9 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

09.02.2021

Χαρά Καφαντάρη: 9 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, είναι ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος και έγραψε:«μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα…»

Η ελληνική μας γλώσσα, μιλιέται εδώ και 4.000 χρόνια. Ο Ελύτης γράφει: «Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες μας. Τις ρίζες μας που βρίσκονται εκεί στα Αρχαία», ενώ ο Βολταίρος, έλεγε: «Είθε η Ελληνική γλώσσα, να γίνει κοινή όλων των λαών»

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπ. Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών) Αριθ. ΑΣ17889/ /2017- ΦΕΚ 1384/Β/24-4-2017, καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αναγράφεται:

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».

Στόχος δε της θέσπισης, είναι η ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στον παγκόσμιο πολιτισμό, καθώς και η συστηματική μελέτη και εκμάθηση της , όχι μόνο από τους Έλληνες της διασποράς , αλλά και από όποιο πολίτη του κόσμου θέλει να γίνει μέτοχος της Ελληνικής Παιδείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να  μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας δεν αρκούν οι εκδηλώσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, και του εξωτερικού, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών, ούτε βέβαια ο ‘πατριωτισμός’ στα λόγια.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και δράσεις. Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος από τα κόμματα, δραστηριοποιήθηκε για την αποτροπή του κλεισίματος του τμήματος Ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο LaTROBE της Μελβούρνης.

Χρειάζεται επίσης ,αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για επικοινωνία με όσους θα ήθελαν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα, δημιουργία δικτύων, και αξιοποίηση των Ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού.

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: