Η πολιτική της ΝΔ και στην Υγεία εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στις 30/07/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά και στο εν λόγω σχέδιο νόμου που συζητάμε απόψε συγκρούονται δύο κόσμοι, συγκρούονται δύο κυρίαρχες αντιλήψεις. Η μία αντίληψη στην Υγεία, όπως έγινε και στην Παιδεία πριν από δύο μέρες με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε και στο σημερινό είναι η αντίληψη για τα δημόσια αγαθά. Η Υγεία, όπως και η Παιδεία, είναι δημόσιο αγαθό όπου όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης.

Η άλλη αντίληψη είναι η αντίληψη που δυστυχώς έμμεσα εισάγεται και στο εν λόγω σχέδιο νόμου, της εμπορευματοποίησης. Ένα προϊόν, λοιπόν, η Υγεία το οποίο πωλείται. Το ίδιο βέβαια είδαμε και στον νόμο για την Παιδεία πριν από δύο μέρες. Μιλάμε για την ιδεοληπτική, αντίληψη νεοφιλελεύθερης κοπής της Νέας Δημοκρατίας για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα υγείας, κάτι το οποίο διαπνέει συνολικά το νομοσχέδιο. Ακόμα και από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών Βουλευτών, διέκρινα: «ακόμα και μέσα στην πανδημία», όπως αναφέρθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, «νέκρωσαν τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων και βοήθησε ο ιδιωτικός τομέας». Εγώ θα προσέθετα: βέβαια με το αζημίωτο. Αυτό αναδεικνύει αν θέλετε και μία προτίμηση και υπεράσπιση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Η πανδημία του Covid-19 που ακόμα τη βιώνουμε, όχι στον βαθμό βέβαια που τη ζήσαμε και όλοι ευχόμαστε και θέλουμε να τελειώσει γρήγορα, απέδειξε κάτι σημαντικό. Απέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του δημόσιου τομέα υγείας, το απέδειξε αυτό και έγινε αντιληπτό εντελώς στη συνείδηση του μέσου Έλληνα πολίτη. Είναι αναντικατάστατος, ο ρόλος του δημόσιου τομέα παρά τα προβλήματα τα οποία έχει με την υποστελέχωση. Και εδώ θα πω ότι από προσλήψεις που ακούσαμε από κυβερνητικούς Βουλευτές μία μόνιμη πρόσληψη δεν έχει γίνει, εκτός από όσες είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή το 40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία είναι κενές και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες σχετικά με τον Covid-19 και την πανδημία ανέδειξε δύο κυρίαρχα ζητήματα. Το πρώτο είναι η σχέση της πανδημίας με την κλιματική κρίση που βιώνουμε και την ανάγκη βέβαια εξόδου από την πανδημία με μία «πράσινη» έξοδο από την πανδημία. Ο Γενικός Γραμματέας ανέδειξε και το εξής πολύ σημαντικό: την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην πρόσβαση στην Υγεία και στο δικαίωμα στην Υγεία.

Ευτυχώς βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει και όλοι οι συμπολίτες μας είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας -το θυμάστε πάρα πολύ καλά,  απευθύνομαι στους κυβερνητικούς Βουλευτές- όπως και για την κατάργηση του τάλιρου στα εξωτερικά ιατρεία και λοιπά. Οι ανασφάλιστοι, οι πάντες είχαν δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία.

Όμως η δική σας λογική αποτυπώθηκε όντως και προεκλογικά και από τον κ. Μητσοτάκη πάνω από έναν χρόνο όταν μίλαγε και προεκλογικά για ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, εκχώρηση λειτουργιών των νοσοκομείων στους ιδιώτες.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι, κατά την άποψή μου, ένας πλάγιος τρόπος να υλοποιηθούν νεοφιλελεύθερα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και με τη δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας ΟΔΙΠΥ ΑΕ. Προσλήψεις έγιναν επί της εποχής του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορους τρόπους -ήταν μνημονιακές εποχές- γύρω στις 4.000 νοσηλευτές, όπως είπε και ο εισηγητής μας. Από την άλλη μεριά υπήρχε και ένας έτοιμος μηχανισμός για προσλήψεις, τον οποίο χρησιμοποίησε και ορθά και θετικά η νυν Κυβέρνηση όσον αφορά τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εγώ θα ήθελα να πω για αυτό που λέμε ποιότητα στην υγεία. Παρουσιάζεται σαν μεγάλο επίτευγμα η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ ΑΕ, που θα ελέγχει και θα διασφαλίζει την ποιότητα. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι χρειάζονται ποιοτικές υπηρεσίες, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι χρειάζεται αξιολόγηση, αλλά η αξιολόγηση και ο έλεγχος ποιότητας να μην είναι τιμωρία, αλλά να είναι τρόπος βελτίωσης υπηρεσιών και λειτουργιών. Όμως εδώ βλέπουμε μία προνομιακή διαχείριση του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου τομέα υγείας, γιατί στον ιδιωτικό τομέα είναι προαιρετικό και αυτό δείχνει και επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί να υπάρξει και πρόβλημα συνταγματικότητας σχετικά με το συγκεκριμένο.

Μήπως έμμεσα θέλετε να κλείσουν κάποιες δημόσιες δομές υγείας; Ένα σύγχρονο, αποδοτικό σύστημα υγείας θέλει προσωπικό, δομές, υποστήριξη, εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή πρέπει να προχωρήσετε σε προσλήψεις. Ρωτώ: πληρώνονται όλοι οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας στην ώρα τους και ειδικά την περίοδο του Covid; Εκτός από τα χειροκροτήματα χρειάζεται και μία επιβράβευση αν θέλετε και από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι σε αυτούς που όλοι τούς χαρακτηρίζουμε ήρωες. Υπάρχει ανάγκη μόνιμων προσλήψεων -το λένε και στελέχη δικά σας- στον τομέα της Υγείας.

Θα θέσω ένα ερώτημα και απευθύνομαι στον κ. Κοντοζαμάνη με τον οποίο έτυχε να μιλήσουμε δύο φορές σε επίκαιρη ερώτηση που έκανα για το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα». Παίρνω από σας τις ίδιες απαντήσεις, δεν έχει γίνει τίποτα και θα ρωτήσω: πώς αυτή η νοσοκομειακή μονάδα θα ελεγχθεί ποιοτικά όταν δεν υπάρχουν γιατροί; Ή ακόμα και το Νοσοκομείο Νίκαιας με το οποίο είναι διασυνδεδεμένη, που περιμένουν στις εφημερίες 6 και 7 ώρες άνθρωποι, που δεν παρέχει ποιότητα. Γιατί; Γιατί η εν λόγω μονάδα δεν έχει μπει σε λειτουργία.

Υπάρχουν αντιφάσεις, πρέπει να προχωρήσετε. Όσα μας είπατε στις επίκαιρες, μας τα είχε πει ο κ. Γεωργιάδης για τον ίδιο λόγο το 2013! Το τονίζω. Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία λόγων, διακηρύξεων και έργων.

Πιστεύω ότι ανοίγει ένας δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω έμμεσης ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Αυτό άλλωστε είναι και η πολιτική σας, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακόμα και των θεμελιωδών αγαθών. Ακόμα και η σύνθεση του ΟΔΙΠΥ, είναι να τακτοποιήσετε κάποιους «άριστους», κάποιους δικούς σας, ημέτερους. Ερωτηματικά θέτω, δεν είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Αλλά υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια και από το εν λόγω σχέδιο νόμου για τον τρόπο σύνθεσης και του ΔΣ.

Κλείνοντας θέλω να επαναφέρω αυτό που είπε κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ότι η πολιτική σας στην υγεία οξύνει και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Βέβαια και σε αυτό κατά κάποιο τρόπο είστε συνεπείς. Γιατί δεν μπορώ να μη θυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το 2018 είχε πει: «Δεν μπορώ να φανταστώ κοινωνία χωρίς ανισότητες. Είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση.».

Ευχαριστώ πολύ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: