Απαραίτητες οι πολιτικές πρόληψης πυρκαγιών. Η καταστολή έπεται.

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα σε συνέντευξη στον ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 fm

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα σε συνέντευξη στον ρ/σ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 fm, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  • Σε επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε έγκαιρα, πριν το Πάσχα, και συζητήθηκε τρεις μέρες πριν την πυρκαγιά  στα Γεράνια ;Oρη, ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε ότι όλα είναι καλά, υπάρχει σχέδιο,
  • Ο σχεδιασμός βασίζεται σε νόμο του 2003!
  • Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. εκπονήθηκε εθνικός σχεδιασμός πρόληψης και εκδόθηκε ΚΥΑ για συνεργασία δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικού σώματος καθώς και πρόσληψη πέντε χιλιάδων εργαζομένων με κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για δασοπροστασία το οποίο δεν συνεχίστηκε επί Ν.Δ.
  • Οι δήμοι πρέπει να ενισχυθούν με επιχορηγήσεις.
  • Συνεχίζουμε των κοινοβουλευτικό έλεγχο για τον αναγκαίο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

«Το σημαντικό στη διαχείριση είναι οι πολιτικές πρόληψης και όχι η καταστολή. Σε επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε έγκαιρα, πριν το Πάσχα, και συζητήθηκε τρεις μέρες πριν την πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη, ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε ότι «όλα είναι έτοιμα, υπάρχει σχέδιο, έχει γίνει μίσθωση αεροπλάνων ».

Η επιτήρηση των δασών είναι ολόκληρη διαδικασία. Δυστυχώς, φάνηκε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός το είδαμε από το Φεβρουάριο που συνέβη η «Μήδεια».

Δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση καθαρισμού σε πολλούς δήμους της βορειοανατολικής Αττικής, τόσο στα σημεία επαφής δάσους και αστικού ιστού όσο και εντός των δήμων.

Οι δήμοι πρέπει να επιχορηγηθούν για ενέργειες που αφορούν στον τομέα της πρόληψης όπως δοθήκαν και για τις 18 περιοχές που τέθηκαν σε ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας. Τέτοιου είδους ζητήματα έλυνε ο νομός για την Π.Π. που ψηφίστηκε πέρυσι το Φεβρουάριο, όμως με Π.Ν.Π τον Μάρτιο τέθηκε σε αδράνεια λόγω covid, και επιλεκτικά χρησιμοποιούνται άρθρα του (άρθρο 26). Ο σχεδιασμός βασίζεται σε νόμο του 2003.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκπονήθηκε εθνικός σχεδιασμός πρόληψης και εκδόθηκε ΚΥΑ για συνεργασία δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικού σώματος καθώς και πρόσληψη πέντε χιλιάδων εργαζομένων με κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για δασοπροστασία – πρόγραμμα που δεν συνεχίστηκε επί Ν.Δ.

Όταν η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για ένταση και αύξηση ακραίων φαινομένων όπως είναι οι πυρκαγιές (και το 2020 είχαμε ρεκόρ πυρκαγιών δεκαετίας) θα έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι για την κυβέρνηση, να ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες ώστε να είναι σε ετοιμότητα ο επιχειρησιακός μηχανισμός του πυροσβεστικού σώματος. Ο δασικός πλούτος είναι σοβαρό ζήτημα, δεν αρκούν οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του κ. Χαρδαλιά.

Την επόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα για την καταστροφή 73.000 στρεμμάτων στα Γεράνια Όρη- θα περιμένουμε να λάβουμε απαντήσεις…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: