ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23.01.2021

«ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ»

Η Βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Χαρά Καφαντάρη, κα Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι:  Μια μεγάλη ημέρα, για την παγκόσμια ιστορία ξεκινά. Ο ΟΗΕ έθεσε σε ισχύ την συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. Η έναρξη της ισχύος της συνθήκης αυτής έγινε δυνατή, μετά την επικύρωση από το 51ο μέρος – κράτος.

Οι διεθνείς συνθήκες για τον διεθνή αφοπλισμό έχουν μεγάλη ιστορία. Μετά την συνθήκη απαγόρευσης των βιολογικών όπλων με ισχύ από το 1975 και της συνθήκης της απαγόρευσης των χημικών όπλων με έναρξη ισχύος το 1997, ήρθε η ώρα και της απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων. Οι διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συνθήκη άρχισαν το 2017, μετά από μια προπαρασκευαστική περίοδο έξι χρόνων (2010-2016). Η υπογραφή της συνθήκης έγινε τον Ιούλιο του 2017, μετά από ψηφοφορία. 122 χώρες – μέλη του ΟΗΕ, ψήφισαν υπέρ της συνθήκης, ενώ 69 χώρες με πυρηνικά όπλα ή φιλοδοξίες να τα αποκτήσουν (όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Τουρκία) δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Η μόνη χώρα με πυρηνικά όπλα που ψήφισε υπέρ της συνθήκης ήταν η Βόρεια Κορέα.

Από τις 122 χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, 52 χώρες μέχρι σήμερα την έχουν επικυρώσει. Έδωσαν, έτσι, την δυνατότητα στον Ο.Η.Ε. να θέσει σε εφαρμογή την συνθήκη απαγόρευσης και των πυρηνικών όπλων, την 22.01.2021.

Οι συνθήκες απαγόρευσης των πιο τρομακτικών όπλων που έχει γνωρίσει ο άνθρωπος, ανοίγουν δρόμους για την διεθνή συνεργασία, την ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση των λαών και την πρόοδο σε ένα ειρηνικό μέλλον. Δυστυχώς, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι επεκτατικές πολιτικές, δεν ευνοούν την κατάσταση, αφού, η κούρσα των εξοπλισμών καλά κρατεί. Στο χέρι όλων μας είναι ο αγώνας για την εφαρμογή των συνθηκών απαγόρευσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων και, τελικά, τον πλήρη αφοπλισμό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: