«Αυτάρεσκος και ανέμελος» ο πρωθυπουργός, μοιράζει «ατομική ευθύνη» και ενοχές στους πολίτες, ενώ επιβάλλει καταστολή και αστυνομοκρατία

Αναδημοσίευση άρθρου, 17.03.2021 Πηγή: Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Για πάνω από ένα χρόνο, τώρα, η Ανθρωπότητα ταλαιπωρείται  από την πανδημία που έπληξε τον πλανήτη μας.  Οι πρωτόγνωρες, αυτές, καταστάσεις είχαν σοβαρές επιπτώσεις, οδήγησαν σε εκατομμύρια θύματα, ενώ οι οικονομίες, όλου του κόσμου, οδηγούνται σε σημαντική ύφεση. Κυβερνήσεις σχεδιάζουν μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, που αποδεικνύονται άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε αναποτελεσματικά. Άλλοι εκμεταλλεύονται τις ιδιαίτερες γεωγραφικές τους συνθήκες και οχυρώνονται ενάντια στις καταστάσεις, ενώ άλλοι, θύματα του ιδεοληπτικού παραλογισμού τους, επιβαρύνουν με τις λάθος αποφάσεις τους  τις, όποιες, συνέπειες.

Η Ελλάδα, μέσα στην δίνη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης επαίρεται ότι, κατάφερε να αντιμετωπίσει με σχετική επιτυχία το «πρώτο κύμα» της πανδημίας. Η κατάσταση, όπως αποδεικνύεται πλέον, ένα χρόνο μετά, δεν είναι καθόλου ρόδινη. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, το σύστημα υγείας καθημερινά δοκιμάζεται, η ποιότητα ζωής και δημόσιας υγείας υποβαθμίζεται καθημερινά και η οικονομία, ιδιαίτερα η μικρή και η  μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η εστίαση, βυθίζονται σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Η κυβέρνηση βυθισμένη στις ιδεοληπτικές αντιλήψεις της και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τον κερδισμένο χρόνο από την έναρξη της υγειονομικής περιπέτειας. Δεν έγινε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ούτε με προσωπικό, ούτε με κατάλληλο εξοπλισμό, δεν υποστηρίχτηκε η εργασία και η ανεργία καλπάζει. «Πεταμένα λεφτά» η δημιουργία ΜΕΘ, διατυμπάνιζε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σε όλους τους τόνους, ενώ η κυβέρνηση «αμέριμνη» προσλαμβάνει ακόμα και τώρα, αστυνομικούς, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, για την επιβολή της «τάξης», ενώ η εγκληματικότητα στις γειτονιές αυξάνει. Στο όνομα της επίκλησης της κανονικότητας, άνοιξαν τα σχολεία και η τουριστική οικονομία πέρυσι, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας, μαθητών, καθηγητών, εργαζομένων.

«Αυτάρεσκος και ανέμελος» ο πρωθυπουργός, μοιράζει «ατομική ευθύνη» και ενοχές στους πολίτες, ενώ επιβάλλει  καταστολή και αστυνομοκρατία. Επιβάλλει λοκντάουν και περιορισμούς, ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του «διασκεδάζουν» με ποδηλατάδα στην Πάρνηθα, motocross σε προστατευόμενη περιοχή, γεύματα σε νησιώτικα μπαλκόνια, κορωνοπάρτυ ανευθυνότητας σε δημόσιες υπηρεσίες, η πικνικ σε δημόσιο πάρκο, χωρίς μέτρα προστασίας. Συγχρόνως, βλέπει τα εκατομμύρια να πετούν με «απ’ ευθείας αναθέσεις» και ακροβατεί στα όρια αντισυνταγματικών εκτροπών. Όμως το κυριότερο ατόπημα είναι ότι σπέρνει τον διχασμό, επαναφέρει τον διαχωρισμό των πολιτών σε νομιμόφρονες και «μιάσματα» και συνεχίζει απτόητος να απειλεί, χωρίς να αντιλαμβάνεται, ότι τελικά οδηγεί την χώρα στην καταστροφή. Πολλά μπορούν να καταγραφούν, για παράδειγμα η εκπαίδευση τύπου «σκοιλ ελικικού», οι μάσκες αλεξίπτωτα, η εγκατάλειψη των αστικών συγκοινωνιών, η επιβολή αντι-περιβαλλοντικών πολιτικών. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν αρκεί, μόνο να ισχυρίζεσαι ότι, «ο ήλιος του εμβολίου πια, φωτίζει την επόμενη μέρα».

Η καθεστωτική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη και των κυβερνητικών, αρνείται τη λογοδοσία στον ελληνικό λαό, ενώ θυμίζει αντιλήψεις «Μονάρχη προς υποτελείς» και παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές της Ιστορίας.

Η ανάταξη της χώρας, επειδή η αποτυχία των πολιτικών της παρούσας κυβέρνησης είναι εμφανής και καθολική, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες σε όλους τους τομείς. Χρειάζεται άλλη πολιτική, σύγχρονη νοοτροπία και αλλαγή καθιερωμένων καταναλωτικών και αναπτυξιακών προτύπων. Χρειάζεται:

.- Σημαντική ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αύξηση προσωπικού και σοβαρή ενίσχυση των υποδομών. Ένα σύστημα υγείας, με περιφερειακές τοπικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, με αποκεντρωμένα νοσοκομεία, με γενναία χρηματοδότηση, που θα εξασφαλίζει καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών.

.- Κοινωνική πρόνοια, που θα διασφαλίζει τις κοινωνικές ανάγκες όλων, την αξιοπρεπή διαβίωση των αδυνάτων και εχόντων την ανάγκη βοήθειας. Αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και της δημιουργίας φτώχειας.

.- Διπλωματική αντεπίθεση με απόκρουση των επιβουλών και ανάκτηση του χαμένου εδάφους από τους κακούς χειρισμούς, τις κάκιστες επιλογές και την αδράνεια στην εξωτερική πολιτική.

.- Παιδεία, δωρεάν και δημόσια, χωρίς αποκλεισμούς ανοιχτή για όλους, με πρόσβαση όλων των μαθητών στο διαδίκτυο και εφοδιασμό των αδύναμων με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

.- δημόσιες αξιόπιστες συγκοινωνίες, που θα συνοδεύονται με πολιτικές αποτροπής της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, ενίσχυση των μεταφορών και επικοινωνιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς και τα ευρυζωνικά δίκτυα.

Τελικά, χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα ανατάξει την χώρα και θα εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μετά την πανδημία μέρα, στο πλαίσιο της πράσινης ανάκαμψης, όπως αναφέρει και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Χαρά Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτ. Αθήνας

Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: