«Κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών των εσπερινών σχολείων η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για την κ. Υπουργό Παιδείας


Θέμα: «Κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών των εσπερινών σχολείων η ελάχιστη βάση εισαγωγής

στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»


Οι Βουλευτές Βίτσας Δημήτριος, Δραγασάκης Ιωάννης, Καφαντάρη Χαρά και Κουρουμπλής Παναγιώτης καταθέτουν προς την κ. Υπουργό Παιδείας αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Μαθητών του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αιγάλεω με θέμα: «Κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών των εσπερινών σχολείων η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», στην οποία επισημαίνεται ότι στα εσπερινά λύκεια φοιτούν άνθρωποι ως επί το πλείστον ενήλικες, οι οποίοι με τον ν. 4777/2021 εξισώνονται με τους μαθητές των πρωινών σχολείων, μολονότι οι συνθήκες φοίτησής τους είναι εντελώς διαφορετικοί και ζητείται να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να οριστεί μια Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που να αφορά μόνο τα εσπερινά λύκεια.
Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.
Αθήνα, 5 Μαρτίου 2021
Οι καταθέτοντες Βουλευτές
Βίτσας Δημήτριος
Δραγασάκης Ιωάννης
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης

Σύλλογος μαθητών 1ου εσπερινού ΕΠΑΛ Αιγάλεω
e-mail: 15meles.1esperinouepalaigaleo@gmail.com
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος των μαθητών των εσπερινών σχολείων με την ψήφιση του νέου νόμου που αφορά και την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως είναι γνωστό σε όλα τα εσπερινά λύκεια φοιτούν άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά προσπαθούν για μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, μια δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση. Άνθρωποι, που προσπαθούν, εισερχόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν ένα πανεπιστημιακό τίτλο προκειμένου να έχουν καλύτερες πιθανότητες στην αγορά εργασίας και με τον τρόπο αυτό, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Άνθρωποι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, άνθρωποι ως επί το πλείστον ενήλικες, εργαζόμενοι, γονείς. Άνθρωποι που σε νεαρότερη ηλικία δεν τους δόθηκε η ευκαιρία εκ των συνθηκών να κάνουν κάτι τέτοιο. Άνθρωποι που την ημέρα εργάζονται με πλήρες ωράριο και το απόγευμα πηγαίνουν και παρακολουθούν έως αργά το βράδυ μαθήματα στο σχολείο. Άνθρωποι οι οποίοι θυσιάζουν την ξεκούρασή τους ή την επαφή με τα παιδιά τους, εφόσον εκείνες τις ώρες βρίσκονται στο σχολείο, προκειμένου να έχουν μια καλύτερη τύχη στο μέλλον.
Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, εξισώνονται τα πρωινά λύκεια με τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι προαναφερθέντες μαθητές εξισώνονται με τους μαθητές των πρωινών σχολείων οι οποίοι απολαμβάνουν ευνοϊκότερες συνθήκες και ως προς τη φοίτηση στο σχολείο, μιας και λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και ως προς το θέμα της εκπαίδευσης μιας και αυτοί μπορούν τα απογεύματα, μετά τα σχολεία, αν το επιθυμούν, να παρακολουθούν ιδιωτικά φροντιστήρια προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πανελλήνιες εξετάσεις αποτελεσματικότερα.
Αν και τα πρωινά λύκεια με τα εσπερινά λύκεια είναι ισότιμα μεταξύ τους, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, παρά ταύτα δεν είναι ισότιμες οι συνθήκες μεταξύ των μαθητών που παρακολουθούν στα αντίστοιχα σχολεία. Γι’ αυτό και μέχρι την ψήφιση του παρόντος νόμου υπήρχε η πρόνοια, και ορθώς κατά τη γνώμη μας, διότι λάμβανε υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας των μαθητών αυτών, ώστε κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις οι μαθητές των εσπερινών λυκείων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα, να ανταγωνίζονται μόνο μεταξύ τους και όχι και με τους μαθητές των πρωινών λυκείων.
Θεωρούμε λοιπόν εν κατακλείδι ότι το υπουργείο οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την αδικία η οποία συντελείται εις βάρος μας και να ισχύσει ναι μεν η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αλλά να οριστεί μια Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που να αφορά μόνο τα εσπερινά λύκεια, τα οποία θα κληθούν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους και μόνο για την ποσόστωση του 1% επί των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί για τους μαθητές των Εσπερινών.
Σε αναμονή της απάντησής σας
Με εκτίμηση
Ο σύλλογος μαθητών του 1ου εσπερινού ΕΠΑ Λ Αιγάλεω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: