Χ. Καφαντάρη στο newsique: «Άλλο επέμβαση της αστυνομίας κι άλλο εγκατάστασή της»

Αναδημοσίευση Συνέντευξης Πηγή newsique.gr, 04.02.2021

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Καφαντάρη, η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται ολοταχώς παρά τις αντιδράσεις πρυτάνεων, φοιτητών και αστυνομικών. Τι υποδηλώνει αυτή η επιλογή για την κυβέρνηση;

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική αντίληψη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Μετά την πρόσφατη νομοθέτηση εξίσωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των ελληνικών ΑΕΙ με τα κολλέγια και τα ΙΕΚ, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων από τα Επιμελητήρια και τον επιστημονικό κόσμο, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του δόγματός της «Νόμος και πάταξη». Φοβάται η κυβέρνηση τη νεολαία, φοβάται το ελεύθερο πνεύμα και τη δημιουργική σκέψη που αναπτύσσεται στους πανεπιστημιακούς χώρους και προσπαθεί, μάταια θα έλεγα, να τρομοκρατήσει και να ανακόψει. Κανείς δεν υπερασπίζεται κάποια φαινόμενα ανομίας, που κατά καιρούς εμφανίζονται, αλλά υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους, με παρέμβαση και της ΕΛΑΣ ή μετά από αποφάσεις της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Άλλο επέμβαση της αστυνομίας και άλλο εγκατάσταση αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εδώ σημειώνουμε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά η φύλαξη, η οποία απαιτείται, είναι υπόθεση των πανεπιστημιακών αρχών. Σημειωτέων δε ότι και τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών (πλην των ειδικών φρουρών) είναι αντίθετα στην πανεπιστημιακή αστυνομία.
Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις πανεπιστημιακών (λείπουν γύρω στις 3000), προχωρά σε προσλήψεις 1030 αστυνομικών-ειδικών φρουρών, αγνοώντας ακόμη και την ένταση που μπορεί να δημιουργηθεί εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο δε υπουργός ΠΡΟΠΟ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομ/διου στην αρμόδια επιτροπή, «ως μέρος του προβλήματος τους Πρυτάνεις…».
20 εκατ. περίπου θα διατίθενται για το νέο αυτό αστυνομικό σώμα κατ έτος ενώ η συνολική επιχορήγηση των πανεπιστημίων ανέρχεται σε 91 εκατομμύρια ετησίως. Βέβαια πάντα υπάρχει και η διάσταση, ότι πρόκειται για ένα ακόμη ψηφοθηρικό μέτρο, λόγω πιθανών εκλογών.

Θέματα αστυνόμευσης απασχολούν συχνά την κοινή γνώμη. Καταγγέλλετε την κυβέρνηση για αυταρχικές αντιλήψεις;

Πολλά τα παραδείγματα αυταρχικών παρεμβάσεων της αστυνομίας 19 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ (π.χ. υπόθεση Ινδαρέ κ.α.). Πρέπει όμως να διακρίνουμε τους όρους. Άλλο αστυνόμευση και άλλο αστυνομοκρατία. Ο κόσμος θέλει να νιώθει ασφαλής στο σπίτι του, όταν κινείται, όταν εργάζεται. Δυστυχώς, τελευταία ζούμε περιστατικά «βαριάς» εγκληματικότητας στις γειτονιές της Αθήνας, πυροβολισμούς, ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στους δρόμους, που δείχνουν σοβαρό έλλειμμα αστυνόμευσης. Η κυβέρνηση όμως εισάγει άκρα αστυνομοκρατία, με στόχο την καλλιέργεια του ΦΟΒΟΥ στην κοινωνία και σε ό,τι αντιδρά στην ανάλγητη κοινωνικά πολιτική της.

«Η κυβέρνηση εισάγει άκρα αστυνομοκρατία, με στόχο την καλλιέργεια του ΦΟΒΟΥ στην κοινωνία και σε ό,τι αντιδρά στην ανάλγητη κοινωνικά πολιτική της».

Αναφύονται κατά τη γνώμη σας και θέματα Δημοκρατίας;

Η αξιοποίηση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, να «περάσει» μια σειρά αντιδημοκρατικά μέτρα, είναι εμφανέστατη. Η απαγόρευση «ουσιαστικά» των συγκεντρώσεων μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΛΑΣ (περί συγκεκριμένου αριθμού συμμετεχόντων) καθώς και ο νόμος περί συναθροίσεων, που ψηφίσθηκε πέρυσι, προσπαθούν να περιορίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και διεκδικήσεις της κοινωνίας.
Είναι όντως θέμα Δημοκρατίας, τα όποια προβλήματα να λύνονται με αστυνομοκρατία. Πρόβλημα στα πανεπιστήμια, δημιουργούμε πανεπιστημιακή αστυνομία. Πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημιουργούμε την αστυνομία των ΜΜΜ (δήλωση αρμόδιου υπουργού) κλπ.

Η κυβέρνηση ανοίγει και κλείνει το λιανεμπόριο βλέποντας και κάνοντας. Πού θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση; Θεωρείτε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο οι πολίτες αδυνατούν να αντιληφθούν;

Οι συνέπειες της πανδημίας και οι χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης αυτής της όντως πρωτόγνωρης κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πολλά θύματα. Η οικονομία και οι συντελεστές της, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα και βλέπουν αβέβαιο το μέλλον τους. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τον κορμό της ελληνικής οικονομίας «καρκινοβατεί». Κλάδοι ολόκληροι, όπως η εστίαση, ο επισιτισμός, ο τουριστικός κλάδος βιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα.
Οι ΜμΕ στερούνται επαρκούς πρόσβασης σε προγράμματα επιχορήγησης και δανειοδότησης, οι υποχρεώσεις τους (ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές υποχρεώσεις, κόστος ενέργειας κ.α.) καθίστανται ασφυκτικές. Το λουκέτο πλέον είναι ορατό για πολλές επιχειρήσεις. Στη δε εστίαση, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό του όργανο, υπολογίζεται ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις πιθανόν να μην ανοίξουν μετά την πανδημία. Την εικόνα αυτή του λιανεμπορίου και της εστίασης την συναντώ καθημερινά και στη Δυτ. Αθήνα, την εκλογική μου περιφέρεια. Σημειώνω δε ότι η υγειονομική αυτή κρίση και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της δημιουργούν μια νέα τάξη, αυτή των νεόπτωχων της πανδημίας. Αυτό είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. προτείνει την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, τη διαγραφή μέρους των οφειλών και τη ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών σε 120 δόσεις κ.α. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, καταθέσαμε συγκροτημένο πρόγραμμα (Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
Αντίθετα η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο, με λογική «βλέποντας και κάνοντας», λογική που επιτείνει το πρόβλημα για τους μικρομεσαίους. Δεν αξιοποιεί, στο βαθμό που απαιτείται, τη χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου Σταθερότητας ώστε να επιδοτήσει ουσιαστικά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενώ φαίνεται ότι ενδιαφέρεται μόνον για τις μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες, πάντα εις βάρος των μικρομεσαίων.

«Η υγειονομική κρίση και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της δημιουργούν μια νέα τάξη, αυτή των νεόπτωχων της πανδημίας»

Η άρση του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχει μπει στη δημόσια συζήτηση. Όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση…

Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει πατέντες και άδειες παραγωγής εμβολίων, όχι μόνο εμβόλια. Στη διαχείριση του θέματος πιστεύω ότι η ΕΕ έχει αποτύχει, ενώ με χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου διέθεσε σημαντικά κονδύλια σε εταιρίες για την παρασκευή των εμβολίων. Είναι σημαντικό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό και όχι ως προϊόν προς πώληση- εμπόρευμα. Το ίδιο ισχύει και για τον ΠΟΥ. Είναι σημαντικό ότι η έγκαιρη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, για άρση του καθεστώτος της πατέντας, έγινε δεκτή. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, συνεχίζει να διεκδικεί -και πανευρωπαϊκά- το «πιστοποιητικό Εμβολιασμού», κάτι το οποίο έχει υποβαθμιστεί ως αίτημα…

Προσφάτως επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Ανησυχείτε μήπως η κυβέρνηση πατώντας σ’ αυτήν την διάταξη προχωρήσει σε εκλογικές αλχημείες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι σύμφωνος με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Άλλωστε έθεσε το θέμα και κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), συγκροτώντας σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Καταθέσαμε δε και συγκεκριμένη πρόταση και προϋποθέσεις. Αυτό όμως που έχει σημασία σήμερα, είναι η όλη διαδικασία εγγραφής σε εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, να γίνεται με τη μέγιστη διαφάνεια. Να μην μετατραπεί η ψήφος των ομογενών σε παράγοντα επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος, υπερ της ΝΔ . Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή. Να υλοποιηθεί στην πράξη η δυνατότητα κάθε μέλους της διακομματικής επιτροπής, που προβλέπεται από το σχετικό νόμο, να ελέγξει τις εγγραφές στους ειδικούς καταλόγους ψηφοφόρων του εξωτερικού.

«Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει πατέντες και άδειες παραγωγής εμβολίων, όχι μόνο εμβόλια»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για εκλογές μέσα στο 2021;

Όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, η πιθανότητα για εκλογές μέσα στο 2021 είναι μεγάλη. Η προσπάθεια και η δράση μας είναι σταθερά δίπλα στην κοινωνία και στα προβλήματά της, τα οποία οξύνονται από την πανδημία και τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ. Επικοινωνούμε με θεσμικούς φορείς της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, τα Επιμελητήρια. Διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το Σήμερα αλλά και διαμορφώνουμε ένα Όραμα για το Μέλλον, με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις. Το άνοιγμα στη κοινωνία φέρνει νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χτίζοντας έτσι ένα πλατύ δημοκρατικό-προοδευτικό Μέτωπο, στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης και ανάλγητης για την κοινωνία πολιτική της ΝΔ.

Η διεύρυνσή του θα πρέπει να προχωρήσει…

Στρατηγικός στόχος για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η διεύρυνσή του με δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και του προοδευτικού Κέντρου. Οι αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, αναπόφευκτα οδηγούν σε συγκλίσεις των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και κάθε δημοκρατικού πολίτη. Προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, ενδοιασμοί ανήκουν πια στο παρελθόν. Ζητούμενο είναι πλέον η κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ιδεοληπτική πολιτική και αγκυλώσεις της ΝΔ. Άλλωστε και ιστορικά η Αριστερά, όταν εξέφρασε πλατιά λαϊκά στρώματα δίνοντας ένα αισιόδοξο ¨Όραμα για το Μέλλον, μεγαλούργησε.

*Η Χαρά Καφαντάρη είναι βουλευτής Δυτικής Αττικής και αν. τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: