Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οξύνεται. Δεν πάει άλλο.​

Αναδημοσίευση συνέντευξης της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Εφημερίδα «Η πόλη μας» 15/7/2020.

Πέρασε ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Πως κρίνετε τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ;

Ένας χρόνος πέρασε με Κυβέρνηση ΝΔ και οι προσδοκίες όσων ήθελαν αυτή την κυβερνητική αλλαγή καταρρέουν με «πάταγο». Η εικόνα σήμερα στην Κοινωνία, στην Εργασία επιβεβαιώνει μια σκληρή πραγματικότητα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο Τουρισμός, η εστίαση είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι, ενώ το α’ εξάμηνο του 2020, 200.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Τελικά, όλα όσα υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης τα έκανε όλα ανάποδα.

Ας δούμε την πραγματικότητα και την Αλήθεια. Η Πατρίδα μας βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 άφησε απόθεμα  ασφαλείας 37 δις, ενώ το 2015 παρέλαβε από τη ΝΔ «άδεια» ταμεία. Παραδώσαμε μια χώρα σε πορεία ανάπτυξης, με 12 συνεχή τρίμηνα, έστω μικρής, ανάπτυξης, ενώ παράλληλα, μειώθηκε η ανεργία κατά 9 περίπου μονάδες. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας, βρήκαν νέα δουλειά.

Στον αντίποδα, η ΝΔ από το 2ο τρίμηνο διακυβέρνησής της έφερε τη χώρα σε ύφεση, την οποία μάλιστα «τολμά» να χαρακτηρίζει και ως «θετική» ύφεση, ίσως για να την ξορκίσει. Τονίζουμε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία ήρθε πιο γρήγορα από τον covid 19, ενώ η Κυβέρνηση αξιοποιεί την υπαρκτή υγειονομική κρίση, ως «πρόσχημα» για λήψη αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της απόλυσης.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντί να στηρίξει εμπροσθοβαρώς την επιχειρηματικότητα και την εργασία, υλοποιεί μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασίας και δανειοδότηση επιχειρήσεων, αντί της επιδότησης, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν ξεχνάμε επίσης τα αμαρτωλά voucher του κ. Βρούτση και τα «σκοιλ ελικικου», που απαξίωσαν τους επιστήμονες επαγγελματίες.

Η ΝΔ εδώ και ένα χρόνο εμφανίζεται πλήρως αναξιόπιστη ως προς την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους της Πατρίδας μας. Δυστυχώς, και στα υπόλοιπα θέματα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, ρίχνοντας στα τάρταρα την όποια αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς. Βασισμένη στις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις της οδηγεί την χώρα από αποτυχία σε αποτυχία. Τρανό παράδειγμα η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η επανίδρυση του μέσα σε έξι μήνες. Εγκατέλειψε την ενεργητική εξωτερική πολιτική, και μετατρέπει την χώρα σε ουραγό των εξελίξεων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η γειτονική Τουρκία «κερδίζει» διαρκώς χώρο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, συνεχίζοντας απροκάλυπτα τις προκλήσεις και τις απειλές.

 

Εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ τι προτείνετε για την κρίση που βιώνουμε;

Η υγειονομική κρίση του covid 19 είναι όντως μια πρωτόγνωρη παγκόσμια απειλή. Η κρίση όμως δεν είναι μόνον υγειονομική. Έχει και σοβαρές οικονομικές συνέπειες, οι οποίες πλέον είναι εμφανείς. Μια βόλτα στις γειτονιές και της Δυτικής Αθήνας είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Αγορά, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση της αγοραστικής κίνησης, που στην εστίαση φθάνει και 70%.

Ως ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας με το ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ Ι και ΙΙ. Η κοστολογημένη πρότασή μας περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα με βασικούς άξονες, τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στήριξη της εργασίας με διατήρηση των μισθών στο 100%,με κάλυψη μεγάλου μέρους από το κράτος, στήριξη των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή από το κράτος (για τις μικρές ΜμΕ 3 δις απ’ ευθείας ενίσχυση), εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τους αδύναμους, άνεργους κλπ. Επιπλέον διατυπώσαμε ειδικότερα μέτρα ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο Τουρισμός, η εστίαση, οι Μεταφορές, ο Πολιτισμός κ.α.

 

Ως βουλευτής της Β. Αθήνας  από το 2012 και πρόσφατα του Δυτικού Τομέα και γνωρίζοντας την περιοχή μας, ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα προβλήματα;

Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας είναι κατά πλειοψηφία άνθρωποι της εργασίας και του καθημερινού μόχθου. Η περιοχή μαστίζεται από πλήθος προβλημάτων με τα μεγαλύτερα να είναι η ανεργία, τα σχολεία, η νοσοκομειακή περίθαλψη και βέβαια η ποιότητα ζωής, που σχετίζεται με τα θέματα Περιβάλλοντος, ελεύθερων χώρων και συγκοινωνιακών μέσων.

Η εικόνα στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, λόγω και της Πανδημίας, δεν είναι αισιόδοξη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζουν την περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ πολλές δεν άνοιξαν μετά το lockdown, με αποτέλεσμα και την αύξηση της ανεργίας. Το ιστορικό νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα», ενώ απεδείχθη μάχιμο και στην αντιμετώπιση του covid 19, υπολειτουργεί και δεν προσφέρει πλήρως τις υπηρεσίες του στη δευτεροβάθμια βαθμίδα υγείας, ενώ μπορεί, καθώς η Κυβέρνηση κωφεύει. Σοβαρό πρόβλημα της περιοχής είναι και η έλλειψη μονάδων εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, στο Αιγάλεω τα προβλήματα είναι τεράστια, αφού πολλά σχολεία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό του 2019. Υπάρχει θέμα σχολικής στέγης και οι Σύλλογοι Γονέων του Αιγάλεω κινητοποιούνται, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ποια είναι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας;

Είναι γεγονός ότι η Δυτική Αθήνα είναι μια περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή. Κυριαρχεί η άναρχη δόμηση, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, υπάρχει σοβαρό θέμα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ο ορεινός όγκος του Ποικίλου Όρους απειλείται σοβαρά από την επέκταση του οικιστικού ιστού, τις καταπατήσεις και τις διάφορες διεκδικήσεις. Το Πάρκο Τρίτση, το μεγαλύτερο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα Βαλκάνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που θέτουν την χλωρίδα και την πανίδα του σε κίνδυνο, παρά τους αγώνες των πολιτών και των κινημάτων της περιοχής και τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας. Υπενθυμίζουμε ότι, ο χώρος της Ραδιοφωνίας στο Ίλιον παραμένει ακόμη αναξιοποίητος, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Υπουργού, κ. Πέτσα, σε ερωτήσεις μας στη Βουλή.

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ. Για δεκαετίες η Δυτική Αθήνα και Αττική ήταν η «πίσω αυλή» του λεκανοπεδίου Αττικής. Όλα τα σκουπίδια της Αττικής, στη Φυλή. Με τον ΠΕΣΔΑ που ψηφίσθηκε το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για την Αττική, συμβατό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας, με στόχο σταδιακή αποσυμφόρηση της Φυλής. Δυστυχώς ο νέος Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης επαναφέρει τα παλαιά σχέδια, που ουσιαστικά διαιωνίζουν το πρόβλημα στη Φυλή, ως το μόνιμο χώρο υποδοχής των απορριμμάτων της Αττικής. Κινήματα πολιτών, συλλογικότητες περιβαλλοντικές αγωνίζονται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής, διότι η Υγεία των πολιτών της Δυτικής Αθήνας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε πολλές σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, επιμένοντας στην ανάγκη υλοποίησης του υπάρχοντος ΠΕΣΔΑ.

Τέλος, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαινίασε έστω και καθυστερημένα, το νέο σταθμό του Μετρό στην Αγ. Βαρβάρα – έργο του ΣΥΡΙΖΑ – τα προβλήματα όμως του συγκοινωνιακού δικτύου στη Δυτική Αθήνα παραμένουν και απαιτούν λύση, διότι αποτελούν βασικό παράγοντα ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Είστε αισιόδοξη για το Μέλλον;

Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οξύνεται. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Είναι ανάγκη πλέον και γίνεται καθημερινά ορατό, ότι απαιτείται κυβερνητική αλλαγή και μια λαϊκή πλειοψηφία, που θα φέρει τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις στο τιμόνι της Πατρίδας. Χρέος όλων μας να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: