Ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει στοιχεία αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικά στη Δυτική Αθήνα

Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., κ. Αναστάσιο Μάνο, σύμφωνα με το άρθρο 32 § 9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την κατακύρωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού για το «Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Χρηστών Δικτύου» της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην Ένωση Εταιρειών «INTRASOFT INTERNATIONAL S.A. – OTE A.E.».

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Είναι γεγονός ότι ο τομέας της ενέργειας παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή, στην εποχή την οποία διανύουμε. Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ραγδαίες, αλλά, βέβαια, αυτό συμβαίνει και με τη δική μας χώρα.

Δεν θα επανέλθω σε αυτά που ελέχθησαν αναλυτικά και από συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, πριν. Απλά, είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της η Νέα Δημοκρατία και στον τομέα της ενέργειας, προχωρεί σε ραγδαίες ιδιωτικοποιήσεις. Ο καθοριστικός και σημαντικός ρόλος της πολιτείας, του κράτους περιορίζεται υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Μιλάμε, τώρα, βέβαια και για τον ΑΔΜΗΕ, που προχωρεί η ιδιωτικοποίησή του. Απ’ ότι διάβασα, δεν βρέθηκαν ακόμα ποιοι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο μετοχικό του κεφάλαιο, που το δημόσιο ουσιαστικά θα χάσει το 51% που είχε, με τον νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, τον αντιπεριβαλλοντικό, οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο στη ΔΕΠΑ κ.λπ. Ακόμα και για το ΔΕΔΔΗΕ ακούγεται ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση, ένα σημαντικό κομμάτι της ΔΕΗ, που απέφερε σημαντικά έσοδα και συνολικά στον όμιλο της ΔΕΗ.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι είναι εκτός του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, που συζητάμε αυτό το διάστημα στις Επιτροπές, ο καθοριστικός ρόλος, ο συντονιστικός που θα μπορούσε να παίξει και το είχε αποδείξει και με μελέτες και με πιλοτικές εφαρμογές, το προηγούμενο χρονικό διάστημα στον τομέα της φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τέλος πάντων, εγώ θα μιλήσω λίγο πιο απλά για τον κόσμο που μας ακούει.

Σωστό. Συμφωνούμε με τον εκσυγχρονισμό, ό,τι καινούργιο και καινοτόμο είναι θετικό. Φυσικά, και για το καινούργιο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο μας παρουσιάστηκε έτσι περιληπτικά σήμερα.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κόσμο και την κοινωνία. Η ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το συμπεριέλαβε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι το οποίο ζητούσαμε.

Περάσαμε μία μεγάλη υγειονομική κρίση, ελπίζω να την περάσαμε αν και ακόμα βλέπουμε ότι τα πράγματα εξακολουθούν και είναι κάπως δύσκολα σε σχέση με την πανδημία και με τον κορονοϊό.

Δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, ότι θα κάνει ταμείο επανασυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Η σχετική υπουργική απόφαση, όπως ανακοινώθηκε και έχουμε επανειλημμένα ρωτήσει, δεν έχει υπογραφεί από τον κύριο Υπουργό ακόμα.

Όμως, η κατάσταση, το ξαναλέω, στην κοινωνία είναι δύσκολη. Η πληροφόρηση την οποία έχουμε από δήμους στη Δυτική Αθήνα, που τυχαίνει να είναι και η περιοχή μου, με φειδωλή πληροφόρηση, μιλάνε για περίπου – αυτό το χρονικό διάστημα με τον κορονοϊό, – για πάνω από 150 με 160 αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το στοιχειώδες.

Πιστεύω ότι κάποια στιγμή και το ζητάμε και σήμερα, πέραν του ότι πρέπει να επισπευσθεί η υπογραφή αυτής της υπουργικής απόφασης και να αρχίσει να λειτουργεί για τις επανασυνδέσεις, πάντα με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, ζητάμε στοιχεία κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε και σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα στοιχεία, πόσες αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα και ειδικότερα για τους 7επτά δήμους της Δυτικής Αθήνας θα θέλαμε να μας πείτε συγκεκριμένα στοιχεία αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ο απλός κόσμος θα πει ναι στην ψηφιοποίηση και στην ηλεκτρονική ενημέρωση και σε ό,τι καινούργιο, αλλά η ουσία είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας. αδύναμοι κοινωνικά. δεν έχουν το στοιχειώδες: πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια γενικότερα. Θα θέλαμε, λοιπόν, κάποιες απαντήσεις και στοιχεία. Εάν δεν υπάρχουν σήμερα, καλό είναι να μας κοινοποιηθούν, γιατί φυσικά μετά υπάρχει και η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά θα θέλαμε να έχουμε κάποια στοιχεία σχετικά, σήμερα από το ΔΕΔΔΗΕ και επίσης, τι σκέπτεται η Κυβέρνηση και πώς θα προχωρήσει.

Βέβαια, να υπάρχει και χρονικό περιθώριο, επιτρέψτε μου, δεν είναι μόνο για δύο μήνες του lockdown, αλλά και ένα διάστημα για μετά που συσσωρευτήκαν  οι υποχρεώσεις σε αδύναμα νοικοκυριά ή τέλος πάντων, απεντάχθηκαν για διάφορους λόγους, γιατί υπάρχουν και τέτοια στοιχεία, από το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο. Άρα, να υπάρχει μια παράταση μη αποκοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά  και αδύναμους συμπολίτες μας.

Ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: