Ένας χρόνος αναξιοπιστίας, ένας χρόνος καταστροφικών πολιτικών για τους ΠΟΛΛΟΥΣ

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στις 29/07/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ένας χρόνος Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ένας χρόνος διαρκών ατοπημάτων, ένας χρόνος -επιτρέψτε μου- αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε και με αυτά τα οποία έκανε.

Τι πετύχατε, κύριοι της Κυβέρνησης, μέσα σ’ αυτό το χρόνο; Παραλάβατε κατ’ αρχάς μία οικονομία με ανάπτυξη 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019. Προεκλογικά λέγατε για ανάπτυξη και για ρυθμούς ανάπτυξης, για 4% . Μετά την πολλή ανάπτυξη φτάσαμε και στην ύφεση, μία ύφεση όμως που την ονομάζετε θετική ύφεση.

Μαθαίνουμε και καινούργιους όρους πλέον στην οικονομία! Γιατί και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι είμαστε καλύτερα απ’ άλλες χώρες. Έχουμε ύφεση όμως. Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ανάπτυξη, δηλαδή, η θετική ύφεση -να το πω έτσι- ήταν στο μείον 0,9. Αυτά είναι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επιβεβαιώνονται.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν 0,4% λιγότερο από το 2018. Μας είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, ότι σέρνεται η οικονομία. Εντούτοις όμως στο πρώτο εξάμηνο του 2019 το ΑΕΠ της χώρας μας ανέβηκε 2% περίπου. Σήμερα πού βρισκόμαστε;

Δεύτερον, μιλάγατε -μίλαγε και ο κ. Μητσοτάκης- για τις δημόσιες επενδύσεις τις οποίες τις έκοβε ο ΣΥΡΙΖΑ και έδινε κάποια επιδοματάκια στους αδύναμους. Σήμερα όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ, έχουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να είναι το χαμηλότερο της εικοσαετίας με μείον 1,1 δις ευρώ.

Επίσης επί δικής σας κυβέρνησης λοιπόν οι δαπάνες στον προϋπολογισμό ήταν λιγότερες 750 εκατομμύρια από το 2018. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Και βέβαια δεν υπήρχε και το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο έπαιρναν αδύναμοι συνταξιούχοι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα Χριστούγεννα και αυτό το θυμούνται όλοι.

Τρίτη αναξιοπιστία, το Ελληνικό. Τι μας είπατε; Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μόλις βγούμε Κυβέρνηση σε μια βδομάδα μπαίνουν οι μπουλντόζες». Ο κ. Γεωργιάδης το άφησε για το τέλος του χρόνου. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα και βλέπουμε νομοθετήσεις και τροπολογίες, γύρω στις εννέα με δέκα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το σχέδιο του Ελληνικού και το Ελληνικό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ τις τελευταίες μέρες ακούμε ακόμα και για αλλαγές συμμετεχόντων, απόσυρση επενδυτών, ακούγονται ονόματα για νέους επενδυτές μέσω ξένων fund κ.λπ.. Άρα λοιπόν και εδώ αποτύχατε. Και εδώ εξαπατήσατε.

Τέταρτον για τον ΕΦΚΑ. Παραλάβατε τον ΕΦΚΑ πλεονασματικό. Μέσα σε συνθήκες μνημονίων με τους νόμους που ψηφίσαμε, τη συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων, ο ΕΦΚΑ παρεδόθη πλεονασματικός. Σήμερα είναι ελλειμματικός. Μιλάγατε για συντάξεις όταν παραδώσαμε εκατόν οκτώ χιλιάδες περίπου συντάξεις που δεν είχαν τακτοποιηθεί, δεν είχαν εκδοθεί. Τώρα και με βάση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οι συντάξεις που δεν εξυπηρετούνται, που δεν βγήκαν, έχουν αυξηθεί γύρω κατά 50% .Έχουμε πάνω από διακόσιες χιλιάδες.

Να μην μιλήσω βέβαια για όλα αυτά που ακούστηκαν σήμερα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που και εκεί η εξαπάτηση είναι συγκεκριμένη. Άλλα λέει ο Υπουργός. Είπε κι ο Πρωθυπουργός κάποια πράγματα για τα αναδρομικά, ότι δεν θα δοθούν δώρα, επικουρικά και λοιπά, ότι αφορά μόνο κύριες συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ. Η αιτιολογική έκθεση λέει άλλα. Ανακολουθία και εκεί.

Πέμπτον, οι τράπεζες. Τι κάνατε για τις τράπεζες; Εξασφαλίστηκε ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Υπουργέ; Εσείς αυτό με το οποίο ασχοληθήκαμε από την αρχή, με πολλές τροπολογίες που έγιναν, είναι η αμνήστευση τραπεζικών στελεχών για δάνεια τα οποία είχαν δοθεί. Αυτό σας ενδιέφερε και με το νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα ακόμα δίνετε περισσότερα προνόμια και φορολογικές απαλλαγές σε μπόνους τραπεζικών στελεχών. Η ρευστότητα στην αγορά όμως;

Η ΓΣΒΕΕ πρόσφατα σε συνάντηση που έκανε για την ψηφιοποίηση ανέφερε: «Οι επιχειρήσεις οι μικρομεσαίες βρίσκονται σε μία ασταθή επιβίωση. Το κλίμα και η κατάσταση που θα βιώσουμε το φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.» Τι κάνατε εσείς για αυτά όλα; Ενώ το 72% των επιχειρήσεων –και αυτά τα λέει η ΓΣΒΕΕ- πλήττονται και από την πανδημία, πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό πάνω από το 10% δεν έχουν. Μιλάμε για ΤΕΠΙΧ I, ΤΕΠΙΧ II κλπ. Ας περάσετε λίγο στην αγορά, στις γειτονιές να μιλήσει η Κυβέρνηση, τα στελέχη της, οι Υπουργοί, να δει ποια είναι η κατάσταση. Είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν την οποία μας παρουσιάζετε.

Να μην πω για την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι χαμένη από τα μέτρα τα οποία ακολουθήσατε. Περιφέρειες και δήμοι χάνουν πάνω από 850 εκατομμύρια με το μηδενισμό ουσιαστικά του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και με τη μείωση πόρων προς τα περιφερειακά ταμεία και τα ταμεία των ΟΤΑ. Δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα οι όροι κατανομής του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μετά τη διακοπή του «Φιλόδημος» από τον κ. Θεοδωρικάκο τον Υπουργό. Και μια σειρά άλλα πράγματα.

Έκτον, επιτελικό κράτος. Ένα μεγάλο σύνθημα της Κυβέρνησης προεκλογικά. Επιτελικό κράτος, κράτος των αρίστων, αρίστων χωρίς προσόντα. Εκεί που οι θέσεις στο δημόσιο απαιτούν και πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν το κάνουμε. Αν μας δυσκολεύει το πράγμα, αλλάζουμε και το νόμο, για να κάνουμε αυτούς που θέλουμε. Παρακάμπτουμε το ΑΣΕΠ. Πρόσφατα στην Πολιτική Προστασία μπήκαν είκοσι οκτώ άτομα εκτός διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή καταργείτε και τη λίστα επιτυχόντων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ουσιαστικά και μέσα από το εν λόγω νομοσχέδιο. Θέλετε καινούργιο διαγωνισμό με άλλα κριτήρια για άλλους;

Για τα θέματα των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα αναφέρθηκα και για το περιβαλλοντικό κομμάτι.

Για την κατοικία, να πω ότι είναι απροστάτευτοι οι κάτοχοι πρώτης κατοικίας, οι αδύναμοι συμπολίτες μας που για πολλούς λόγους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και πιθανόν να καταντήσουν ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι.

Για τη μεγάλη φάρσα θα πω, τα 70 δισεκατομμύρια που έφερε ο Πρωθυπουργός. Απεδείχθη ότι είναι 32,5. Τώρα κατεβαίνουν οι επιχορηγήσεις ακόμα. Και λένε και δημόσια ξένοι οίκοι, γράφεται για 7 δισεκατομμύρια λιγότερα σε επιχορηγήσεις στη χώρα μας, παράλληλα με το σχέδιο Πισσαρίδη που σημαίνει δεσμεύσεις συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερης κοπής που θα μας φέρουν πάλι πίσω.

Και βέβαια, το ψαλίδι στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Ο «πράσινος» Πρωθυπουργός μας! Η χώρα μας θα πάρει 973 εκατομμύρια λιγότερα για τη Μεγαλόπολη και για τη Δυτική Μακεδονία.

Κλείνοντας θα πω ότι είναι γεγονός ότι είστε μια Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, αλλά θα έλεγα καλύτερα ότι έχετε σχέδιο για τους λίγους πολιτικούς φίλους και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Είστε μία Κυβέρνηση -θα έλεγα- αναξιόπιστη λόγων και έργων, ανακόλουθη στις εξαγγελίες.

Σιγά-σιγά όμως αποκαλύπτεστε. Ο ελληνικός λαός αρχίζει και καταλαβαίνει και βιώνει την πολιτική σας  και σύντομα θα σας βάλει στη γωνία.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: