Ένα επιτελικό κράτος δεν «κρύβεται «πίσω από την κλιματική αλλαγή

Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και Αναπλ. Πρόεδρο Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλή Χαράς Καφαντάρη, σήμερα Πέμπτη, 26 Αυγούστου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος .

ΧΑΡΑ  ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

 Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου θα ήθελα να πω στον συνάδελφο κύριο Χαρακόπουλο που πριν αναφέρθηκε, ότι η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είναι τυχερή γιατί έχει μία Αντιπολίτευση, τεκμηριωμένη με προτάσεις χωρίς κραυγές και άσκοπες καταγγελίες και μία Κυβέρνηση η οποία έδωσε ένα σημαντικό έργο στο κομμάτι των δασικών πολιτικών και στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Για άλλη μια φορά από δω θα επαναλάβουμε. Εθνική στρατηγική για τα δάση, ένα ζήτημα το οποίο έγινε το 2018, με την υπουργική απόφαση 170 του 2018, σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης της δασοπονίας από το 2018 μέχρι το 2038, από την άλλη μεριά σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, από την άλλη μεριά αφήσαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών, δύο υπουργείων δηλαδή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και της δασοπροστασίας γενικότερα. Επίσης, αφήσαμε και ένα σχέδιο νόμου, το οποίο βασίστηκε πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και στο πόρισμα της Επιτροπής golddammer, η οποία με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα λειτούργησε και έβγαλε αυτή τη μελέτη, που συμμετείχαν και έγκριτοι Έλληνες επιστήμονες και επιστημονικός κόσμος της χώρας μας, γιατί στις φυσικές καταστροφές πέρα από την πολιτική, υπάρχει επιστήμη πάνω στην οποία πρέπει στις σύγχρονες συνθήκες να απαντάμε και να δίνουμε μεγάλη σημασία. 

Αυτή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε και στη νυν θητεία της Βουλής, επί της νυν κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη, και καλό είναι να συζητηθεί και να έρθει και στην Ολομέλεια γιατί, χθες, ο κ. Πρωθυπουργός, μας κάλεσε να κάνουμε προτάσεις για να αλλάξουμε τον νόμο για τον οποίο επαίρονταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλοι, τον 4662/2020. Έναν νόμο που ενάμιση χρόνο μετά τον θέσατε σε αδράνεια γιατί δεν βγήκαν κανονιστικές πράξεις, με ΠΝΠ βέβαια, και λειτουργούσε η αντιπυρική περίοδος και προστασία, τώρα το καλοκαίρι, με νόμους του 2003, ενώ επιλεκτικά, κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας δεν ξέρω τι, κάποια άρθρα αυτού του νόμου τα χρησιμοποιείτε. Έρχεται, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, και λέει, πέστε μας προτάσεις στον νόμο τον οποίο, ήδη, τον είχαν θέσει με ΠΝΠ στην πλειοψηφία του σε αδράνεια.

Λοιπόν, κοιτάξτε. Είμαστε στον απόηχο μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένης έκτασης δεν είναι μικρό πράγμα, κύριοι Υπουργοί,  όταν είμαστε στην περίοδο, στη φάση και της κλιματικής κρίσης. Από την άλλη μεριά, το επιτελικό κράτος για το οποίο υπερηφανεύτηκε ο Πρωθυπουργός χθες και αναφέρθηκε εκτενέστατα, λειτούργησε λέει καλά και αναφέρθηκε και σε ονόματα και λοιπά. Επιτελικό κράτος, όμως, είναι ένα στοχευμένα παρεμβατικό κράτος να μπορεί να έχει την ικανότητα να προβλέπει τους κινδύνους, να συντονίζει τις μονάδες του κρατικού μηχανισμού, να ασκεί πολιτικές πρόληψης, να αναθέτει ρόλους στους αντίστοιχους φορείς, να μοιράζει ανάλογα τους πόρους και να συντονίζει όλα τα επίπεδα της διοίκησης για να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα. Ένα επιτελικό κράτος δεν κρύβεται ποτέ πίσω από αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, που είναι μια πραγματικότητα. Δεν κρύβεται πίσω για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του. Αξιοποιεί τα δεδομένα της επιστήμης και εφαρμόζει πολιτικές ανθεκτικότητας και προσαρμογής. Είναι σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα.

Εδώ, θα έρθω να πω, ότι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν τον Ιούλιο για τις συνθήκες του καύσωνα. Προειδοποιούσαν έγκαιρα και φορείς, εδώ, στη χώρα μας. Ξέρουμε πολύ καλά τις συνέπειες που έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες για τις δασικές πυρκαγιές, όταν μάλιστα, στη χώρα, μας τα δάση μας ήταν ανοχύρωτα χωρίς διαχειριστικά σχέδια, με πολύ καύσιμη ύλη μέσα γιατί δεν έγιναν οι ανάλογοι καθαρισμοί και γιατί τα δασαρχεία υποχρηματοδοτήθηκαν και μάλιστα, όταν έχεις και επίσημα στοιχεία που λένε ότι το 2020 έγιναν οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές, καταγράφηκαν μέχρι τέλος του 2020, 11.799 πυρκαγιές, καθώς επίσης, και το μήνα Απρίλιο, πάλι με στοιχεία, περίπου 1.400 πυρκαγιές. Μικρές; Μικρές, αλλά ήταν ένα σήμα για το τι καλοκαίρι πρόκειται να έρθει.

Κύριοι Υπουργοί, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ο κύριος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μας είπε, ότι όλα είναι έτοιμα σε επίκαιρη ερώτηση που είχαμε κάνει και σε τρεις μέρες έγινε, αυτό που έγινε, στα Γεράνεια Όρη. Προετοιμασμένα όλα, θα έρθουν καινούργια αεροσκάφη. Θα, θα και όλα αυτά βέβαια πάνω και στις συμφωνίες που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα ελικόπτερα, μέσω του NSPA.

Μετά τον Ιούνιο έρχεται και ανακοινώνει το σχέδιο «Δρυάδες» το οποίο είναι τα 18 σημεία που έγιναν μετά 23. Θωρακίζουμε περιοχές, όπως το Τατόι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία και μετά από κάποιες μέρες καίγονται. Βλέπουμε πραγματικά μία επιχειρησιακή ανεπάρκεια, μη έγκαιρη επέμβαση, όταν άρχισαν δασικές πυρκαγιές και στην Εύβοια ειδικά και στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στην Λακωνία. Θα τα πουν κι άλλοι συνάδελφοι αυτά. Βγάλαμε, όμως, συμπεράσματα από όλη αυτή την ιστορία; Πραγματικά, αυτό το οποίο πρέπει να πω με σαφήνεια είναι, ότι εκτός από το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να τύχουν παρατηρήσεις και ευρύτερης συναίνεσης για τα θέματα της προστασίας από φυσικές καταστροφές και της Πολιτικής Προστασίαςγενικότερα, είναι πολύ σημαντικά. Πρέπει να πω ένα πράγμα. 

Αυτό που πρέπει σήμερα να γίνεται και να εστιάζεται ιδιαίτερα ένας κρατικός Μηχανισμός και ένα σύστημα σωστό Πολιτικής Προστασίας, είναι οι πολιτικές πρόληψης. Όταν βλέπουμε από τα οικονομικά στοιχεία, ακόμα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, να εστιάζεται στην καταστολή ο Προϋπολογισμός, δηλαδή τα κονδύλια κατά 80% στην καταστολή και κατά 20% στην πρόληψη, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει πραγματικά να απασχολήσει.

Δεύτερον θέλει δασικές Υπηρεσίες που έρχεστε τώρα και λέτε, ότι ρώτησε ο κ. Υπουργός είπα και πριν για την εθνική στρατηγική για τα δάση, η καθετοποιημένη των δασικών Υπηρεσιών, όμως στον τομέα της αποκατάστασης των πληγέντων και των περιοχών και τα αντιπλημμυρικά και όλα αυτά, ο ρόλος του Δημοσίου πρέπει να είναι καθοριστικός. Ερωτηματικά δημιουργούνται από αυτό που είπε Πρωθυπουργός χθες, για «Ανάδοχους αναδάσωσης», πρέπει τα δασαρχεία πρώτα απ’ όλα, με επιστημονικά δεδομένα- το Δημόσιο δηλαδή- να παρακολουθεί και να υπάρχουν ενιαία σχέδια στην αντιπλημμυρική θωράκιση, βέβαια με ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής αλλά ενταγμένα μέσα σε ενιαίο σχέδιο, με παρακολούθηση από το Δημόσιο και το πολύ σημαντικό, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορεί να «ξαναχτίσουμε» την Εύβοια χωρίς να συμμετέχουν οι παραγωγικοί Φορείς της περιοχής, χωρίς να συμμετέχουν και από τον πρωτογενή τομέα και βέβαια και οι ρητινοσυλλέκτες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα μέλια ή και όλα αυτά, γιατί έτσι χτίζεται ένα μοντέλο πραγματικά αναπτυξιακό σε κάθε περιοχή και συγκεκριμένα στη Βόρεια Εύβοια. Χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, φοβάμαι ότι άλλα πράγματα θα γίνουν.

Ευχαριστώ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: