ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ «ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ», ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ…

Αναδημοσίευση άρθρου 21.2.2020

Πηγή: Εφημερίδα Documendo

Η επέλαση της ΜΗΔΕΙΑΣ και οι συνέπειες της στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας είναι σημαντικές, δυστυχώς  και με ανθρώπινες απώλειες.Ένα έντονο καιρικό φαινόμενο χιονοπτώσεων, που είχε έγκαιρα προβλεφθεί από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς της Πολιτείας, ήταν ικανό να αποδείξει την ανεπάρκεια, την «αδιαφορία» και την προχειρότητα, του πολύ-διαφημιζόμενου Επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη.Η χώρα «κόπηκε» στα δύο, η κύρια οδική αρτηρία, η Εθνική Οδός Αθήνας- Θεσσαλονίκης, με απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, ετέθη εκτός λειτουργίας,  για πολλές ώρες,δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα.

Η Πολιτική Προστασία, για άλλη μια φορά, παρά την πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμισή της σε Υφυπουργείο και μετά τον «εμβληματικό», κατά την Κυβέρνηση, νόμο 4662/2020, δεν στάθηκε ικανή, να «παίξει» τον κύριο ρόλο της, αυτόν της ΠΡΟΛΗΨΗΣ και κύρια του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τελικά, από τα σχέδια και την ανάγκη πολιτικών Πρόληψης, το μόνο που μένει είναι η επικοινωνία και η «δοξολογία» των καναλιών ότι όλα έγιναν καλά, ή ότι το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, ή ότι η «κακή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «τα είχε κάνει» χειρότερα το 2017.Πίσω όμως από την επικοινωνία κρύβεται και  η ιδεοληψία της κυβέρνησης και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι παραχωρησιούχοι της Εθνικής οδού, έχουν συμβατική υποχρέωση να διατηρούν το οδικό δίκτυο ανοικτό. Να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα και υποδομή για καθαρισμό του δικτύου και διατήρηση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας.Αν παραμείνει ο δρόμος κλειστός πάνω από μια ώρα, με βάση το νόμο οι παραχωρησιούχοι καταβάλλουν αποζημιώσεις.. Σημειώνουμε ότι και στα τέλη του 2020 συνέβη ένα ανάλογο γεγονός, η «ΖΗΝΟΒΙΑ», που για λίγα εκατοστά χιόνι, η εθνική Οδός κόπηκε πάλι στα δύο.

Η έλλειψη συντονισμού φορέων, η επίρριψη ευθυνών του ενός στον άλλο, είναι χαρακτηριστικό των ημερών, τη στιγμή που περιοχές ακόμη και μέσα στην Αττική, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και ακόμη και χωρίς νερό, επί μέρες.

Η επίρριψη ευθυνών στο ΔΕΔΔΗΕ, που προσπαθούν  συντονισμένα να εισάγουν στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες μέρες τα γνωστά «παπαγαλάκια», έχει και άλλες σκοπιμότητες.Ο ΔΕΔΔΗΕ με αποδυναμωμένο σε αριθμό  το προσωπικό του, τα τελευταία χρόνια, βάλλεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοση των δικτύων, σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ στα goldenboys του Ομίλου οι αποδοχές αυξάνονται υπέρμετρα…

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στο ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ,η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει τις Διοικήσεις για την ανάγκη ετοιμότητας και προετοιμασίας όλου του μηχανισμού για την αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας. Αλλά εις «ώτα μη ακουόντων»….

Η ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη είναι τεράστια.  Η λογική του υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ, «κλείνω τον δρόμο, για να μην αναγκαστώ να τον κλείσω…», εκφράζει τα αδιέξοδα μιας κυβερνητικής πολιτικής, που δρα ενάντια στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, εξυπηρετώντας λίγους, «κολλητούς», πολιτικούς φίλους και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία και οι ανάγκες της υποτιμώνται.

Η Πολιτική Προστασία οφείλει να αναβαθμισθεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, και όχι μόνο στα λόγια. Απαιτείται: 1) ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή (πρόσφατη η υπογραφή δανείου με την ΕΤΕπ 595 εκ ευρώ την 28.01.2021 για εξοπλισμό και για αντιμετώπιση και φυσικών καταστροφών), με διαφανείς διαδικασίες. 2) ενίσχυση σε προσωπικό, αλλά μέσω ΑΣΕΠ (όχι όπως έγινε πρόσφατα) και 3) με κυρίαρχο το ρόλο της Επιστήμης και των φορέων της, καθώς η εποχή της Κλιματικής κρίσης, που διανύουμε, θέτει υψηλές προτεραιότητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: