Οι δηλώσεις της κ. Συρεγγέλα αποτελούν ασέβεια στις δολοφονημένες γυναίκες, θύματα γυναικοκτονιών

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον ρ/σ REAL FM 97,8.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι κάτι καινούριο.

Από τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και μετά είχαμε πολλές γυναικοκτονίες και σχετικά τραγικά γεγονότα. Μόνο το 2021, μέσα σε 7 μήνες, έχουμε 6 γυναικοκτονίες (λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από την εκπομπή η 7η). Είναι ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό, βασίζεται στην πατριαρχική δομή της ελληνικής κοινωνίας, στη λογική «η γυναίκα είναι κτήμα μου». Η Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί με σοβαρότητα με αυτό το πρόβλημα και να εφαρμόσει πολιτικές πρόληψης.

Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση των Τμημάτων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτός από τη γραμμή SOS που ήδη λειτουργεί, το Υπ. Προστασίας του Πολίτη πρέπει να ενεργοποιήσει ουσιαστικά τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του θέματος, τον Απρίλιο του 2019, αλλά μέχρι στιγμής ασχολούνται μόνο με καταγραφή στατιστικών στοιχείων… Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν αυτά τα τμήματα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το θύμα και να το κατευθύνουν, ενώ αναγκαία κρίνεται και η πρόσληψη ειδικών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ., για να δοθεί η αρμόζουσα συμπαράσταση στο θύμα.

Δεν αρκεί ΕΝΑ πιλοτικό γραφείο… Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας χρειάζονται στήριξη σε όλη την Επικράτεια.

Μετά από κατάθεση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής μου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε σε εκδήλωση στο Περιστέρι, την έναρξη λειτουργίας του πρώτου πιλοτικού Γραφείου. Δεν αρκεί ΕΝΑ πιλοτικό γραφείο… Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας χρειάζονται στήριξη σε όλη την Επικράτεια και πρέπει να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Στο περιστατικό στη Δάφνη αποδείχθηκε ότι η Αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα, όταν κλήθηκε ΠΡΙΝ τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας. Όσον αφορά στις δομές για κακοποιημένες γυναίκες, δυστυχώς, 43 δομές ΔΕΝ είναι αρκετές για όλη τη χώρα 

Γιατί ζητάμε την αποπομπή της κ. Συρεγγέλα…

Η χθεσινή δήλωση της κ. Συρεγγέλα, ότι δεν υπάρχει αύξηση των θυμάτων, αλλά των καταγγελιών, δήλωση που έκανε συγκρίνοντας τη χώρα μας με χώρες της Λατινικής Αμερικής, ήταν απαράδεκτη και αποτελεί ασέβεια προς όλα τα θύματα. Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ν/σ που τάραξε τα νερά ακόμη και μέσα στην κυβερνώσα παράταξη, καθώς υπήρξαν βουλευτίνες που αρνήθηκαν να το ψηφίσουν, η κ. Συρεγγέλα, η Υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας δεν συμμετείχε καν στη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Τα θέματα ισότητας, η βία κατά των γυναικών, οι γυναικοκτονίες, είναι ζητήματα διακομματικά και πρέπει να τα εξετάζουμε με αντικειμενικότητα. Για τη μείωση και εξάλειψη των περιστατικών βίας χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών για την ισότητα, ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων από την πολιτεία, ενίσχυση των δομών, κατάλληλη εκπαίδευση των Αστυνομικών. Με δυο λόγια, απαιτούνται πολιτικές πρόληψης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την εξάλειψη των φαινομένων που πηγάζουν από την έλλειψη παιδείας στο θέμα της ισότητας των φύλων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: