31η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων, στην σκιά του Εγκέλαδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31/10/2020

Χαρά Καφαντάρη: 31η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων, στην σκιά του Εγκέλαδου

Η 31η Οκτωβρίου με ψήφισμα των Ην. Εθνών καθιερώθηκε από το 2013, σαν «Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων», με κυρίαρχο στόχο «καλύτερη πόλη – καλύτερη ζωή». Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων είναι αφιερωμένη στο θέμα «Δίνοντας αξία στις κοινότητες και στις πόλεις μας».

Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ο Στόχος 11 «να καταστήσουμε τις πόλεις χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες» θέτει τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης.

¨Όμως, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων βρίσκει την Πατρίδα μας και ιδιαίτερα τη Σάμο και τα νησιά του Β. Αιγαίου «χτυπημένα» από ισχυρό σεισμό. Δυστυχώς με ανθρώπινα θύματα, για τα οποία εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας.

Ο σεισμός που χτύπησε πόλεις τόσο στα νησιά του Β. Αιγαίου, όσο και στην Τουρκία, αναδεικνύει σαν κυρίαρχο τον τομέα «ασφαλείς πόλεις». Η αντισεισμική θωράκιση των πόλεων είναι μία σημαντική παράμετρος ασφάλειας. Ο προληπτικός αντισεισμικός έλεγχος σε κτίρια, αλλά και σε υποδομές είναι απαραίτητος, με παράλληλη κατεδάφιση παλαιών κτιρίων και κατασκευών. Αν και η Πατρίδα μας έχει ένα σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό, που είναι σε παράλληλη ισχύ με αντίστοιχους Ευρωκώδικες, υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ειδικών διατάξεων για την ασφάλεια υποδομών, γέφυρες, δίκτυα αγωγών, οδικά έργα, νοσοκομεία και κέντρα υγείας κλπ.

Η περιβαλλοντική Κρίση επίσης επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή των πόλεων με σημαντικές συνέπειες κοινωνικές, οικονομικές, χωρικές, αλλά και υγειονομικές. Ασφαλής Πόλη, όμως, είναι και η πόλη, που εξασφαλίζει την Υγεία, χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση, η πόλη που χαρακτηρίζεται από βιώσιμη κινητικότητα, η πόλη χωρίς κοινωνικές ανισότητες, η πόλη με μεγάλους ελεύθερους χώρους και πράσινο.

Οι πόλεις μας χρειάζονται τη στήριξη μας – νέα καινοτόμα πράσινα εργαλεία για τη προστασία της Ζωής και της Εργασίας, κατάλληλο σχεδιασμό και Πρόληψη. Δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα, η αξία των τοπικών κοινοτήτων, ομάδων, δράσεων για την αστική ανθεκτικότητα, ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι σημαντική.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, οι πόλεις πρέπει να είναι «ανθεκτικές», βιώσιμες, πράσινες, «έξυπνες», να προστατεύουν και να διατηρούν την ανθρώπινη ζωή, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες. Πόλεις που να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις φυσικές και τις ανθρωπογενείς κρίσεις, αλλά ταυτόχρονα έχοντας συγκεντρωμένο το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό και τα υλικά μέσα, ώστε, να μπορούν να γίνουν κέντρα ανάπτυξης, επενδύσεων και καινοτομίας. Πόλεις για το μέλλον, με σχεδιασμό και συμμετοχή των πολιτών, αξιοποιώντας σύγχρονα καινοτόμα εργαλεία και προσεγγίσεις, εφαρμόζοντας κυβερνητικές επιλογές και πρωτοβουλίες για τους πολλούς.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: