Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20.08.2020

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ΑΝ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

 

H πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην Μεταμόρφωση Αττικής, προκάλεσε εκτεταμένο νέφος ρύπων, το οποίο κάλυψε και έγινε ορατό σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής. Η ρύπανση ήταν ισχυρότατη και η ατμόσφαιρα της Αθήνας επιβαρύνθηκε, έστω και για λίγες ώρες με ισχυρό φορτίο ρύπων. Η εξέλιξη της διασποράς του νέφους καπνού  φαίνεται στην χαρακτηριστική ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

(πηγή: meteo.gr)

Ακόμη μια πυρκαγιά προστέθηκε στον κατάλογο ανάλογων συμβάντων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η εν λόγω πυρκαγιά εκτός από το γεγονός ότι φόρτισε την ατμόσφαιρα με ρύπους, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία, επανάφερε στην επικαιρότητα δύο από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική,

  • Τη διαχείριση απορριμμάτων,
  • Την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παράλληλα ανέδειξε και την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικά στον τομέα του Περιβάλλοντος, αλλά και την ελλιπή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας και τη χρήση του 112, σχετικά με την έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού.

Η επιτυχής αντιμετώπιση των συνεπειών από την ανορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και  από την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλαπλές προκλήσεις. Χρειάζονται δράσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε πολλούς τομείς, αφού οι αρνητικές επιπτώσεις επηρεάζουν όλους τους πολίτες, τα οικοσυστήματα, το κλίμα και μέσω αυτών την ίδια την κοινωνία και την οικονομία. Είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και με πύκνωση του δικτύου σταθμών ελέγχου. Είναι απαραίτητος ο συνολικός σχεδιασμός της διαχείρισης απορριμμάτων σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, με βάση τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ.

Η Κυβέρνηση όμως με το υποβληθέν σχέδιο, που είναι σε δημόσια διαβούλευση για τον νέο ΕΣΔΑ, μας γυρίζει στο παρελθόν, εισάγει την καύση απορριμμάτων «από την πίσω πόρτα» και είναι μακράν από σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και πρακτικές.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: