« Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών»
28/09/2021 Σχολιάστε
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Καταρχάς, αφού ευχαριστήσουμε τους προσκεκλημένους στην Επιτροπή μας, εύχομαι καλή δουλειά στον κ. Μπένο και το αποτέλεσμα, μιας και έχει αναλάβει το συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά τη βόρεια Εύβοια, αυτό το οποίο ανέφερε για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος του σοβαρού το οποίο δημιουργήθηκε, πραγματικά να είναι ολιστική.
Τι θέλω να πω;
Οι πυρκαγιές που έγιναν φέτος στην πατρίδα μας ήταν καταστροφικές, οι συνέπειές τους ήταν τρομερές όχι μόνο στο οικοσύστημα και γενικότερα στο περιβάλλον, σε πάρα πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα τον οικονομικό. Δε μπορούμε, δηλαδή, να μην πούμε ότι μία τοπική οικονομία, όπως η οικονομία στη βόρεια Εύβοια, καταστράφηκε.
Άρα, η ευθύνη για ανασυγκρότηση πραγματική είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Τι θέλω να πω;
Ένα μοντέλο βιώσιμο, αναπτυξιακό, που υπήρχε στη βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα το περιβάλλον, η δασοκάλυψη, η μικρή επιχειρηματικότητα, ο ήπιος τουρισμός, καθώς και ο πρωτογενής τομέας ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, αναφέρομαι πέραν της κτηνοτροφίας και στην ρητινοσυλλογή και βέβαια και στο θέμα του μελιού, που το ξέρουμε όλοι, δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα, να μην πω καταστροφή. Όπως λένε, αν θέλετε και οι ειδικοί, πρέπει να περάσουν 40 χρόνια για να μπορέσει ένα δέντρο, ειδικοί δασολόγοι το λένε αυτό, εγώ γεωλόγος είμαι δεν είμαι δασολόγος, να αποδώσει τη ρητίνη την οποία απέδιδε.
Οπότε, καταλαβαίνουμε, ένας συγκεκριμένος κλάδος τι πρόβλημα σοβαρό αντιμετωπίζει. Άρα, λοιπόν, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ολιστική και στον τομέα της αναδάσωσης, φυσικά και βέβαια και στην αποκατάσταση της οικονομικής ζωής.
Κυρία Πρόεδρε, είπαμε ότι θα γίνει άλλη συνεδρίαση σχετικά με την πολιτική προστασία, οπότε δε θα αναφερθώ πολύ σε αυτό. Θα πω, όμως, επιγραμματικά δύο πράγματα. Η φυσική καταστροφή που έγινε στην πατρίδα μας, συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης, είναι μία τεράστια καταστροφή.
Οι πολιτικές πρόληψης δεν λειτούργησαν, όσο και αν επικοινωνιακά η Κυβέρνηση και με το «Σχέδιο Δρυάδες», εν μέσω αντιπυρικής, που εξαγγέλθη, τα αποτελέσματα δυστυχώς ήταν αρνητικά, ακόμα και στις περιοχές τις συγκεκριμένες.
Άρα, το κομμάτι «πρόληψη» είναι καθοριστικό και επειδή αναφέρθηκε και ο κύριος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πραγματικά και στο κομμάτι της διαχείρισης των δασών, γιατί επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπήρχε σχέδιο συγκεκριμένο για τα δάση μας, στρατηγική για τα δάση και προσλήψεις προσωπικού εποχικού, θα το πούμε κοινωφελούς εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, πέντε χιλιάδες εξήντα έξι άνθρωποι, για δασοπροστασία και αυτό το σχέδιο το καταργήσατε σαν Κυβέρνηση, μόνο δύο οκτάμηνα λειτούργησε, το πρώτο επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μετά ένα οκτάμηνο γεια σας.
Τέλος πάντων, ας πούμε ότι γίνεται μία καινούργια αρχή από δω και πέρα. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναδάσωση, που αναφερθήκαμε, πέραν της φυσικής αναδάσωσης, που, όπως ανέφερε ο κύριος Γενικός Γραμματέας, γίνεται στις περιοχές ειδικά όπου υπάρχει χαλέπιος πεύκη. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει η ελάτη και η δρυς, που εκεί δεν γίνεται φυσική.
Ένα ερώτημα που θέλω να θέσω είναι, από ποια φυτώρια θα παρθούν, ας το πούμε, τα μέσα, οι σπόροι για να γίνει η τεχνητή αναδάσωση;
Υπάρχουν φυτώρια των δασικών υπηρεσιών σήμερα και πόσα λειτουργούν;
Γιατί έχει σημασία αυτό, να μην έχουμε εισαγόμενα είδη.
Όπως λένε οι δασολόγοι ,στη βόρεια Εύβοια γύρω στα 10 εκατομμύρια δέντρα πρέπει να υπάρξουν για να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό . Τώρα . Από την άλλη μεριά θεωρώ σημαντικό στην προσπάθεια αυτή που δεν είναι βέβαια, μόνο στη βόρεια Εύβοια, αλλά και γενικότερα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν, ότι δεν πρέπει να χαθούν οι κηπευτικοί περίοδοι, λένε οι ειδικοί δασολόγοι που μιλάμε για τον 11ο και το 12ο του 2021 καθώς και το δεύτερο και τρίτο του 2022 που αφορά την τεχνητή αναδάσωση.
Δηλαδή, πρέπει όλα αυτά τα πράγματα να γίνουν γρήγορα . Από την άλλη μεριά βέβαια, στο κομμάτι της αποκατάστασης αναφέρθηκαν, κάποιες μελέτες που έχουν ξεκινήσει για αντιδιαβρωτικά αντιπλημμυρικά έργα και αυτά πάλι πρέπει να γίνουν τάχιστα.
Και βέβαια, θα κλείσω, με αυτό που είπε και ο κύριος Μπένος . Τον ανθρώπινο παράγοντα ότι πρέπει σε όλες αυτές τις προσπάθειες η τοπική κοινωνία, οι εργαζόμενοι, να συμμετάσχουν στο κομμάτι της ανασυγκρότησης της αναγέννησης, όπως θέλουμε να το πούμε, όπως αυτό αφορά και τον πληθυσμό των οινοπαραγωγών που πρέπει να συμμετέχουν και οι τοπικές κοινωνίες φυσικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση . Και βέβαια, θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα . Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ειδική συνεδρίαση κυρία Πρόεδρε, που θα αφορά την Πολιτική προστασία με το καινούργιο Υπουργείο και τον καινούργιο Υπουργό .
Ευχαριστώ πολύ.