Ιδεοληπτική η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη «Τζογάρει τις εισφορές των ασφαλισμένων»

Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και Αναπλ. Πρόεδρο Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλή Χαράς Καφαντάρη, σήμερα Τετάρτη  01 Σεπτεμβρίου 2021 στη συνεδρίαση της ολομέλειας για το σ/ν  για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην Επικουρική Ασφάλιση στην Ολομέλεια της Βουλής​.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Τελικά, κύριοι της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ούτε έναν ανασχηματισμό δεν μπορείτε να κάνετε. Μετά την παταγώδη αποτυχία σας, δυστυχώς, στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών -αυτό το συζητήσαμε χτες εκτενέστατα- μετά την καλπάζουσα πανδημία, μετά τους σαράντα χιλιάδες μαθητές που έμειναν εκτός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, έρχεστε και κάνετε έναν ανασχηματισμό, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον οποίο ανασχηματισμό μάλλον «ναυάγιο» πρέπει να τον χαρακτηρίσουμε. Είναι ένας ανασχηματισμός-φιάσκο. Αγνοείται ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο Υπουργείο στα χαρτιά, αλλά εξαγγέλθηκε και δεν έχει πολιτική ηγεσία. Και τέλος πάντων και τα πρόσφατα στοιχεία, που τώρα ανακοινώθηκαν δημόσια τελοσπάντων, δημιουργούν σοβαρές ενστάσεις και για την τοποθέτηση στο Υπουργείο Υγείας του νέου αρμόδιου Υπουργού.

Τελικά χαρακτηρίζεστε ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, από μια βαθιά ιδεοληπτική πολιτική, που ξεδιπλώνεται σε όλους τους τομείς, μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία αγνοεί τον παράγοντα «άνθρωπο» και την αξία των δημόσιων αγαθών. Ιδιωτικοποίηση στην παιδεία, και τα θέματα των πανελλαδικών και όλα όσα έγιναν δείχνουν ότι εκεί θέλετε να το πάτε, πελατεία στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικοποίηση στην υγεία. Από σήμερα μπήκαν οι υγειονομικοί σε αναστολή. Πώς θα καλυφθεί το θέμα της δημόσιας υγείας και οι ανάγκες που υπάρχουν με την καλπάζουσα πανδημία είναι ένα ερώτημα.

Από την άλλη μεριά, ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια αγαθά, ιδιωτικοποιήσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και δεν μπορώ να μην πω, κύριε Υπουργέ, μιας κι έχετε χρηματίσει και στο αντίστοιχο Υπουργείο πριν, ότι οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Πέραν της αύξησης που κάνατε για να σώσετε δήθεν τη ΔΕΗ τον Σεπτέμβρη 2019, από την 1η Αυγούστου καινούργιες αυξήσεις, δυσανάλογο το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Και βέβαια πάντα κάποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι κερδίζουν. Αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης για όλες τις οικογένειες και ειδικότερα επιβαρύνονται οι λαϊκές οικογένειες. Αυξήσεις διαβάζουμε μέχρι και στο ψωμί. Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τώρα, αντί για τη δημόσια πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας, τις παρεμβάσεις της πολιτείας σε αυτό, έχουμε την ατομική ευθύνη. Νίπτουμε τας χείρας μας σαν Κυβέρνηση και πάμε στη λογική «Εσείς έχετε την ευθύνη.» για τον κόσμο. Αγαθά και υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους παραδίδονται σε ιδιώτες και στην αγορά. Ο καθένας θα τα βγάλει πέρα μόνος του, χωρίς κρατική μέριμνα και βέβαια με μεγάλη αβεβαιότητα, ανασφάλεια, επισφάλεια. Φυσικά οι ανισότητες στην κοινωνία είναι κάτι φυσιολογικό κατά τον κ. Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό.

Ένα ευνομούμενο κράτος πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια στους πολίτες του. Ασφάλεια δεν είναι μόνο το να μην με κλέβουν ή το να μπορώ να κυκλοφορώ στον δρόμο χωρίς κινδύνους. Ασφάλεια είναι και το να νιώθω ότι δουλεύω, πληρώνω τις εισφορές μου και κάποια στιγμή όταν έρθει η συγκεκριμένη στιγμή θα έχω μια αξιοπρεπή σύνταξη να ζήσω και τέλος πάντων ανάλογη και των προσπαθειών που έκανα σε όλη μου τη ζωή.

Σήμερα, όμως, νομοθετείτε με το εν λόγω σχέδιο νόμου την ανασφάλεια του πολίτη, ατομική ευθύνη και εδώ, ατομικός κουμπαράς. Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, διάλυση εργασιακών σχέσεων, έρχεστε τώρα και προχωράτε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι το οποίο ξεκινάει από την επικουρική, αλλά φοβάμαι πως θα συνεχίσει -γιατί είναι μέσα στην πολιτική σας λογική- και στις κύριες συντάξεις.

Με έμφαση θέλω να τονίσω ότι η επικουρική ασφάλιση είναι δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Παρά τον δημόσιο χαρακτήρα τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής υπάρχει σύμφωνα με το Σύνταγμα νομολογία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 2287/2015 η οποία λέει: «Η κρατική μέριμνα για την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση κύρια και επικουρική δεν εξαντλείται στην ίδρυση από το κράτος των οικείων δημοσίων φορέων στον ορισμό των διοικούντων αυτούς οργάνων, στην άσκηση εποπτείας της δραστηριότητάς τους και της διαχείρισης της περιουσίας τους και στη θέσπιση των σχετικών κανόνων, αλλά περιλαμβάνει και τη μέριμνα για την προστασία του ασφαλιστικού τους κεφαλαίου, δηλαδή για τη βιωσιμότητά τους χάριν και των επόμενων γενεών, μέριμνα η οποία εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με την απευθείας συμμετοχή στη χρηματοδότηση των εν λόγω φορέων λόγω από τον προϋπολογισμό».

Εσείς τι κάνετε εδώ; Καταργείτε την αλληλεγγύη γενεών, βασική αρχή του ασφαλιστικού. Προσπαθείτε κάτι που λέγεται χρόνια να ταυτίσετε στην κοινή γνώμη και αντίληψη -και το κάνατε, κύριε Υπουργέ και το πρωί στη συζήτηση για την αντισυνταγματικότητα- την επικουρική ασφάλιση με τα επαγγελματικά ταμεία, κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό, γιατί τα επαγγελματικά ταμεία είναι συμπληρωματικά, ενώ εδώ μιλάμε για την υποχρεωτική δημόσια επικουρική ασφάλιση.

Επικαλείστε μοντέλα Σουηδίας όπου υπάρχουν στοιχεία κεφαλαιοποιητικά, αλλά συγχρόνως και ρυθμίσεις να μην κινδυνέψουν οι νυν συνταξιούχοι, ενώ με το νομοθέτημα σας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εισφορές των νέων να μην υπάρχουν λόγω της κατάργησης της αλληλεγγύης των γενεών και να πηγαίνουν στον ατομικό κουμπαρά. Είναι ένα αποτυχημένο σύστημα ιδιωτικοποίησης που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, παρέχει κέρδη σε ασφαλιστικές εταιρείες και funds, αποκρύπτοντας σκόπιμα τους κινδύνους για τους ασφαλισμένους. Τζογάρετε τα λεφτά των ασφαλισμένων. Όπου εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα και στις τέως χώρες της ανατολικής Ευρώπης μετά το ΄89 και στη λατινική Αμερική από τις τριάντα χώρες στις δεκαοκτώ μετά το 2000 επανήλθαν στο παλιό αναδιανεμητικό σύστημα λόγω των συνεπειών του κεφαλαιοποιητικού.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επικουρική ασφάλιση ξεκίνησε από τη δεκαετία του ΄30. Μετά τον πόλεμο τα ασφαλιστικά ταμεία με το 1611/50 χρηματοδότησαν τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας και κατατίθενται τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα Ελλάδος με μηδενικό ή ελάχιστο επιτόκιο, μετά είχαμε επένδυση σε ομόλογα του δημοσίου, είχαμε το τραυματικό PSI του ΄12, είχαμε τα δομημένα ομόλογα και όλα αυτά επί κυβερνήσεως του τότε δικομματισμού.  Όμως, συμφωνούν όλοι στη Νέα Δημοκρατία με αυτές τις αλλαγές;

Πέρυσι ο τότε Υπουργός Εργασίας ο κ. Βρούτσης έλεγε ότι μέχρι το 2070 είναι εξασφαλισμένο το ασφαλιστικό σύστημα, είναι -αν θέλετε- βιώσιμο. Το ίδιο συνυπέγραφε τότε με άλλη ιδιότητα, ως καθηγητής, ο νυν Υφυπουργός. Σήμερα παίρνουμε μέτρα, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για τα ταμεία. Το κόστος μετάβασης είναι σημαντικό. Βάζετε ακόμα στο χέρι και το 0,5% του ΑΕΠ που η δική σας Κυβέρνηση πέρυσι νομοθέτησε για χαμηλοσυνταξιούχους στα 900 περίπου αυτά εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν για να γίνει αυτό το νέο ταμείο, το ΤΕΚΑ, όπως το λέτε και εδώ βέβαια τέρμα η δέκατη τρίτη σύνταξη.

Κίνδυνοι υπάρχουν και για τα δημοσιονομικά, αλλά εσείς λέτε ότι θα έχουμε ανάπτυξη που θα καλύψει το κόστος της μετάβασης, όμως θα έχουμε κέρδη για ασφαλιστικές και εξωχώρια funds και βέβαια για τους εργαζόμενους συνταξιούχους μια μεγάλη αβεβαιότητα, γιατί μία χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί πολλά πράγματα να κάνει και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το 2008.

Κλείνοντας, κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ για τον χρόνο, δεν σας υπαγορεύει κανείς αυτές τις αλλαγές, ούτε σε μνημόνια είμαστε, ούτε πιέζουν οι δανειστές. Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να βγούμε από τα μνημόνια το 2018. Όμως αυτά γίνονται γιατί το απαιτεί η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας, το άγχος σας για την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, η απέχθειά σας ως Κυβέρνηση σε ό,τι δημόσιο, η υποταγή σας σε ιδιωτικά συμφέροντα, παραμερίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Αλλά δυστυχώς αυτό είστε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Κυρίου Μητσοτάκη.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: