Οι επαγγελματίες του υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου δεν είναι αόρατοι. Άμεση ένταξή τους στα μέτρα της Κυβέρνησης.

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις 05/11/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις»

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κύριε Υπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης χάσατε πραγματικά τον έλεγχο της πανδημίας. Αποτύχατε. Η σημερινή κίνηση ανακήρυξης δεύτερου lockdown από τον Πρωθυπουργό το αποδεικνύει καθαρά.

Αποδείχθηκε η ανικανότητα σας να διαχειριστείτε τη σοβαρή αυτή υγειονομική κρίση, που είναι και παγκόσμια φυσικά, και επειδή έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, πιστεύω ότι αυτή η ανικανότητα σας καταντά, θα έλεγα, και επικίνδυνη.

Σας πήρε δεκαεπτά μήνες, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, να καταλάβετε και να αναγνωρίσετε τα 37 δισεκατομμύρια που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολιτική της, με το υστέρημα και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε δύο φορές σε αυτό, ενώ στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχει αυτό το απόθεμα, για να στηριχθεί η κοινωνία. Βέβαια, η κοινωνία θα στηριχθεί από την κρίση στο και πέντε, ενώ έπρεπε αυτό να γίνει πολύ πριν.

Κύριοι της Κυβέρνησης, η αντιμετώπιση οποιωνδήποτε κρίσεων, και ειδικά της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας τώρα, χρειάζεται έναν καλό σχεδιασμό, χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές πρόληψης, συγκεκριμένα βήματα και όχι να ερχόμαστε σήμερα και να παίρνουμε μέτρα και να τα αναγγέλλουμε, που έπρεπε εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες να έχουν παρθεί.

Αναφέρομαι σε αυτά τα οποία είπε ο κύριος Υπουργός, κ. Κικίλιας. Λειτουργείτε με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Πριν από καιρό ο κ. Πέτσας είπε: «Αν κάναμε αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα πετάγαμε εκατομμύρια» και σήμερα λέτε ότι το ΕΣΥ φθάνει σε οριακό σημείο. Καταλαβαίνει κανείς τη σοβαρότητα και την προχειρότητα συγχρόνως, της πολιτικής σας.

Είχατε οκτώ μήνες. Τα χρήματα από τη Βουλή ήταν δεδομένα με τη δωρεά που έκανε η Βουλή, όλοι μας, για τη Σωτηρία για πενήντα κλίνες ΜΕΘ. Κάνατε εγκαίνια, βγάλατε φωτογραφίες. Λειτουργούν δώδεκα ΜΕΘ και η δέσμευση είναι μέχρι το τέλος του χρόνου το 50%. Στελεχωμένες με διανοσοκομειακή μετακίνηση, χωρίς προσλήψεις. Λοιπόν ας αφήσετε τις επικοινωνίες και να χειριστείτε έστω και αυτήν τη στιγμή τη σοβαρή υγειονομική κρίση, η οποία υπάρχει.

Βέβαια, η προχειρότητα θα έλεγα, πιθανόν και η ανικανότητα, φαίνεται από τις πολιτικές και τις εξαγγελίες σας. «Όχι στο take away», είπατε στη Θεσσαλονίκη που είναι εδώ και μέρες το lockdown. Μετά με παρέμβαση του φίλου σας περιφερειάρχη, έγινε δυνατό. «Όχι δεν θα κλείσουν τα σχολεία», έλεγε το πρωί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Τελικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κλείνουν και μένουν ανοιχτά μόνο τα Δημοτικά. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας και μην λειτουργείτε με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Θα έλεγα επίσης κάτι και για τον κύριο Υπουργό Υγείας, ο όποιος δεν είναι εδώ, δυστυχώς. Αναφέρεται συνέχεια και όχι μόνο ο ίδιος, αλλά η Κυβέρνηση συνολικά στο τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σαφώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη παντού, αλλά πρέπει να αναφέρω αν και δεν είμαι γιατρός τέσσερις βασικές παραμέτρους. Οι τέσσερις βασικές παράμετροι για το πού βρίσκεται μια χώρα στην πανδημία αφορά τους νοσούντες, τον αριθμό των τεστ, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Αυτές οι τέσσερις παράμετροι και ο πληθυσμός της χώρας  καθορίζουν τη θέση στην οποία βρίσκεται κάποια χώρα.

Θα έλεγα ότι συνέχεια της πολιτικής σας, η οποία καθαρά φαίνεται πλέον ότι εξυπηρετεί τράπεζες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι και το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, συνέχεια του πτωχευτικού που ψηφίσατε πριν από μία βδομάδα μέσα σε πανδημία. Οι ευρωπαϊκές χώρες –μιας και αναφέρετε η Κυβέρνηση στην Ευρώπη- αναστέλλουν πλειστηριασμούς, παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ εσείς προχωράτε ολοταχώς, δημιουργώντας απορίες γιατί αυτή η βιασύνη τελικά. Και έρχεστε και στο τελευταίο καταφύγιο, τη δικαιοσύνη. Αυτοί οι οποίοι περιμένουν να κρατήσουν, να σώσουν το σπίτι τους,  ουσιαστικά με τις διαδικασίες και τον τρόπο επίσπευσης των δικών και με όλη τη διαδικασία για τα δικαιολογητικά, οδηγούνται να το χάσουν.

Όμως, υπάρχει η κοινωνία και πρέπει να βλέπουμε την κοινωνία. Εμείς την βλέπουμε και μιλάμε με την κοινωνία. Οφείλουμε να επισημάνουμε και στα καινούργια μέτρα, κύριοι της Κυβέρνησης, να μην παραλείπετε συγκεκριμένους ΚΑΔ και συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Γι’ αυτόν τον λόγο και καταθέσαμε μία τροπολογία, μιλάω για την τροπολογία 54439, η οποία αφορά στην οικονομική στήριξη πολιτών υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου του ν.4497/2017 του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταξη αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι επί επτά μήνες ουσιαστικά δεν δουλεύουν. Στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως αναφέρεται και στην τροπολογία, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, είναι οι πλανόδιοι, αυτοί οι οποίοι δουλεύουν σε εμποροπανηγύρεις σε όλη τη χώρα, δεν έχουν πάρει την αποζημίωση των 534 ευρώ για το Μάιο και αυτήν τη στιγμή πρέπει να καλυφθεί αυτό το θεσμικό κενό. Βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή ουσιαστικά, διότι το καλοκαίρι για υγειονομικούς λόγους πολλοί δήμοι δεν έκαναν πανηγύρεις και από την άλλη μεριά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει ουσιαστικά να στηριχθούν γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Με την τροπολογία εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε να ενταχθούν οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ, να μπουν στα μέτρα αποζημίωσης, να καλυφθεί το κενό αυτών των έξι, επτά μηνών και φυσικά, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές όσο διάστημα είναι σε αναστολή το επάγγελμά τους. Πρέπει να σκύψετε στα προβλήματα του κόσμου.

Ο συγκεκριμένος τομέας, κύριε Υπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης, αφορά ανθρώπους εργαζόμενους, πάρα πολλούς άριστους, με την ουσιαστική έννοια του λόγου. Και γι’ αυτό θα πω ότι επειδή έχουν απευθυνθεί και σε άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πήραν δεσμεύσεις από τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ακόμα και από την Κυβέρνηση συναντώντας και Υπουργούς, διά της ψήφου σήμερα πρέπει κάθε πολιτική δύναμη εδώ να τοποθετηθεί, να γίνει δεκτή η τροπολογία.

Καλώ κι εσάς, κύριε Υπουργέ, να κάνετε δεκτή την τροπολογία αυτή, του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αφορά μια σημαντική κοινωνική ομάδα, η οποία μέχρι τώρα στην πολιτική σας ήταν αόρατη κοινωνική ομάδα, επαγγελματική.

Θα ήθελα να σας διευκρινίσω, επειδή ήμουν παρών -και μετά από ερώτηση της κ. Σακοράφα- ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, μας ενημέρωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι λειτουργούν πλήρως επανδρωμένες είκοσι τέσσερις κλίνες, δύο πτέρυγες, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμες όλες οι κλίνες και πριν τις 15 Δεκεμβρίου και οι πενήντα για το Σωτηρία, που αναφερθήκατε. Οφείλω να το πω εφόσον το διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: