13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13/10/2021

Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Η 13η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί ως «Διεθνής Ημέρα Μείωσης  Φυσικών Καταστροφών» από Γ.Σ. του ΟΗΕ  το 1989. Φέτος η διεθνής ημέρα είναι εστιασμένη στη Διεθνή Συνεργασία ώστε, να περιοριστούν  οι κίνδυνοι και οι απώλειες από καταστροφές, ιδιαίτερα, στις  αναπτυσσόμενες χώρες.(International cooperation for developing countries to reduce their disaster risk and disaster losses). Οι φυσικές καταστροφές, συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής, «δοκιμάζουν» τις αντοχές συστημάτων. Ιδιαίτερα ευάλωτα  είναι τα συστήματα υποδομών, Υγείας, μεταφορών, αγροτικής παραγωγής, μεταφοράς ενέργειας  κ.α.

Η ανακοίνωση (έκθεση «Άτλαντας) του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), αναφέρεται σε πενταπλασιασμό των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία, καταιγίδες, κυκλώνες…) τα τελευταία 50 χρόνια, με πάνω από 2 εκατομμύρια  θύματα. λόγω κλιματικής αλλαγής. Προειδοποιεί  δε για αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των ακραίων μετεωρολογικών, κλιματικών και υδρολογικών φαινομένων και την αναγκαιότητα, βελτίωσης των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, πρόληψης και διαχείρισης των καταστροφών. Ανεξάρτητες δε έρευνες, επιβεβαιώνουν και παρατηρούν χειροτέρευση της κατάστασης κατά 3-19%, ανάλογα με την περίπτωση.

Το 2021 σημειώθηκαν μεγάλες φυσικές καταστροφές, για παράδειγμα πλημμύρες στην Γερμανία και το Βέλγιο, κυκλώνες στον Καναδά και τις Η.Π.Α., ενώ ακόμα εξελίσσεται το φαινόμενο της ηφαιστειακής δραστηριότητας στα Κανάρια νησιά.  Το πρώτο εξάμηνο του 2021, υπολογίζεται ότι, οι φυσικές καταστροφές κόστισαν πάνω από 42 δισεκατομμύρια δολλάρια σε ζημιές που δημιουργήθηκαν.

Στη χώρα μας σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2000 ως σήμερα, τα καιρικά επεισόδια που έχουν προκαλέσει φυσικές καταστροφές με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις είναι γύρω στα 500, ενώ, δυστυχώς, σημειώθηκαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το 2021  στην Ελλάδα είχαμε τη «ΜΗΔΕΙΑ», τις φοβερές πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Γεράνεια, Β. Εύβοια, Πελοπόννησο,  τους  σεισμούς στην  Ελασσόνα, την Κρήτη,  πρόσφατα δε την κακοκαιρία «ΑΘΗΝΑ» και τις   πλημμύρες που την συνόδευσαν.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όμως, πιστή στις ιδεοληψίες της, «ζαλισμένη» από τις πολιτικές επικοινωνίας και μόνο, διαρκώς αυτοαναιρείται, ψηφίζει νόμους (π.χ. 4662/2020, περί Πολιτικής Προστασίας), τους οποίους δεν εφαρμόζει αναστέλλοντας την εφαρμογή με ΠΝΠ, «στήνει», πρόχειρα και επικοινωνιακά,  υπουργεία  όπως  το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα και σαφείς αρμοδιότητες, ενώ οι συνέπειες  των ακραίων φαινομένων επελαύνουν, με σοβαρές συνέπειες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές. Γενικά, αντιμετωπίζει το θέμα με προχειρότητα χωρίς σχέδιο, «έτσι χωρίς πρόγραμμα», με σχεδιασμό δεκαετιών  και «αδιαφορεί» για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποκτά στις παρούσες συνθήκες ιδιαίτερη σπουδαιότητα.  Το νέο υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  καλείται να αποδείξει στην πράξη αποτελεσματικότητα, εστιάζοντας σε πολιτικές ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ετοιμότητας και βραχείας αποκατάστασης. Μέχρι στιγμής, όμως, τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: