Χαρά Καφαντάρη: «Αποχαιρέτα το, το Δημοκρατικό σχολείο που χάνεις»
28/07/2021 Σχολιάστε
27. 07.2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χαράς Καφαντάρη, σήμερα 27/07/2021, στη ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Εκφράζουμε ένα ευχαριστώ και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος άνδρες και γυναίκες πυροσβέστες, που δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική σήμερα. Όταν τελειώσει το «κακό» θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, τώρα είναι ώρα μάχης.
Επί του νομοσχεδίου:
Αντί του τίτλου του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», έπρεπε ο τίτλος να είναι «υποβάθμιση Δημόσιου σχολείου-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών».
Η Πανδημία δημιούργησε καινούργιες συνθήκες.
Τηλε εκπαίδευση ,αλλά όχι για όλους ,(σύλλογοι γονέων προμηθεύουν με laptop και τέμπλετ τους μαθητές σε φτωχές περιοχές, όπως στο Δήμο της Αγ. Βάρβαρας),
Σχολεία ακατάλληλα, που λειτουργούν ακόμη και σε κοντέινερ ,(ακόμη δεν αποκαταστάθηκαν σχολεία από τους σεισμούς, εδώ και δύο χρόνια στο Αιγάλεω)
Αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα ,
Μάσκες μαμούθ, «εν είδει αλεξίπτωτου» και
Εκτός πανεπιστήμιων 20.000 περίπου μαθητές.
Όλα αυτά, με νομοθέτηση της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη, εν μέσω Πανδημίας.
Η Κυβέρνηση στερείται κοινωνικής εν συναίσθησης και είναι μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της, καθώς ο πρωθυπουργός κυνικά έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και ότι όλοι δεν χρειάζεται να σπουδάσουν, αποδεικνύοντας έτσι, την μεροληπτική και ταξική ιδεοληψία του. Αλλωστε τα παιδιά από το Περιστέρι, προορίζονται για ψυκτικοί…
Η κατάρτιση δεν μπορεί να υποκαθιστά την εκπαίδευση και να οδηγούνται στα κολλέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ μαθητές, αποκλεισμένοι από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από αριθμητικές αλχημείες καλύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες και ταυτόχρονα εξυπηρετούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα .
Με τον όρο Αυτονομία του σχολείου, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο την ως τώρα αποκλειστική υποχρέωση του κράτους για την χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, .οδηγώντας τη με μαθηματική ακρίβεια στην ταξική διαφοροποίηση και στον οικονομικό μαρασμό.
Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι η αξιολόγηση δεν είναι ποσοτική και τιμωρητική το άρθρο 56 προβλέπει συγκεκριμένες κυρώσεις μισθολογικής καθήλωσής –έως και περικοπές μηνιαίων απολαβών για όσους αρνούνται την αξιολόγηση, καθώς και στέρηση ανέλιξης σε επιλογή στελεχών για 8 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, που θα κριθούν για την μονιμοποίησή τους?
Η κυβέρνηση απεχθάνεται οτιδήποτε συλλογικό και αυτό φαίνεται με τα νομοσχέδια που προωθεί, υπηρετώντας την «ενός ανδρός αρχή».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση :
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου για το σχέδιο νόμου που συζητάμε, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες, τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Ελλάδα γενικότερα αλλά και ειδικότερα εδώ στην Αττική με το σοβαρό συμβάν το οποίο υπάρχει στη βορειοδυτική Αττική. Δεν είναι ώρα κριτικής ή συμπερασμάτων. Αυτό το οποίο επείγει, είναι να τελειώσει αυτό το κακό με τις ελάχιστες απώλειες. Και τέλος πάντων όποια συμπεράσματα υπάρχουν, θα τα πούμε μετά.
Αυτό όμως που ήθελα να πω κυρία Υπουργέ -επειδή εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στα έδρανα- είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι οι πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα που έχουν έρθει στην Αττική φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία Covid. Θα έλεγα να το διερευνήσετε και αν πραγματικά ισχύει αυτό, να δώσετε άμεσα λύση.
Έρχομαι στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε. «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου. Θα έλεγα όμως ότι ο πραγματικός τίτλος και ο σωστός έπρεπε να είναι: «Υποβάθμιση δημόσιου σχολείου, χειραγώγηση των εκπαιδευτικών».
Ρίξτε μια ματιά κυρία Υπουργέ, τι γίνεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στα δημόσια σχολεία σήμερα. Η πανδημία δημιούργησε κάποιες καινούργιες συνθήκες όπως την τηλεκπαίδευση αλλά όχι για όλους. Έχουμε σε όλη την Ελλάδα δει και γεγονότα που συνέβησαν, το πώς υπήρχαν τα μέσα για τους μαθητές να παρακολουθήσουν. Έχουμε και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν να βρουν laptop ή tablet για να δώσουν στα παιδιά να μπορέσουν να παρακολουθήσουν. Τουλάχιστον στην εκλογική μου περιφέρεια ξέρω τι έγινε πολύ και ειδικά στο Δήμο της Αγίας Βαρβάρας.
Είδαμε τις μάσκες μαμούθ τις οποίες τις ξεχάσαμε, τα μέσα που έδωσε το δημόσιο για τα παιδιά μας. Είδαμε την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις με το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως πέρυσι τέτοιον καιρό εν μέσω πανδημίας. Είδαμε σχολεία ακατάλληλα ακόμα και μαθήματα σε κοντέινερ. Και μάλιστα εγώ ενδεικτικά θα αναφέρω ότι στη δυτική Αθήνα και στον Δήμο Αιγάλεω ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί κάποια σχολεία από το σεισμό της 8ης Ιουλίου του 2019. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη δημόσια εκπαίδευση. Και βέβαια, το τελευταίο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία αποκλείει παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αυτά τα νομοθετήσατε εν μέσω πανδημίας.
Η κυρία Υπουργός πολλές φορές είπε, το κύριο επιχείρημά της, ότι με 3 και με 8, δεν μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια μαθητές και καινούργιοι φοιτητές -βέβαια στα κολέγια δεν υπάρχει έλεγχος- και πρέπει να μπαίνουν οι άριστοι. Όμως είδαμε από τα αποτελέσματα ότι εξαπατήσατε για άλλη μια φορά τον κόσμο και τους νέους, γιατί οι άριστοι τελικά δεν μπόρεσαν να μπουν στις σχολές που έπρεπε, που ήθελαν, που ήταν το όνειρό τους.
Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι χρησιμοποιείτε επιχειρήματα με αλχημείες αριθμών. Το απέδειξε και ο Πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι στην τοποθέτησή του. Θα το πω και εγώ και θα δώσω για άλλη μια φορά το αντίγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας. Λέει ότι στους νέους 18 με 24 το 2009 το 14,2% δεν τελείωναν τις σπουδές τους, ενώ 2018 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 4,7%. Δηλαδή χρησιμοποιείτε όποια επιχειρήματα θέλετε για να καλύψετε πραγματικά αυτό το καταστροφικό για την παιδεία και για τη νεολαία μας το οποίο συντελείται.
Όμως όλα αυτά εκτός των άλλων δείχνουν τι; Έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης. Είστε μακριά από την κοινωνία και από τις ανάγκες της γιατί οξύνετε και εντείνετε τις ανισότητες. Ο κύριος Πρωθυπουργός το είχε πει και από την Θεσσαλονίκη το 2019 ότι δεν μπορεί να φανταστώ κοινωνία χωρίς ανισότητες, είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση. Από την άλλη μεριά στη δυτική Αθήνα, στο Περιστέρι ας γίνουν ψυκτικοί, στην Εκάλη θα γίνονται επιστήμονες. Τα έχει πει αυτά ο Πρωθυπουργός. Ακόμα πρόσφατα είπε μιλώντας στον ΣΕΒ: «Δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να σπουδάσουν όλοι ούτε να πάνε στη σχολή στην οποία μπήκαν κατά τύχη. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές και θα βρουν τη ζωή τους και θα είναι ευτυχισμένοι». Εκτός του ότι ακούσαμε χθες και από Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ότι η αγορά είναι ο λαός. Μόνο που η αγορά είναι τα κολέγια, τα ιδιωτικά ΙΕΚ και η κατάρτιση η οποία υποκαθιστά την εκπαίδευση. Και αυτό κάνετε σύμφωνα πάντα με την ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτήν την αγορά εσείς εξυπηρετείτε. Έχετε νομοθετήσει σχετικά.
Έρχομαι συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για το περί αυτονομίας. Προσπαθεί η Κυβέρνηση με την αυτονομία των σχολείων να βγάλει από το κάδρο την ουσιαστική ευθύνη της πολιτείας, του κράτους για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτή η αυτονομία θα οδηγήσει στο μέλλον, να μην πω και άμεσα, στην ταξική διαφοροποίηση, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και γενικότερα στο κυνήγι των χορηγών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτά είναι συστήματα που έχουν εφαρμοστεί και αλλού, σε άλλες χώρες και βέβαια έχουν αποτύχει. Και βέβαια μιλάμε ότι η διαχείριση εργασιακών ζητημάτων θα πάει στους Δήμους. Υπάρχει αυτή η πρόταση, αυτή η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ. Δεν ξέρω πού θα φτάσουμε.
Τώρα για την αξιολόγηση, παραπλανάτε για άλλη μια φορά σαν Υπουργείο όταν λέτε ότι θα είναι περιγραφική, όχι ποσοτική και ότι δεν θα είναι τιμωρητική και λοιπά. Υπάρχουν όμως και ποινές μέσα και σε άρθρα συγκεκριμένα για καθήλωση, περικοπή μισθού, για περιπτώσεις στις οποίες αποκλείονται στελέχη για κάποιο αριθμό χρόνων, οχτώ χρόνια για να γίνουν εκπαιδευτικοί, να πάρουν κάποια θέση στελεχιακή και λοιπά, ενώ υπάρχει ένα ερωτηματικό στους νεοδιόριστους που κρίνονται για τη μονιμοποίησή τους, πώς αυτό το πράγμα θα λειτουργήσει.
Όμως κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν αρνούνται την αξιολόγηση. Μία αξιολόγηση όμως που δεν θα είναι τιμωρητική, που δεν θα οδηγεί σε στασιμότητα και στο μέλλον -δεν ξέρουμε ακόμα- και σε απόλυση. Ξέρουμε άλλωστε -και οι εκπαιδευτικοί το έχουν ζήσει αυτό στην πλάτη τους- τον κύριο Μητσοτάκη σαν Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014, τι απολύσεις, διαθεσιμότητες έγιναν ειδικά στην τεχνική εκπαίδευση. Οπότε το φοβούνται και είναι πραγματικά λογικό αυτό.
Μιλάμε όμως για αξιολόγηση και θέλουν αξιολόγηση σύγχρονη με στόχο την αναβάθμιση του ίδιου του σχολείου, του ίδιου του εκπαιδευτικού και αναβάθμιση συνολικά του σχολικού εκπαιδευτικού έργου.
Στο νομοσχέδιο αυτό φαίνονται καθαρά οι στόχοι να συνδέσετε την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας με τρόπο που να φαίνεται ότι για την ανεργία φταίει η κακή εκπαίδευση. Δίνετε βάρος στη διαρκή αποθήκευση γνώσεων, εκμάθηση δεξιοτήτων αντί για ανθρωπιστικές σπουδές, ολιστική μόρφωση της νεολαίας μας, που απαιτείται, ενώ -το πολύ σημαντικό- υποβαθμίζετε και αποδυναμώνετε συλλογικά όργανα των διδασκόντων, επιτηρώντας τους εκπαιδευτικούς με πολλές υπερεξουσίες στον διευθυντή, στους επόπτες ποιότητας, στον περιφερειακό διευθυντή. Μας θυμίζετε, σε εμάς τους πιο παλιούς, τον θεσμό και τον ρόλο του επιθεωρητή στα δικά μου τουλάχιστον χρόνια. Κι όλα αυτά για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις, να μην υπάρχουν αντιδράσεις.
Τη συλλογική γνώμη τη μετατρέπετε σε ιδεοληψία του ενός. Γιατί; Γιατί απεχθάνεστε με βάση την ιδεολογία σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, οτιδήποτε συλλογικό. Αυτό το βλέπουμε σε όλα τα νομοσχέδια, δημαρχοκεντρικό σύστημα επαναφέρετε, διευθυντικό σύστημα στην εκπαίδευση εισάγετε με το νομοσχέδιο, στα εργασιακά ατομικότητα και ατομικές συμβάσεις εργασίας αντί των συλλογικών όλα δηλαδή ατομικά και όχι συλλογικά
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για το χρόνο, και λέω το εξής: Ο τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι «αποχαιρέτα το δημοκρατικό σχολείο που ξέρεις».
Ευχαριστώ.