Χαρά Καφαντάρη:«Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών».

H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ, στις 25.10.2021 στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής περιβάλλοντος «Συνέχιση της συζήτησης για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών» δήλωσε:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Είναι πολύ σημαντικά τα θέματα τα οποία συζητάμε, αρκεί, αυτές οι διαπιστώσεις, οιόποιες διαπιστώσεις, να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πράξεις. Πραγματικά, η κλιματική κρίση που όλοι μας την κλείνουμε σε όλες τις πτώσεις, είναι παρούσα. Είναι παρούσα όχι σήμερα. Είναι τώρα κάποιες δεκαετίες που επελαύνει, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι συνέπειές της είναι πολύ σημαντικές. Όμως δεν μπορεί μια κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, να κρύβεται πίσω από την κλιματική κρίση, για να δικαιολογήσει, κατά κάποιο τρόπο, την αδράνειά της και τις σημαντικές ελλείψεις στην πολιτική της, στο κομμάτι της προσαρμογής.

Εδώ θα πω, ότι το 2016 εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ψηφίστηκε. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απόκτησαν ψηφισμένο εθνικό σχέδιο προσαρμογής και ακολουθούσαν τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επειδή σωστά, πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια, πρέπει να ξέρουμε και θα ήθελα να ρωτήσω, πώς αξιοποιήθηκαν όλα αυτά και από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Γιατί μέσα σε αυτά, περιλαμβάνονται και οι ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας, όπως λέμε και τα συγκεκριμένα σχέδια πάλι βγήκαν. το 2017 νομίζω, τα σχέδια κινδύνου πλημμύρας και αυτά δίνουν κάποιες κατευθύνσεις, αν θέλετε και για τον κίνδυνο που υπάρχει, αλλά και τι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα.

Αναφέρθηκαν συνάδελφοι, όσο άκουσα. Πραγματικά αυτό που είπε ο κ. Καρασμάνης είναι σωστό. Ένα γραμμάριο πρόληψης είναι 10 τόνοι καταστολής. Εγώ όμως θα πω, ότι πραγματικά, δυστυχώς, από την κυβέρνηση δεν υπήρχε ούτε πρόληψη, αλλά ούτε και καταστολή ουσιαστικά.

Τι θέλω να πω. Πρόληψη δεν υπήρχε γιατί ήταν αποδυναμωμένες οι δασικές υπηρεσίες, μη σχέδια διαχείρισης δασών γιατί, ξέρετε, είναι πολύ σημαντικά στη λογική της πρόληψης η διαχείριση των δασών. Έτσι; Αναφέρθηκαν και συνάδελφοι, πριν, για τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, τους 5043 που μόνο δύο οκτάμηνα απασχολήθηκαν και μετά το πρόγραμμα αυτό καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ελλείψεις σε προσωπικό, σχεδιασμό και λοιπά. Αλλά, βέβαια, και καταστολή θα έλεγα ελλιπή για τη λογική των εκκενώσεων η οποία ακολουθήθηκε κατά κόρον. Δεν το λες φυσικά, δεν θέλω να ρίξω την ευθύνη στον απλό πυροσβέστη ή στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτή η λογική των εκκενώσεων, πάλι, δεν έφερε αποτέλεσμα.

Θα ήθελα, εδώ, να τονίσω, κυρία Πρόεδρε, τη σημασία του επιστημονικού κόσμου στον τομέα της πρόληψης γιατί ο επιστημονικός κόσμος, οι αρμόδιοι φορείς, οι επιστήμονες, τα ιδρύματα, επιστημονικά είχαν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έγιναν τον Αύγουστο με τη λογική, ότι ο καύσωνας που επέρχεται, πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα και λοιπά και είδαμε καταστροφές με 2 μποφόρ, να μην το ξεχνάμε αυτό, 1,4 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν στη χώρα μας, δυστυχώς. Αλλά και οι επιστήμονες έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει και για τις επερχόμενες πλημμύρες. Πάλι σε αυτό, μέσα σε ένα διάστημα ενός μήνα, δεν πάρθηκαν πολιτικές βραχείας αποκατάστασης, να το πω έτσι, ούτως ώστε τα αποτελέσματα των πλημμυρών να μην είναι καταστροφικά, όπως είναι τώρα.

Αυτό, βέβαια, δείχνει ότι απαιτείται ένα Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας το οποίο να εστιάζει κυρίως στην πρόληψη, κάτι το οποίο δεν είδαμε. Έχουμε έναν νόμο ο οποίος είναι με ΠΝΠ σε αναστολή, σε αδράνεια να το πω καλύτερα, επιλεκτικά εφαρμόζονται κάποια άρθρα και από τον τέως Υφυπουργό, τότε, τον κ. Χαρδαλιά, για τις καταστάσεις έκτακτης επιτήρησης, για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λοιπά, αλλά τα αποτελέσματα, δυστυχώς, ήταν αρνητικά.

Είπατε, κυρία Πρόεδρε, για ζητήματα και το αναφέρατε και εσείς, ότι η διάβρωση του εδάφους, φαινόμενα τα οποία προϋπήρχαν χρόνια τώρα. Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια και τι πολιτικές ακολουθήθηκαν; Δεν είναι λογική το να μεταφέρουμε έναν οικισμό επειδή κάηκε. Η δασική πυρκαγιά δεν καίει τα θεμέλια ενός σπιτιού, να το πω έτσι, απλά επιταχύνει διαδικασίες ερημοποίησης, επιταχύνει διάβρωση, επιταχύνει τη λειτουργία, να το πω απλοϊκά, του νερού. Άρα, άλλες πολιτικές πρέπει ουσιαστικά να εφαρμόζονται.

Πιστεύω, ότι θα κάνουμε μία Επιτροπή, όπως έχουμε πει και με τον αρμόδιο, καινούργιο, Υπουργό, τον κ. Στυλιανίδη, Κλιματικής Κρίσης  και Πολιτικής Προστασίας και  εκεί θα αναλύσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, τι πολιτικές απαιτούνται  και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι  της πολιτικής προστασίας. Είναι  πολύ σημαντική η Κλιματικής Κρίσης  και Πολιτικής Προστασίας και  εκεί θα αναλύσουμε με μεγαλύτερη  λεπτομέρεια, τι πολιτικές απαιτούνται  και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι  της πολιτικής προστασίας. Είναι  πολύ σημαντική η πρόληψη Ένα σοβαρό ζήτημα στη χώρα μας είναι η προσαρμογή και των υποδομών μας. Δηλαδή, είτε γεφύρια τα λένε αυτά, είτε δρόμοι λέγονται, είτε οτιδήποτε, πρέπει μέσα στις καινούργιες συνθήκες να υπάρχει ένας ανασχεδιασμός και μία προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα. Αυτές είναι οι πολιτικές προσαρμογής. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, δέκα μέρες μετά, σήμερα, στην Κέρκυρα, που επλήγη ιδιαίτερα, να πηγαίνει ο στρατός να ανοίξει, ας πούμε στις κοίτες των ποταμών, εκεί που υπάρχουν φερτά υλικά και λοιπά, για να μπορέσει να αποκατασταθεί μια συγκοινωνία στο νησί.

Αυτά όλα έπρεπε, να γίνουν πριν. Έπρεπε να έχουν οι Περιφέρειες, οι οποίες έχουν σοβαρές ευθύνες σε όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα, τα οποία προαναγγέλλονταν. Τελικά τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν ήταν ακραία, απλά, ήταν έντονα, θα συμφωνήσω. Αν, όμως, είχε γίνει η ανάλογη προσαρμογή και προετοιμασία, δηλαδή, και για τα ρέματα και για τους δρόμους και για τα δίκτυα ύδρευσης και για τα όμβρια και όλα αυτά, τα προβλήματα αυτά δε θα τα είχαμε. Ούτε είναι λογικό αυτό, που ελεγχθεί στον Κηφισό ότι και από τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης ότι «τον κλείσαμε προληπτικά, για να μην έχουμε 300 θύματα». Δηλαδή, δεν είναι λογική αυτή. Πρέπει, να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και να εφαρμόζουμε τις ανάλογες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα και η χώρα μας να είναι θωρακισμένη κι ανθεκτική και απέναντι στην κλιματική κρίση.

Αυτά ήθελα, να πω. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε