Το Ν/Σ για πλαστικά φερετζές αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.Τι θα γίνει με τη Φυλή και το Χιλιομόδι;

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και απαραίτητο να συμβεί, την απόσυρση σε πρώτη φάση των πλαστικών μιας χρήσης.

Όμως, θα τολμούσα, κύριοι Υπουργοί, να χαρακτηρίσω το σχέδιο νόμου σαν ένα προκάλυμμα και να το πω -ελαφρώς πιο λαϊκά, σε εισαγωγικά- έναν «φερετζέ» μιας άκρως αντιπεριβαλλοντικής λογικής και πολιτικής, την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εδώ και έναν χρόνο.

Πραγματικά, προσπαθείτε να αποκαταστήσετε το «πράσινο» προφίλ σας, φέρνοντας αυτού του είδους τα νομοσχέδια με σοβαρά θέματα που πρέπει να συμβούν, όπως όσον αφορά στα πλαστικά μιας χρήσης ή την ηλεκτροκίνηση που ψηφίστηκε εδώ πριν από δύο μήνες. Επίσης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί η ηλεκτροκίνηση είναι το μέσον.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι φέρνετε αυτά τα νομοσχέδια, αλλά η εφαρμογή και αυτά τα οποία εμπεριέχονται -και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τα πλαστικά- ουσιαστικά είναι διαφορετικά και πρόχειρα. Πρόχειρα, γιατί αναγκάζεστε εκ των υστέρων να τα αλλάξετε.

Αυτοαναιρείστε συνεχώς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και αυτό έχει να κάνει και με το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση με το οποίο αναστατώσατε την αγορά και από την άλλη μεριά δεν υπήρχαν κίνητρα, δεν υπήρχε υποδομή, δεν υπήρχαν τόσα πράγματα για να εφαρμοστεί και με το εν λόγω σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε σήμερα. Και έρχεστε, βέβαια και να τροποποιήσετε κάποια πράγματα ακόμα και σήμερα στην ηλεκτροκίνηση.

Πιστεύαμε την προηγούμενη βδομάδα ότι αυτό είναι ένα προκάλυμμα μιας αντιλαϊκής, αντιπεριβαλλοντικής -να το πω πιο σωστά- πολιτικής σας. Όμως, είδαμε τις τροπολογίες. Είδαμε ένα καινούργιο ουσιαστικά ενεργειακό νομοσχέδιο. Βάζοντας μπροστά το σωστό και αυτό που πρέπει να γίνει, την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, έρχεστε εδώ και συνεχίζετε να υλοποιείτε την πολιτική σας, την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, την πολιτική των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων και στις εν λόγω τροπολογίες -μιλάμε για τη ΛΑΡΚΟ, μιλάμε για τη ΔΕΠΑ, μιλάμε για τον ΔΕΔΔΗΕ- δηλαδή αυτή τη λογική την οποία συνεχίζετε και μέσα από τις τροπολογίες οι οποίες δεν συζητήθηκαν καν με φορείς πρώτα από όλα που τους ενδιαφέρουν.

Έρχομαι, λοιπόν, τώρα στο σχέδιο νόμου και λέω ότι πραγματικά η ενσωμάτωση της Οδηγίας 904/2019 είναι πολύ σοβαρή και εμείς είχαμε συνεισφέρει στη διατύπωσή της και στην επεξεργασία της και τέλος πάντων στην εν λόγω Οδηγία, όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, έρχεστε τώρα χωρίς να διαβουλευτείτε με φορείς, κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Είχαμε μία συζήτηση στη δεύτερη επιτροπή με εξωκοινοβουλευτικούς φορείς. Δεν ακούσατε την επιχειρηματικότητα, δεν ακούσατε τους ανθρώπους που τους αφορά το συγκεκριμένο θέμα, επιχειρήσεις. Είχαν κάποιες σοβαρές ενστάσεις. Διότι σωστό μεν είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας –καλό είναι και νωρίτερα- αλλά έπρεπε να έχουν προηγηθεί κάποια πράγματα. Απλοϊκά εγώ θα πω το θέμα των προδιαγραφών.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει βγάλει προδιαγραφές. Παραδείγματος χάρη, να πω για το εναλλακτικό πλαστικό. Πώς οι επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, αναψυχής θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις γρήγορες προθεσμίες τις οποίες θέτετε; Να μην πω, βέβαια, για τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και αυτού του είδους λόγω δυστυχώς και της έκρηξης και της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και της πολιτικής που εφαρμόζετε για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Κύριοι Υπουργοί, πραγματικά πρέπει να εκδοθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, με σαφήνεια, για τα επαναχρησιμοποιήσιμα εναλλακτικά προϊόντα των πλαστικών μιας χρήσης. Αν δεν γίνει αυτό, η κάθε επιχείρηση θα χρησιμοποιεί όποιον ορισμό θεωρεί δόκιμο και αυτό πραγματικά εμπεριέχει και κάποιους κινδύνους. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές -αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί ως το τέλος του 2020- λίγους μήνες πριν την εφαρμογή της οδηγίας και λίγες εβδομάδες πριν την εφαρμογή στις ελληνικές δημόσιες συμβάσεις, πραγματικά αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό ζήτημα.

Επίσης, το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να εναρμονίζεται και να συσχετίζεται με τις αντίστοιχες τεχνικές οδηγίες του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες με βάση έρευνες και συστάσεις συμβαλλομένων μερών παραθέτουν πληθώρα πρακτικών προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων.

Θα έλεγα ακόμα ότι στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχουν ούτε οικονομικά ούτε φορολογικά εργαλεία, κίνητρα και δράσεις για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία. Ακόμα δεν έχετε κάνει -και αυτό είναι ένα έλλειμμα σοβαρό- έναν απολογισμό για το πώς προχώρησε η χρήση της πλαστικής σακούλας και τι στοιχεία έχουμε σχετικά με αυτό.

Θα περιμέναμε στο σχέδιο νόμου που συζητάμε, να υπάρχει ανεβασμένο το θέμα της κυκλικής οικονομίας, που είναι η επιμήκυνση κύκλου ζωής προϊόντος με εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, με περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση ενέργειας. Είναι η μεταστροφή από το γραμμικό μοντέλο «παραγωγή – προμήθεια – παραγωγή – κατανάλωση  -απόρριψη» σε ένα νέο μοντέλο που δίνει έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την ανακύκλωση, την ανάκτηση. Μιλάμε δηλαδή ουσιαστικά για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο.

Όμως το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα στο κομμάτι που αφορά τις πολιτικές πρόληψης και αυτό αν θέλετε είναι ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο τι γίνεται αυτήν τη στιγμή στην πατρίδα μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κύριοι Υπουργοί, έχετε πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα ή γυρίζετε σε παλιές πρακτικές της τριετίας 2012 – 2015, με τις φαραωνικές μονάδες ΣΔΙΤ κ.λπ., που καταδικάστηκαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εκπόνησε εθνικό σχεδιασμό και ακολούθησαν και οι περιφερειακοί σχεδιασμοί. Ο σχεδιασμός βασιζόταν στην Οδηγία 98 του 2008 που αφορά τα στάδια διαχείρισης των απορριμμάτων. Εσείς τον Αύγουστο υποτυπωδώς κάνατε μία διαβούλευση, φέρατε έναν καινούργιο ΕΣΔΑ, εθνικό σχεδιασμό που προωθεί την καύση, τις μεγάλες μονάδες. Ιδιωτικοποιείτε τη λογική της διαχείρισης απορριμμάτων, εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα.

Και έρχομαι εδώ και λέω: Με τον ΕΣΔΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Σεπτεμβρίου -στη διαβούλευση δεν υπήρχε- θα καίγονται και πλαστικά μέσα στις μονάδες καύσης που προβλέπετε. Εδώ βλέπουμε την ανικανότητά σας να ελέγξετε μονάδες αποθήκευσης ελαστικών. Πρόσφατο το παράδειγμα στη Μεταμόρφωση με συνέπειες πολλές στην υγεία και σε πολλούς τομείς, το οποίο έρχεστε εσείς και το κάνετε επιχείρημα, για να μπορέσετε αυτήν τη στιγμή να προωθήσετε τον νέο σχεδιασμό.

Θα  καταθέσω για τα Πρακτικά το τελευταίο απόσπασμα από συνεδρίαση του ΕΣΔΝΑ Αττικής -είναι σοβαρό- για την εργασίες που ξεκινούν πάλι στη Φυλή.

Κύριε Υπουργέ, προφανώς για εσάς η Φυλή υπάρχει, θα παραμείνει και δεν ξέρω αν θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων. Θα το καταθέσω αυτό για τα Πρακτικά και  θέλουμε μία απάντηση, κύριε Χατζηδάκη, γι’ αυτό, γιατί δεν ενεργεί από μόνος του ο κ. Πατούλης στην Αττική.

Και βέβαια, κύριε Υφυπουργέ, θέλουμε μία απάντηση και για το Χιλιομόδι στην Κορινθία γιατί κάποτε ήσασταν και αυτοδιοικητικός στη συγκεκριμένη περιοχή και η περιοχή εκεί και η Κορινθία είναι ανάστατες. Αυτόν τον τρόπο θέλετε στη διαχείριση απορριμμάτων; Αυτό είναι το μοντέλο σας; Αυτό είναι το μέλλον για σας; Και από την άλλη μεριά φέρνετε σαν προπέτασμα ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, κάτι το οποίο φυσικά και πρέπει να γίνει, αλλά το πώς είναι το ζήτημα και πώς θα χρησιμοποιείται και πώς θα αξιοποιείται.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: