Ναι στην ηλεκτροκίνηση, ηλεκτρικά οχήματα για τους “πολλούς”

26112222_720709258128076_5033529950541802997_n

Αναδημοσίευση άρθρου, ENERGYPRESS.GR,  20/7/2020

Αυτές τις μέρες συζητείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο άλλο ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, όπως τα άλλα κι αυτό  πρόχειρο, αποσπασματικό και βέβαια άκρως επικοινωνιακό. Το νομοσχέδιο αυτό είναι του ΥΠΕΝ και αφορά την εισαγωγή  της ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι αρνητικός στην προώθηση της Ηλεκτροκίνησης. Η Κλιματική Κρίση και η πρόσφατη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ απαιτούν άλλο μοντέλο Ανάπτυξης. Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και καταναλωτικών συνηθειών, ιδιαίτερα στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές. Ο στόχος και οι εκτιμήσεις είναι σαφείς, αφού η ηλεκτροκίνηση συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των αερίων ρύπων, και έτσι, οδηγεί σε πόλεις καθαρές και βιώσιμες. Παράλληλα η πρόσφατη κρίση του covid 19, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή απαιτεί, σύμφωνα με τον κο Γκουτιέρεζ, ΓΓ του ΟΗΕ, την αποδοχή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ για ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στην πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050 και η ανάγκη αντιμετώπισης της αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επιτάσσουν, επιτακτικά, την προώθησης της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές. Αντιμετωπίζει όμως το ζήτημα αυτό το εν λόγω νομοσχέδιο;

Κατ αρχάς, παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης για εκπόνηση «Εθνικού σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση» με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ, όπου πρέπει να στηριχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει, ριζικά, το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για την οποία  απαιτείται συνολικός σχεδιασμός σε πολλούς τομείς.

Αυτό που τελικά γίνεται είναι ότι αναδιαρθρώνει, απλά, την αγορά αυτοκινήτων, ειδικά των μεταχειρισμένων. Συγκεκριμένα, απαγορεύει την εισαγωγή Euro I,II,III (κατά παράβαση ευρωπαϊκών κανονισμών), ενώ στην εσωτερική αγορά κυκλοφορούν και επιβάλλει περιβαλλοντικό τέλος στα Euro IV,V, γεγονός που κάνει την εισαγωγή τους ουσιαστικά απαγορευτική. Έτσι το μόνο στο οποίο καταλήγουν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, είναι να  γίνεται λιγότερο ελκυστική η απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

Από την αρχή τονίστηκε η ταξικότητα του νομοσχεδίου. Νομοσχέδιο που ευνοεί τους λίγους, με τα κίνητρα που δίνει τα οποία ευνοούν μόνο τα υψηλά εισοδήματα και όχι τα χαμηλά και μεσαία.

Το νομοσχέδιο αυτό, θα λέγαμε, ότι είναι ένα νομοσχέδιο «κέλυφος», με την έννοια ότι, πολλά άρθρα και αλλαγές, παραπέμπουν σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ή Υπουργικές Αποφάσεις.

Η ηλεκτροκίνηση ήταν πάντα  στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ως καινοτόμα και οικολογική πολιτική. Είχαν, ήδη, ξεκινήσει διεργασίες με την προκήρυξη αγοράς ηλεκτρικών λεωφορείων (που ακυρώθηκε από την παρούσα κυβέρνηση), συζητήσεις με φορείς και την ΡΑΕ, για το σχεδιασμό της ομαλής μετάβασης, για δημιουργία υποδομών για  σταθμούς φόρτισης, για προδιαγραφές, για κριτήρια και κίνητρα. Το ΕΣΠΑ παρείχε και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Νομοθετήθηκαν οι ενεργειακές κοινότητες, που ένας από τους σκοπούς τους είναι και η προμήθεια στα μέλη ηλεκτρικών οχημάτων και η συμμετοχή στα δίκτυα φόρτισης. Καθοριστικός ήταν τέλος και ο σχεδιαστικός και συντονιστικός ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας χώρο στην αγορά, αλλά με κανόνες  και εποπτεία.

Με το παρόν σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, δίνονται επιδοτήσεις, 100 εκ. για 10.000 οχήματα, και κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Όμως το ποσό δεν είναι ικανό, αφού αφορά, μόλις 1700 οχήματα . Αριθμός πολύ μικρότερος του απαιτούμενου, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνολική εικόνα του στόλου στην Ελλάδα ( o 4oς γηραιότερος στην Ευρώπη).

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ(Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα) ο αριθμός των αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) και plug in υβριδικών (PHEV) οχημάτων το έτος 2030 αναμένεται να αντιστοιχεί περίπου στο 5% του στόλου των επιβατικών. Ενώ, σήμερα στην πατρίδα μας κυκλοφορούν περί στα 5,15 εκ. επιβατικά οχήματα (στοιχεία 2018).

Θετικά σημεία του νομοσχεδίου  είναι η στόχευση των φορολογικών κινήτρων και του χρηματοδοτικού εργαλείου σε εταιρικούς στόλους, ταξί και νησιά, κίνητρα που θεσμοθετούνται για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων που σχετίζονται με ηλεκτροκίνηση (μπαταρίες, φορτιστές κλπ), ώστε η χώρα να αποκτήσει κάποια παραγωγική βάση στον κλάδο αυτό στις λιγνιτικές περιοχές. Εισάγεται το πλαίσιο για τη χωροθέτηση των δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης, η ενσωμάτωση των Οδηγιών για την τοποθέτηση σημείων φόρτισης σε νέα και δημόσια κτίρια, η απλοποίηση διαδικασιών για υφιστάμενα, το πλαίσιο για συνεργεία και τεχνίτες ηλεκτρικών οχημάτων, η διαχείριση συσσωρευτών, οι έλεγχοι ΚΤΕΟ, κλπ.

Τα αρνητικά όμως σημεία είναι αρκετά. Όπως το έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος για ταξινόμηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Θα πληρώνουν τελικά αυτοί που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα ή όχημα καλύτερης, λιγότερο ρυπογόνου τεχνολογίας, για αυτούς που έχουν.

Ναι λοιπόν στην ηλεκτροκίνηση, αλλά με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, και δίκαιη στρατηγική, που να δημιουργεί πόρους και θέσεις εργασίας για την Ελλάδα, με αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών και των προμηθειών του Δημοσίου, καθώς και στο δίκτυο και τις τιμές φόρτισης.

Το πιο σημαντικό ζητούμενο είναι η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σήμερα, με τα διαθέσιμα στοιχεία η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται κατά 73% από τα ορυκτά καύσιμα, κύρια από το φυσικό αέριο και τους γαιάνθρακες των εισαγωγών. Απαιτείται, λοιπόν, πολιτική στροφής στις ΑΠΕ και στα εναλλακτικά καύσιμα, ώστε η μείωση των εκπομπών να είναι αληθινή. Έτσι, θα ευνοηθεί και η μετατροπή οχημάτων σε άλλο καύσιμο λιγότερο ρυπογόνο, ώστε να μπορέσουν και οι μη έχοντες να προβούν σε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Συνοπτικά κατατίθενται και άλλες προτάσεις, ώστε η ηλεκτροκίνηση να γίνει ομαλότερη και ελκυστικότερη.

  • Να υπάρξει επιδότηση και με βάση το εισόδημα και μεγαλύτερο μπόνους απόσυρσης ανάλογα με την τεχνολογία.
  • Να συνδυαστεί το χρηματοδοτικό εργαλείο με προγράμματα δανειοδότησης, ώστε και οι οικονομικά αδύναμοι να ωφεληθούν.
  • Να θεσμοθετηθούν επιπλέον κίνητρα για συμπολίτες μας Αμεα.
  • Να επανεξετασθεί ο «πράσινος» δακτύλιος και να απαγορευθεί η είσοδος πετρελαιοκίνητων οχημάτων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, ως μέτρο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Και το κυριότερο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΟΙ «ΠΟΛΛΟΙ».

*Η Χαρά Καφαντάρη είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αθήνας και Αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

https://energypress.gr/news/h-kafantari-nai-stin-ilektrokinisi-ilektrika-ohimata-gia-toys-polloys

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: