22 MAΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Δήλωση της Χ. Καφαντάρη για τον 6ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: «Νερό και Υγιεινή για όλους, έως το 2030»
22/03/2021 Σχολιάστε
22.03.2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 MAΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Δήλωση της Χ. Καφαντάρη για τον 6ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: «Νερό και Υγιεινή για όλους, έως το 2030»
Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικού Τομέα Αθήνας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:
Η 22α Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, του λευκού χρυσού, όπως αποκαλείται. Καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία το 1992.Επίσης, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει «την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο Νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής» σαν ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Φέτος η Διεθνής Ημέρα Νερού έχει ως θέμα: «Tι σημαίνει το νερό για τον άνθρωπο (-What water means to people), η αξία του, και πως μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τις πηγές του». Υπενθυμίζουμε ότι, ο στόχος 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ αναφέρεται: «Νερό και υγιεινή για όλους, έως το 2030».
Στη χώρα μας, πρέπει:
- Να εναρμονισθεί η ελληνική νομοθεσία με τη Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/2184, για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας νερού και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η οδηγία 2020/2184, αντικαθιστά τη 98/83 που ήταν σε ισχύ επί 22 χρόνια, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. 23/12/2020, τέθηκε σε εφαρμογή 12/1/2021 και όλα τα κράτη – μέλη πρέπει να την εισάγουν στις εθνικές τους νομοθεσίες εντός 2 ετών.
- Να επικαιροποιηθούν οι χημικοί και μικροβιολογικοί παράμετροι και τα όρια στο πόσιμο νερό (π.χ. όριο εξασθενούς χρωμίου), με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.
- Να εφαρμοσθούν υποχρεωτικά διαδικασίες εκτίμησης-διαχείρισης διακινδύνευσης της ποιότητας και στις 3 φάσεις της διαδρομής του νερού, από τη πηγή έως τη βρύση.
- Να εισαχθεί σύστημα για το καθορισμό ελάχιστων απαιτήσεων ασφαλείας και υγιεινής για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό.
- Να συνταχθούν νέες υποχρεώσεις πληροφόρησης από τους προμηθευτές, προς τους καταναλωτές.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνουμε την συνταγματική κατοχύρωση και καθιέρωση του νερού –μαζί με την ενέργεια- «ως κοινωνικό αγαθό». (Υπενθυμίζουμε ότι, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή κατά την πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος).
Επιμένουμε στην αναγκαιότητα καθολικής πρόσβασης στο νερό, όπως υποστηρίξαμε και στηρίξαμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, η αξία του οποίου φαίνεται στη υγειονομική σημερινή κρίση.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να μην γίνονται διακοπές στην παροχή νερού και σε όσους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος. Η πανδημία του covid 19 καραδοκεί…
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ