7 Σεπτεμβρίου – Διεθνής ημέρα Καθαρού Αέρα και Μπλε Ουρανών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

7/9/2020

Χαρά Καφαντάρη: 7 Σεπτεμβρίου – Διεθνής ημέρα Καθαρού Αέρα και Μπλε Ουρανών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, όρισε την 7η Σεπτεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα του Καθαρού Αέρα για γαλάζιο ουρανό.

Ο ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν σε όλες τις χώρες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να προστατευτεί η ανθρώπινη υγεία.

Η ΕΕ έχει προτείνει συγκεκριμένη περιβαλλοντική πολιτική για ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ – ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ, ενώ σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2016/2284 πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου, τα οξείδια του αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια, αμμωνία και πτητικές οργανικές ενώσεις, πλην μεθανίου.

Ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός για την υγεία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως, επηρεάζει δε, ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, ενώ έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα.

Υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής μείωσης των θανάτων και ασθενειών από επικίνδυνα χημικά προϊόντα, ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, καθώς και ανάγκη μείωσης των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις πόλεις, με προσοχή στην ποιότητα του αέρα και τη διαχείριση αστικών και άλλων αποβλήτων έως το 2030.

Ο καθαρός αέρας συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, καθώς η βελτίωση της ποιότητας του αέρα επιδρά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και οι προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα.

Η πρόσφατη πανδημία και το lockdown απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σχέση της ποιότητας του αέρα και του μοντέλου ανάπτυξης σε μια σειρά τομείς, όπως είναι και οι Μεταφορές.

Σημαντική συμβολή στην ποιότητα του αέρα αποτελεί και ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων. Ο νέος ΕΣΔΑ της κυβέρνησης της ΝΔ, επαναφέροντας παλιά μοντέλα διαχείρισης με κυρίαρχη την καύση, δεν συμβάλει στην κατεύθυνση προστασίας της ποιότητας του αέρα,.

Πλέον, δεν αρκούν μόνο οι Διεθνείς ημέρες αφύπνισης της Κοινωνίας και η επισήμανση των προβλημάτων που προκαλεί η ρύπανση του αέρα (και των υδάτων, του εδάφους και του υπεδάφους κ.ά.), στην Υγεία και στο Περιβάλλον.

Απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας μας, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές πρόληψης και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας όπως:

  • Ανάπτυξη περιαστικού πράσινου, μεγάλοι ελεύθεροι χώροι στις πόλεις
  • Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων,
  • Αναθεώρηση του πράσινου δακτυλίου και επαναφορά της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα
  • Ενίσχυση των ΜΜΜ και ουσιαστική ενίσχυση και γενναία κίνητρα για ηλεκτροκίνηση.

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: