ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ηλεκτροκίνηση ναι, αλλά με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21/7/2020

Χαρά Καφαντάρη: Ηλεκτροκίνηση ναι, αλλά με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως εισηγήτρια στο σ/ν Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», αναφέρθηκε σχετικά με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την πρόσφατη μείωση κατά το ήμισυ, της επιχορήγησης του Ταμείου Μετάβασης και στην αναμονή όρων, ποσού δανείου και άμεσης επιχορήγησης προς τη πατρίδα μας.

Για το σ/ν «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», είπε, ότι είναι επικοινωνιακό, αποσπασματικό και ημιτελές, από μια κυβέρνηση που νομίζει ότι είναι πράσινη, και που έχει φθαρεί πλέον από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που ψηφίζει και εφαρμόζει.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, λέμε ΝΑΙ στην Ηλεκτροκίνηση, αλλά με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στρατηγική, που να δημιουργεί πόρους για την Ελλάδα, με αλλαγές στον τομέα των μεταφορών συγκοινωνιών και των προμηθειών του Δημοσίου και στο δίκτυο και τις τιμές φόρτισης.

Υπενθύμισε report της ΕΕ σχετικά με την πορεία επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των κρατών μελών της ΕΕ με δείκτες και στοιχεία θετικών αποτελεσμάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύουν στη πράξη τη φιλοπεριβαλλοντική μας πολιτική και μάλιστα σε συνθήκες μνημονίων.

Έγινε αναφορά στο στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΕ για ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και ουδέτερη οικονομία έως το 2050, στα μέτρα από την Ε.Ε καθώς και στην εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχει μεν υιοθετήσει τους Ευρωπαϊκούς στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται ακόμα στο 0 σχεδόν, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Λόγοι που εμποδίζουν την ευρεία διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι το υψηλό κόστος αγοράς, και η έλλειψη ενός δικτύου δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών φόρτισης.

Η ηλεκτροκίνηση ήταν πάντα  στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ως καινοτόμα και οικολογική πολιτική. Είχαν, ήδη, ξεκινήσει διεργασίες με την προκήρυξη αγοράς ηλεκτρικών λεωφορείων (που ακυρώθηκε από την παρούσα κυβέρνηση), συζητήσεις με φορείς και την ΡΑΕ, για το σχεδιασμό της ομαλής μετάβασης, για δημιουργία υποδομών για σταθμούς φόρτισης, για προδιαγραφές, για κριτήρια και κίνητρα, με διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από ΕΣΠΑ.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, νομοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες, που ένας από τους σκοπούς τους είναι και η προμήθεια στα μέλη ηλεκτρικών οχημάτων και η συμμετοχή στα δίκτυα φόρτισης. Καθοριστικός ήταν και ο σχεδιαστικός και συντονιστικός ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας χώρο στην αγορά, αλλά με κανόνες και εποπτεία.

Το ποσό των 100 εκ. για 10.000 οχήματα που υποστηρίζετε ότι έχετε εξασφαλίσει καθώς και τα κίνητρα, δεν είναι αρκετά, για την επίτευξη των στόχων ως το 2030.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στα εισαγόμενα αυτοκίνητα μπορεί να κάνει την απόσυρση λιγότερο ελκυστική, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν παλαιάς τεχνολογίας οχήματα με αυξημένους ρύπους.

Η Χαρά Καφαντάρη αναφέρθηκε σε κάποια θετικά σημεία του σ/ν και στα σοβαρά αρνητικά όπως, η βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα ελλιπή κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος για ταξινόμηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, την απουσία πολιτικών- στην αναγκαία αλλαγή του ενεργειακού μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, πολιτική στροφή στις ΑΠΕ και στα εναλλακτικά καύσιμα, ώστε η μείωση των εκπομπών να είναι αληθινή, και να ευνοηθεί και η μετατροπή οχημάτων σε άλλο καύσιμο λιγότερο ρυπογόνο. Επιπλέον, κατέθεσε προτάσεις.

-Να υπάρξει επιδότηση και με βάση το εισόδημα και μεγαλύτερο μπόνους απόσυρσης ανάλογα με την τεχνολογία.

-Να συνδυαστεί το χρηματοδοτικό εργαλείο με προγράμματα δανειοδότησης, ώστε να ωφεληθούν και οι οικονομικά αδύναμοι.

-Να θεσμοθετηθούν επιπλέον κίνητρα για συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, να ληφθούν υπ’όψη οι προτάσεις για τα ποδήλατα.

-Να δοθούν «γενναιότερα» κίνητρα στα ταξί.

-Να εισακουσθούν αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για υποχρεωτική τοποθέτηση ταχυφορτιστών στα υπάρχοντα πρατήρια.

-Να ληφθούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλα μέτρα όπως, να επανεξετασθεί ο «πράσινος» δακτύλιος και να απαγορευθεί η είσοδος πετρελαιοκίνητων οχημάτων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Κλείνοντας, κατέθεσε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για «Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

 

 

Το Γραφείο Τύπου 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: