Για τι ΝΔ η Υγεία είναι «προϊόν, όχι Δημόσιο Αγαθό και Δικαίωμα

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη τοποθέτηση της στην Ολομέλεια της βουλής για τη «Κύρωση της από 26-7-2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3-6-2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI από 6-9-18 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση τη ςπανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εγώ θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτική. Δεν μπορώ όμως πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου γι’ αυτό το νομοσχέδιο, για το σοβαρό ζήτημα της δημόσιας υγείας, να μην πω δύο πράγματα, τα οποία θεωρώ είναι της επικαιρότητας και πρέπει να λέγονται.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς έναν χρόνο περίπου μετά την καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση, τη χρυσή αυγή, βλέπουμε ότι εκκολάπτεται σταδιακά το αυγό του φιδιού και στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη με αυτά που ζήσαμε και ζούμε τις τελευταίες μέρες.

Θεωρώ πολιτικά απαράδεκτη και δημοκρατικά, επιτρέψτε μου, απαράδεκτη τη λογική των ίσων αποστάσεων η οποία τηρείται από την πλευρά της Κυβέρνησης, των στελεχών της και κορυφαίων στελεχών της και τη λογική αυτή του Πόντιου Πιλάτου. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα κόμματα, δεν είναι στενό κομματικό ζήτημα, αλλά είναι θέμα δημοκρατίας. Και η δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο έχει ιστορία. Ο δημοκρατικός λαός μας θα απομονώσει και αυτά τα ακροδεξιά φασιστικά μορφώματα, αλλά βέβαια θα φέρει και μια προοδευτική αλλαγή σε επίπεδο διακυβέρνησης που αν μη τι άλλο πρώτα απ’ όλα θα διασφαλίζει τη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο.

Το δεύτερο που θέλω να πω έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, όπου λίγες μέρες μετά τον σεισμό ακόμα βρίσκονται στις λάσπες και μέσα σε σκηνές. Μπορεί να είναι λίγοι. Είναι ένας λόγος παραπάνω. Στην Κρήτη των δύο εκατομμυρίων τουριστών περίπου που την επισκέπτονται κάθε χρόνο και με πάνω από εκατόν εξήντα-εκατόν εβδομήντα χιλιάδες κλίνες δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι. Το νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που διθυραμβικά ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και είναι υπό ίδρυση και στελέχωση -βέβαια είναι ένα άλλο ζήτημα, δεν θα αναφερθώ εδώ στο πώς και το γιατί- πραγματικά θα κριθεί

στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Γιατί η διαχείριση αυτής της κρίσης δείχνει κάποια πράγματα. Δεν θα πω κάτι παραπάνω.

 Έρχομαι στο σχέδιο νόμου. Κύριε Υπουργέ, εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση  φυσικά αυτή τη στιγμή και τοποθετούμαι συνολικά. Ως Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε παντελώς στη διαχείριση της πανδημίας. Τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Το να είμαστε δεύτεροι μετά τη Βουλγαρία σε θανάτους ανά εκατομμύριο δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα μας. Αποτύχατε με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς και τις πολιτικές σας ακόμα και στο κομμάτι του εμβολιασμού που όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι είναι βασικό στοιχείο και όπλο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Χρησιμοποιήσατε το θέμα των εμβολιασμών για να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας, τα οποία είχατε εξαγγείλει και προεκλογικά -κανείς δεν ήξερε τότε, βέβαια, για πανδημία σαφώς- για την ιδιωτικοποίηση μεγάλου κομματιού του δημόσιου συστήματος υγείας, απλά γιατί είναι στο DNA σας το ιδιωτικό και η απέχθεια σε ό,τι δημόσιο. Δεν θα αναφερθώ για την ενέργεια, για στη ΔΕΗ, για τη ΔΕΠΑ, για τον ΔΕΔΔΗΕ, για όλα αυτά τα οποία κάνετε, αλλά η λογική αυτή της ιδιωτικοποίησης είναι πραγματικά μέσα σας. Και μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στην πανδημία, πρόσφατα, πριν από δυο τρεις-μήνες, επανέφερε το ζήτημα των ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία. Εσείς, με ζήλο υλοποιείτε αυτή τη λογική. Έχουμε, λοιπόν, ιδιώτες στο ΕΣΥ, στα δημόσια νοσοκομεία, εργολάβους στα νοσοκομεία που αναλαμβάνουν πολλές δουλειές πλέον, όχι μόνο τομέα καθαρισμού ή φύλαξης

κλπ., αλλά και σε καίρια μέρη και στοιχεία ενός δημόσιου νοσοκομείου. Και μάλιστα, μην μας πείτε ότι οι εργολάβοι μπορεί να στοιχίζουν λιγότερο. Εγώ θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά για τον «Ευαγγελισμό» ότι 2 εκατομμύρια τον χρόνο εξοικονομήθηκαν με τις ατομικές συμβάσεις που έγιναν από στον τομέα καθαρισμού, φύλαξης κλπ., σε σχέση με τους εργολάβους. Εσείς γενικά τους επαναφέρετε.

 Συγγνώμη, όμως, πώς να σας πιστέψει κανείς, κύριε Υπουργέ; Στις 22 Σεπτεμβρίου επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη και είπατε: «Ήρθαμε για προληπτικούς λόγους. Δεν υπάρχει θέμα μέτρων». Από τις 30 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη είναι σε ένα μίνι lockdown. Αναφερθήκατε, βέβαια, στο ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να λειτουργεί σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Η δε πρώτη τροπολογία την οποία καταθέσατε ως Υπουργός είχε να κάνει με εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία.

Να μην πούμε και για τις πατέντες των εμβολίων -αναφέρομαι συνολικά για την Κυβέρνηση για το θέμα της πατέντας- ή για το ζήτημα των μονοκλινικών που συζητάμε και σήμερα. Λοιδορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιδορήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, λοιδορήθηκαν υπουργοί μας γι’ αυτά τα ζητήματα τα οποία εκ των υστέρων τα κάνετε. Έχετε αποτύχει. Συνεχίζεται η εργασιακή ομηρία των εργαζομένων με μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και όπως είπατε παρατείνονται οι επικουρικοί μέχρι τις 31-30-2022 λόγω εκτάκτων αναγκών της πανδημίας. Πώς ξέρετε ότι θα τελειώσει πανδημία τότε; Βέβαια, θα πω ότι κι εκεί

έχετε πέσει έξω. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στις αρχές του καλοκαιριού: «Διανύουμε το τελευταίο μίλι για την πανδημία». Πόσα μίλια έχουμε διανύσει όλο αυτό το διάστημα, κύριε Υπουργέ;

 Ποια είναι, όμως, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα; Εγώ θα αναφερθώ στη Δυτική Αθήνα και θα αναφερθώ ειδικά στο «Αττικό Νοσοκομείο» που δείχνει αυτή τη λογική της ιδιωτικοποίησης που σταδιακά επιτελείται. Υπάρχει μία επιτροπή για τον καινούργιο οργανισμό που είχε δέκα χρόνια να γίνει. Με ποια κριτήρια, όμως, έγινε εξωθεσμικά αυτή η επιτροπή, με συμμετοχή αν θέλετε και ιδιωτών και πανεπιστημιακών, νομίζω χωρίς συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας και φυσικά των τοπικών φορέων, εργαζομένων κλπ., για να φτιάξει το νέο καταστατικό χάρτη του νοσοκομείου; Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

 Ιδιώτες από το πρόγραμμα «Νιάρχος», κύριε Υπουργέ, μέσα στο «Αττικό Νοσοκομείο» κάνουν απογραφή παγίων. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ιδιωτική εταιρεία χειρίζεται το αρχείο. Εδώ μιλάμε και για προσωπικά δεδομένα και ιατρικά απόρρητα και χίλια δυο πράγματα. Ιδιώτες το λογιστήριο, εκτός από φύλαξη καθαριότητα κλπ. Επίσης, όταν τελειώνει η σύμβαση ΙΔΟΧ προσλαμβάνεται με επιλογή προσωπικό από το ίδιο το «Ίδρυμα Νιάρχος».

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού) Βέβαια, να μην πω για το λοιμωδών και την «Αγία Βαρβάρα», το αποπαίδι της Δυτικής Αθήνας για σας και τις πολιτικές σας χρόνων, που έδειξε την αξία του μέσα στην πανδημία. Έλεγε ο κ. Κοντοζαμάνης ότι θα διασυνδεθεί με το

Αττικό». Κανείς δεν ξέρει τι συμφέροντα παίζονται κι εκεί και δεν αναβαθμίζεται το νοσοκομείο για να παίξει τον σοβαρό ρόλο στην υποβαθμισμένη και παραγκωνισμένη από εσάς Δυτική Αθήνα.

Απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη μίλησε για την ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας από μία δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση. Άμεσα θα γίνουν πεντέμισι χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της υγείας, ο μισθός του ιατρού θα ξεκινά από τις 2.000, θα γίνουν σε βάθος τριετίας δέκα χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ενώ θα βρεθεί τρόπος μονιμοποίησης αυτών των υγειονομικών που βάζανε πλάτη πραγματικά μέσα στην πανδημία.

Γιατί, πραγματικά -και εδώ έρχομαι να απαντήσω στον συνάδελφό της Νέας Δημοκρατίας που μίλησε πριν για ποιότητα- δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα συστήματος υγείας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. Αυτό είναι το πρώτο.

Συζητάμε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο τώρα το οποίο έχει να κάνει με τροποποίηση σύμβασης για την δωρεά του «Ιδρύματος Νιάρχος» η οποία έγινε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και εδώ το διαχειρίζεστε με τέτοιον τρόπο ώστε μια δωρεά κοινής ωφέλειας να γίνεται ιδιωτική. Αυτή τη στιγμή αποκλείετε δημόσια νοσοκομεία από την παραγωγή ραδιοφαρμάκων.

Όλα αυτά κάποιον εξυπηρετούν. Εξυπηρετούν φυσικά τους ιδιώτες. Αυτοί είστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας! Η δημόσια υγεία για σας δεν είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, αλλά είναι εμπόρευμα για λίγους φίλους και «αρίστους».

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: