Η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη » σφυρίζει αδιάφορα»

ΔΕΛΤΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 14-10-2021

Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής σήμερα στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Φέρνετε ένα νομοσχέδιο σκούπα, εντελώς πρόχειρο, χωρίς διαβούλευση, το οποίο θα έπρεπε να έχει έρθει πριν από 1 χρόνο καθυστερώντας την ενσωμάτωση της οδηγίας. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη προχωρά σε ενσωμάτωση νέων στόχων (fit for 55).

Ψηφίζετε και ξεψηφίζετε αλλάζοντας συνεχώς άρθρα και διορθώνοντας δικούς σας νόμους και ξεπουλάτε τη ΔΕΗ με ιδιωτικοποιήσεις χωρίς μέριμνα για την λήψη μέτρων για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που απορρέει από τις ενέργειες σας.

Εκχωρείτε δικαιώματα του Δημοσίου σε ιδιώτες ελεγκτές δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες.

Δημιουργείτε ελαστικότητα και αδιαφάνεια στα πρόστιμα και στον χρόνο επιβολής τους.

Προωθείτε τον αδιαφανή έλεγχο με ιδιώτες ελεγκτές και την υποκειμενικότητα των ελέγχων (Ο επιθεωρητής θα κρίνει τη σοβαρότητα ανάλογα με τη συμπεριφορά του ελεγχόμενου υποβαθμίζοντας έτσι τον ήδη αποδυναμωμένο ελεγκτικό μηχανισμό περιβαλλοντικού δικαίου).

Η ενεργειακή φτώχεια δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο για ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς λόγους αλλά και για περιβαλλοντικούς. Έχει αποδειχθεί ότι τα φτωχά ενεργειακά νοικοκυριά καλύπτουν τις ανάγκες τους με τρόπο που αφήνει βαρύ αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Η αποτύπωση της κατάστασης με τον πιο αντικειμενικό και γενικά αποδεκτό τρόπο ενεργειακής φτώχειας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, όσον αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς, η Ελλάδα έχει το χειρότερο ρεκόρ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 27,9% για το 2020.

Ενώ ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε για 80% κάλυψη των αυξήσεων της ενέργειας εσείς μιλάτε για 9 ή 18 ευρώ χωρίς να έχετε εκδώσει ήδη ΚΥΑ.

Οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας «θησαυρίζουν», άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία παίρνουν μέτρα υποχρεώνοντας τις εταιρείας να καταβάλλουν μέρος των κερδών τους , η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Η Κομισιόν πρόσφατα εισηγήθηκε στήριξη νοικοκυριών, φορολογικά μέτρα, προστασία ηλεκτροδότησης και κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις.

Κομβικό εργαλείο για τις ενεργειακές κοινότητες είναι η προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας τις οποίες αντί να αναβαθμίζετε συνεχίζετε να υποβαθμίζετε. Ο κ. Χατζηδάκης με το ν. 4759/2020 την ένταξη των ενεργειακών κοινοτήτων σε διαγωνιστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα την αδυναμία συμμετοχής των ε.κοιν. σε χρηματοδοτικά προγράμματα, πρόσβαση σε δανεισμό κ.ά. Το κοινωνικό πρόσωπο των ενεργειακών κοινοτήτων πρέπει να διασφαλιστεί.

Τελικά πότε θα φέρετε το νέο κλιματικό νόμο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γραφείο Τύπου

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της:

ΧΑΡΑ (ΧΑΡΟΥΛΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Μια απλή ερώτηση στον προλαλήσαντα συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας. Να του υπενθυμίσω ότι υπάρχει και απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου που την ξαναφέρνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Να κάνω κι ένα γενικότερο σχόλιο που αφορά στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και τη συζήτηση που έγινε μέχρι τώρα στην Ολομέλεια. Τελικά η πρόταση αυτή για την εξεταστική επιτροπή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης έχει τρομοκρατήσει την Κυβέρνηση η οποία βρίσκεται θα ήθελα να πω σε πανικό. Αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που σας έφερε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση της χώρας και δουλέψατε και προχωρήσαμε με βάση αυτό τα δυόμισι αυτά χρόνια διακυβέρνησης βλέπουμε ότι τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο υφίσταται ένα ρήγμα και αυτό πραγματικά σας δημιουργεί πανικό και πρόβλημα.

 Τώρα στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε. Ας δούμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τι γίνεται στην Ευρώπη με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Η Κομισιόν συγκεκριμένα προτείνει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, φορολογικά μέτρα, προστασίας ηλεκτροδότησης, κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις. Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρομαι και στην Ισπανία, έχουν ήδη πάρει μέτρα συγκεκριμένα για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων να καταθέτουν συγκεκριμένο κονδύλι, τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα ότι αυτούς τους δύο τελευταίους μήνες στην Ελλάδα οι προμηθευτές, εταιρείες προμήθειας είχαν υπερκέρδη 39% το προηγούμενο δίμηνο.

Εδώ βλέπουμε την Κυβέρνηση στην προσφιλή της τακτική και πολιτική να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να μεταθέτει την ευθύνη αλλού. Είναι διεθνές το ζήτημα της αύξησης της ενέργειας, εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε αυτό, αλλά υπάρχει και ευθύνη της πολιτείας για υλοποίηση πολιτικών ανακούφισης του ελληνικού λαού. Βλέπουμε το ίδιο με τις πλημμύρες, τις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές που έγιναν το καλοκαίρι. «Φταίει η κλιματική αλλαγή». Φταίει και η κλιματική αλλαγή, αλλά έχουμε μια πολιτεία έτοιμη, προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα; Έχουμε μηχανισμούς πολιτικής προστασίας ανάλογους; Κάνουμε πολιτικές πρόληψης ή μόνο επικοινωνιακά στήνουμε κάποια Υπουργεία.

Έρχομαι, λοιπόν, εδώ και λέω ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό ότι θα ελαφρύνουν οι λογαριασμοί 9 ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα είπε 18,  όμως σχετική ΚΥΑ δεν έχει βγει ακόμα. Δεν κάνει δεκτές τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως εδώ και ενάμιση χρόνο καταθέσαμε, και πέρυσι δύο φορές, τροπολογία για τα αδύναμα νοικοκυριά σχετικά και με δωρεάν παροχή κομματιού ηλεκτρικής ενέργειας με βάση κάποια εισοδηματικά κριτήρια, όχι ανεξέλεγκτα. Ούτε αυτό το κάνατε δεκτό. Ο κύριος Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι την αύξηση των τιμών στην ενέργεια κατά 80% θα την καλύψει η πολιτεία. Εδώ βλέπουμε ακριβώς τα αντίθετα.

 Ενδιαφέρεστε για την ενεργειακή φτώχεια, κύριοι της Κυβέρνησης; Θέλετε να μας γυρίσετε σε εκείνη την εποχή 2012-2015 με τα μαγκάλια, που όλοι θυμόμαστε τι σήμαιναν, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους που είναι μία σοβαρή επιβάρυνση στο κάθε νοικοκυριό, αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους. Έχουμε κι εδώ και τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου του. Η αιθαλομίχλη, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του αέρα, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα από τη στιγμή που πρόσφατα το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακήρυξε ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση σε υγιές και καθαρό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, αύριο αρχίζει το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι αυξημένο 40% στο 1,35 ευρώ από 0,80 που ήταν πέρυσι. Η Ελλάδα σχετικά με τους απλήρωτους λογαριασμούς βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη το 2020, περίπου 28% ενώ η Βουλγαρία ακολουθεί με 22%. Στη αδυναμία να διατηρηθεί το σπίτι ζεστό στους Έλληνες, η Ελλάδα έχει ρεκόρ 17%, ενώ ακολουθούν και άλλες χώρες.

 Ερχόμαστε τώρα στο νομοσχέδιο που σαν χαρακτηριστικό του έχει την προχειρότητα. Τη στιγμή που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το «Fit for 55», εσείς φέρνετε με καθυστέρηση την ενσωμάτωση Οδηγίας. Ψηφίζετε-ξεψηφίζετε νόμους δικούς σας με διατάξεις, είστε σε αμηχανία απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια, χτυπάτε την ενεργειακή δημοκρατία που είναι ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς δεν φέρνετε ρυθμίσεις που είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης και βέβαια, επεμβαίνετε και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σχετικά με την ενεργειακή απόδοση θα έλεγα ότι υπάρχει υποκρισία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Όταν μιλήσατε στον Προϋπολογισμό του 2020 δεν υπήρχε ένα ευρώ για αναβάθμιση ενεργειακή, ενώ άλλα έλεγε ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας. Ενώ το σχέδιο «Ηλέκτρα» ήταν έτοιμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το σταματήσατε και το παγώσατε. 

Ανέφερε ο Εισηγητής ότι: «Καλό είναι να έρθουν 850 εκατομμύρια στη ΔΕΗ. Δεν θέλετε τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας που συνέβαλε στην ανάπτυξη της πατρίδας μας; Η ενέργεια είναι ένα δημόσιο αγαθό με φοβερές αναπτυξιακές δυνατότητες». Τη ΔΕΗ, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εσείς με την προσφιλή τακτική σας των ιδιωτικοποιήσεων-ξεπουλήματος θέλετε με τη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να τη δώσετε πάλι στους ιδιώτες, όπως κάνατε με τη ΔΕΠΑ, όπως κάνατε με το ΔΕΔΔΗΕ, όπως κάνετε παντού. Πραγματικά αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα.

Θα ήθελα να κλείσω με τον περιβαλλοντικό έλεγχο και με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται για τους Ελεγκτές. Αφού υποβαθμίσατε τη Γενική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις που φέρνετε υποβαθμίζετε τον ρόλο των Δημόσιων Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εκχωρείτε δικαιώματα του Δημοσίου σε ιδιώτες, δίνετε αυξημένες αρμοδιότητες σε ιδιώτες ελεγκτές, δημιουργείτε μια ελαστικότητα στα πρόστιμα και στον χρόνο επιβολής τους, ενώ χαρακτηρίζεται από υποκειμενικότητα και αδιαφάνεια η όλη διαδικασία. Ο κάθε Επιθεωρητής θα κρίνει τη σοβαρότητα ανάλογα με τη συμπεριφορά του ελεγχομένου.

Και τέλος -με αυτό θα κλείσω, κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ- ένα ερώτημα προς το Υπουργείο που εκπροσωπείται εδώ από τον Υφυπουργό: Με τον κλιματικό νόμο τι θα γίνει; Πότε θα τον φέρετε στη Βουλή για ψήφιση. Τον ετοιμάσατε; Οι  επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άλλες. Έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Περιμένουμε μία απάντηση, γιατί όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός πριν από τη Συνδιάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη θα είχε συζητηθεί ο κλιματικός νόμος. Ακούμε κλιματικό νόμο, αλλά δεν βλέπουμε.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: