Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αλλά και επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στα αδύναμα νοικοκυριά

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δυτικού Τομέα Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΚΟ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος» με την Αλεξία Κουλούρη, για το νομοσχέδιο «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», στις 23.7.2020.

Αρχικά η κα Καφαντάρη, αναφέρθηκε στη New Green Deal της Ε.Ε., στους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 και στην απαιτούμενη πλέον αλλαγή του Μοντέλου Ανάπτυξης της χώρας.
Επίσης, στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και στα αποτελέσματα της, που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, μιας, και το ποσόν για την Ελλάδα είναι μικρότερο από το αναμενόμενο και μεγάλο κομμάτι εισροών θα είναι δάνεια. Ευνοήθηκαν οι χώρες του Βορρά, ενώ ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο ενεργός, σε συνεργασία με τις χώρες του Νότου.
Για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η βουλευτής είπε, ότι η μείωση από 32 δις σε 10 δις για όλες τις χώρες, θα έχει συνέπειες στις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της  Πελοποννήσου, εν όψει της απολιγνιτοποίησης. Ενώ προχωρούμε –κατά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού-, σε οριστική απεξάρτηση από λιγνίτη, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για αυτές τις περιοχές.
Για το νόμο της Ηλεκτροκίνησης, τόνισε, ότι βεβαίως είναι ένα θετικό και αναγκαίο μέτρο, με καθαρή όμως Ανανεώσιμη Ενέργεια.

Τα ερωτήματα που τίθενται, είναι, πόσους; και τι; αφορά, υπάρχει σχεδιασμός με Δικαιοσύνη;
Μετά από πιέσεις, αυξήθηκε λίγο το ποσοστό επιδότησης, αλλά χρειάζεται ένας συνδυασμός με ισχυρά κίνητρα απόσυρσης, αλλιώς θα παραμείνουν σε κυκλοφορία τα παλιά αυτοκίνητα.
Αναφέρθηκε στη βίαιη αναδιοργάνωση της αγοράς εισαγόμενων αυτοκινήτων, σε πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, στην εσωτερική αγορά μεταχειρισμένων, σε αναγκαίο μεταβατικό σχέδιο καθαρότερης τεχνολογίας, σε καλές πρακτικές άλλων χωρών και στο απαραίτητο δίκτυο φορτιστών. Επίσης, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις θετικές ενέργειες της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νόμος είναι ημιτελής, με 16 μελλοντικές ΚΥΑ για να εφαρμοσθεί και η ουσία  είναι, πως δύσκολα ο απλός πολίτης θα μπορέσει να προχωρήσει σε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με ακριβή τιμή και χωρίς ικανά κίνητρα.
Τέλος, αναφέρθηκε στη τροπολογία που κατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία» και δεν έγινε δεκτή από τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: