ΤΟ «ΚΑΝΟΝΙΚΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ …

Αναδημοσίευση άρθρου από την εφημερίδα Kontra news.gr, Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου  2021.

Ο τίτλος του άρθρου δεν παραπέμπει σε τίτλο πρωτοποριακής ταινίας του νέου κινηματογράφου. Πρόκειται  για τον  τίτλο πρόβλεψης του κ. Μητσοτάκη για το φετινό καλοκαίρι, όπως αποτυπώθηκε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild,  τέλη  Μαΐου, προσπαθώντας να διαφημίσει το «άνοιγμα» του τουρισμού. Φρούδες οι ελπίδες του, αφού το φετινό καλοκαίρι μόνο φυσιολογικό δεν αποδείχτηκε.

¨Ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι για την Πατρίδα μας, που  σημαδεύτηκε από ασυνήθιστα γεγονότα.  Έξαρση πυρκαγιών, ραγδαία επέλαση της Πανδημίας,  40.000 παιδιά εκτός της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  και βέβαια επίθεση  από την πλευρά της Κυβέρνησης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα  των εργαζομένων, ενώ οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές «τσακίζουν» και  τη Δημοκρατία.

Η   κυβέρνηση, ακάθεκτη  «ξεδιπλώνει» την νεοφιλελεύθερη πολιτική της σε όλα τα επίπεδα. Φαίνεται να μην την προβληματίζει ο κίνδυνος της πανδημίας  και μιλά για ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ πίσω από τις αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς, τους μέχρι χθες «ήρωες», κρύβεται η πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων στην  Υγεία. Η πανδημία φαίνεται να αφέθηκε στην τύχη της στιγμής, χωρίς την λήψη μέτρων ανάσχεσης της. Η όλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στους εμβολιασμούς, που όμως, παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο, από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. και, βέβαια, δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί για την οικοδόμηση τείχους ανοσίας. Σήμερα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φθάνει περίπου το 56%, κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Η πολιτική των εμβολιασμών βασισμένη στην τιμωρητική λογική και όχι στην πειθώ και την επιστημονική τεκμηρίωση είναι πλήρως αποτυχημένη.  

Η τεράστια οικολογική καταστροφή από τις δασικές πυρκαγιές, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι που διανύουμε, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των περιοχών που επλήγησαν, στο Περιβάλλον, αλλά και στην ποιότητα του αέρα. Το λεγόμενο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, κάηκε μέσα στις στάχτες των 1,3 εκ στρεμμάτων καμένης  γης. Το πολυδιαφημιζόμενο νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, που ψηφίσθηκε το Φεβρουάριο του 2020 (νόμος 4662/2020) και σε 1,5 μήνα τέθηκε σε αδράνεια, απεδείχθη «άδειο πουκάμισο». Τα  αποτελέσματα το αποδεικνύουν. Μέσα στην κρίση των δασικών πυρκαγιών αναδείχθηκε ένας συγκεντρωτικός επιχειρησιακός μηχανισμός, μια  υποτίμηση  επιστημονικών δεδομένων και προβλέψεων, ακόμη και  παραποίησή τους,  όταν αμαυρώνουν την εικόνα της αποτελεσματικής κυβέρνησης και βέβαια, σοβαρή  έλλειψη  πολιτικών Πρόληψης.

Όσο και να επαίρεται ο κ. Μητσοτάκης για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης,  ο ανασχηματισμός αποτελεί  έμμεση αναγνώριση της αποτυχίας. Η εξαγγελία,  δημιουργίας υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στην προσπάθειά του  να  επιτύχει πολιτικές συναίνεσης,  με ένα Ανασχηματισμό «φιάσκο», θα αποδειχθεί «κενό γράμμα», αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικών.

Ο μύθος του «πράσινου» Πρωθυπουργού καταρρέει από την τεράστια οικολογική καταστροφή, μαζί με το «Επιτελικό» κράτος. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται είναι πλέον «αδύναμος», όμηρος συμφερόντων οικονομικών και πολιτικών, εσωκομματικών πιέσεων και συσχετισμών. Δεν μπορεί πλέον να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει, να πείσει. Οι ιδεοληψίες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησής του και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, η ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά κοινωνικά  αγαθά (πρωταθλήτρια στην Ευρώπη η Ελλάδα στις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος), αλλά και σε  είδη πρώτης ανάγκης,  αποδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνεται και δεν μπορεί να παρέμβει στις σημερινές ανάγκες. Εκφράζει μόνον  μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το ταμείο Ανάκαμψης και πόροι του, κατευθύνονται, κύρια, σε μεγάλα συμφέροντα και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή όμως,  η μικρομεσαία  επιχειρηματικότητα «φυτοζωεί», ενώ η  πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  είναι αποκλεισμένη από τραπεζικό δανεισμό (μόνο 30000 περίπου επιχειρήσεις από τις 800000, έχουν τραπεζική πρόσβαση).

Το «κανονικό» καλοκαίρι του κ. Μητσοτάκη είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησής του. Είναι εμφανές πλέον ότι η Πατρίδα έχει ανάγκη από  μια δημοκρατική-προοδευτική κυβέρνηση, που θα καλύψει τις ανάγκες της Κοινωνίας, θα ανακάμψει την Οικονομία, εφαρμόζοντας ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον με τη διάσταση της κλιματικής κρίσης  ενσωματωμένη σε όλους τους τομείς και πολιτικές. Την κυβέρνηση αυτή, θα την επιβάλει ο λαός και οι ανάγκες του. Η Αριστερά είναι και πάλι έτοιμη, να αναλάβει την  ευθύνη…

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Βουλευτής Β2 Δυτικού τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: