Επιτροπές έβαλαν κάποιες ενστάσεις σε κάποια ζητήματα.
Όμως εσείς προχωρείτε, γιατί ο στόχος σας ποιος είναι; Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ό,τι έχει χαρακτήρα κοινωνικό είναι κάτι το οποίο σας ενοχλεί, είναι αντίθετο στην ιδεοληπτική σας πολιτική.
Προσπαθήσατε όλον αυτόν τον καιρό να διασπάσετε και τον αγώνα των ενδιαφερομένων συλλόγων, ομοσπονδιών ανά την Ελλάδα, αλλά δεν το καταφέρατε, ο αγώνας συνεχίζεται. Γιατί θα πω το εξής: Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Υπάρχει όμως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ν. 4499/2017. Μπορεί να χρειάζονται κάποιες αλλαγές. Κάντε αυτές τις αλλαγές. Μην αλλάζετε συνολικά τη φιλοσοφία λειτουργίας των λαϊκών αγορών.
Εσείς μιλάτε για δεκαέξι υπουργικές αποφάσεις. Δήθεν πήρατε πίσω κάποιες ρυθμίσεις σε αυτό το οκτάμηνο των διαπραγματεύσεων, αλλά με τις δεκαέξι αυτές υπουργικές αποφάσεις, που προβλέπονται μέσα από το σχέδιο νόμου, ο κάθε υπουργός μπορεί να φέρει τα πράγματα στα μέτρα του, υπηρετώντας πάντα -μιλώ για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη- μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Σταδιακά εκτοπίζετε τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές, καταργώντας ουσιαστικά με τα μέτρα αυτό το 50-50 παραγωγοί και μικροέμποροι, το οποίο κατοχυρωνόταν και με τον ν. 4499/2017, έναν νόμο ο οποίος ήταν προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης. Γιατί για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι λαϊκές αγορές, πέραν του ότι έχουν έναν κοινωνικό χαρακτήρα, θεωρούμε ότι το υπαίθριο εμπόριο είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα υποσύνολο του εμπορίου, oι απασχολούμενοι σε αυτό είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς, είναι άνθρωποι που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα.
Έχετε μια ουσιαστικά τιμωρητική διάθεση και με τα πρόστιμα, τα οποία εισάγετε στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Επίσης δεν υπάρχει -αυτό που αναφέρθηκε από πολλούς- άδεια, αλλά υπάρχει θέση. Και βέβαια τα προσόντα είναι πολύ συζητήσιμα, αυτά τα κριτήρια τα οποία βάζετε. Μιλάτε για διδακτορικά, μεταπτυχιακά κ.λπ.. Και έρχομαι και λέω, αυτές είναι οι πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις που έταζε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά στην πατρίδα μας για να έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας;
Απαιτείτε από τους παραγωγούς -άλλο ένα ζήτημα- από ανθρώπους του μόχθου, του χωραφιού, της πρωτογενούς παραγωγής, ο καθένας να έχει και έναν ατομικό λογιστή κάθε ημέρα για να μπορεί να μπαίνει στο σύστημα και να δηλώνει το προϊόν του και το τι θα πουλήσει και όλα αυτά.
Επίσης, άλλο σημαντικό, αφαιρείτε από τους ενδιαφερόμενους ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, τη στιγμή που σαρώνει η ακρίβεια, τη στιγμή που οι τιμές του ηλεκτρικού ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και ο απλός καταναλωτής αρχίζει να το βλέπει τώρα και με τους λογαριασμούς που έρχονται, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή είναι ένας κίνδυνος μεγάλος. Ας ευχηθούμε το Σάββατο στη Γλασκώβη, που διεξάγεται τώρα η COP26, και θα είμαι παρούσα με συνάδελφο από την πλειοψηφία, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι θα παρθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα γιατί ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή επιδρά στον πρωτογενή τομέα, αντί να πάρετε μέτρα ουσιαστικά ενίσχυσης των παραγωγών, μέτρα ελάφρυνσης, αν θέλετε, και οικονομικής για την ακρίβεια η οποία υπάρχει, όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά στα αγροεφόδια και παντού, εσείς έρχεστε και αυτόν τον θεσμό των λαϊκών αγορών, που ο παραγωγός μπορεί να προσφέρει το προϊόν του, εσείς ουσιαστικά το χτυπάτε οριστικά θα έλεγα, αν εφαρμοστούν όλα αυτά που προβλέπονται εις βάρος των παραγωγών, αλλά όχι μόνο. Είναι και εις βάρος των καταναλωτών, γιατί ο καταναλωτής θέλει φθηνό, φρέσκο προϊόν ουσιαστικά. Και με βάσεις δημοσκοπήσεις οι καταναλωτές αγκαλιάζουν τον θεσμό των λαϊκών αγορών.
Βέβαια πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και το ότι καταργείτε και τις αγορές παραγωγών, οι οποίες στα χρόνια της κρίσης και της οικονομικής -εύχομαι να μην ξαναζήσουμε αυτού του επιπέδου οικονομική κρίση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια με τη νυν Κυβέρνηση, μιας και η δεκαετία της κρίσης ήταν ολέθρια για όλους- προσέφεραν πάρα πολλά στο κοινωνικό σύνολο και την ελληνική κοινωνία. Εσείς αυτό θέλετε να το καταργήσετε.
Αλλά επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να πω ότι δεν θέλετε και τη δημοκρατία, γιατί η τροπολογία που φέρνετε για τις εκλογές και το εκλογικό σύστημα στην Ελληνική Αστυνομία και στα συνδικαλιστικά τους πράγματα, καταργώντας την απλή αναλογική δείχνει την αντίληψή σας. Αγώνες χρόνων από τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, τους οποίους εμείς αντιμετωπίζουμε σαν εργαζόμενους με δικαιώματα, πάτε να το καταργήσετε κι αυτό με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επαναφορά του πλειοψηφικού συστήματος.