Ν/Σ Προστασίας Πολίτη.: «Αυτός που προξενεί φόβο στους πολλούς, τους πολλούς φοβάται»

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στις 09/07/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν διορθώνεται, ένα νομοσχέδιο που έχει αντιδημοκρατικό και φασίζοντα, θα έλεγα, χαρακτήρα. Δεν διορθώνεται ούτε με τροπολογίες. Απευθύνομαι στο ΚΙΝΑΛ -δεν είναι παρόντες οι συνάδελφοι- που ουσιαστικά αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι συμπλήρωμα της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αν και υπάρχουν λογικές φωνές εντός του, αλλά και στην Κυβέρνηση, που με νομοθετικές βελτιώσεις, δεν μπορεί να το διορθώσει.

Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο έχουν εκφραστεί αρνητικά το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το συντονιστικό των δικηγορικών συλλόγων, η Ένωση Εισαγγελέων, συνδικαλιστικοί φορείς, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένα νομοσχέδιο που με σαφήνεια διχάζει την ελληνική κοινωνία. Ακούσαμε πάρα πολλά αυτές τις δύο ημέρες και ειδικά από συναδέλφους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακούσαμε πάρα πολλά για τους λόγους για τους οποίους έρχεται το εν λόγω σχέδιο νόμου, όπως ότι στο κέντρο της Αθήνας δεν δουλεύουν τα μαγαζιά και ότι οι διαδηλώσεις εμποδίζουν. Ακόμα και Βουλευτές που εκλέγονται στην Α΄ Αθήνας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μαγαζιά στη Σταδίου, παραδείγματος χάριν, άρχισαν και έκλειναν και ερήμωσε η Σταδίου από την εποχή  των δικών σας μνημονίων κατά τη διάρκεια του 2010 μέχρι το 2015. Οι μνημονιακές πολιτικές σας ήταν εκείνες οι οποίες έκλεισαν γύρω στις διακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις στο διάστημα που ανέφερα. Επίσης, έφεραν και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Όλα αυτά η Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Και σήμερα δεν μιλάμε μόνο για το κέντρο της Αθήνας. Ας ρίξουμε μία ματιά και στις γειτονιές, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω πόσα μαγαζιά έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα και πόσο είναι πεσμένος ο τζίρος τους. Βέβαια, οι Βουλευτές και οι κυβερνητικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας δεν ξέρω αν κάνουν βόλτα στις γειτονιές και στις λαϊκές περιοχές.

Το νομοσχέδιο αυτό χτυπά τον πυρήνα του Συντάγματος και τις δημοκρατικές ελευθερίες, το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αναφέρεται στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, τη συνάθροιση δηλαδή. Ουσιαστικά είναι δικαίωμα προσώπων να καθορίζουν τον χρόνο, τον τόπο, το είδος και το περιεχόμενο της συνάθροισης, αλλά και τον ειδικότερο τρόπο έκφρασης απόψεων. Σε αυτόν τον πυρήνα ακριβώς χτυπά το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Ένα δεύτερο επιχείρημα το οποίο ακούσαμε πάρα πολύ ήταν ότι δεν υπήρχε πλαίσιο γι’ αυτές τις μικρές πορείες των τριάντα, των πενήντα ανθρώπων οι οποίοι εμποδίζουν κ.λπ. Μα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο; Δεν υπάρχει το ΠΔ του κ. Δένδια το 2013; Η Ελληνική Αστυνομία ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της, όταν την αφήνουν ελεύθερη να δράσει επιχειρησιακά και δεν δέχεται επεμβάσεις. Δείξαμε και φωτογραφίες πώς μικρές πορείες γίνονται στα πεζοδρόμια χωρίς να εμποδίζεται η κίνηση.

Εγώ, όμως, θέλω να σταθώ και σε ένα άλλο σημείο. Ένα ζήτημα, κύριε Υπουργέ, σοβαρό είναι η συμφιλίωση της κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία. Εκτιμάμε ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αντί να βοηθά στην κατεύθυνση αυτή, ότι η Ελληνική Αστυνομία προστατεύει τον πολίτη, δημιουργεί προβλήματα και οξύνει αυτή τη σχέση. Η Αστυνομία από σώμα ασφαλείας δυστυχώς μετατρέπεται σε ένα εκτελεστικό όργανο.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε. Είδαμε πάρα πολλά. Δεσμευτήκατε προεκλογικά για νόμο και τάξη. Ο νόμος και η τάξη για σας ήταν αυτά που είδαμε στο Κουκάκι, ήταν τα περιστατικά με την αστυνομία μέσα στους κινηματογράφους. Αποτύχατε και σε αυτό, και στον νόμο και  στην τάξη, όπως τα εννοείται, όπως αποτύχατε και στην ανάπτυξη από το 4% στο -0,7% το πρώτο τρίμηνο, που την ονομάσατε -απευθύνομαι στη Νέα Δημοκρατία- και θετική ανάπτυξη.

Πολλά λοιπόν από αυτά τα επιχειρήματά σας γνωρίζετε και οι ίδιοι ότι δεν ευσταθούν. Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι η καλλιέργεια του φόβου στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους πολίτες. Θα θυμίσω το εξής: Τι έλεγε ο Αριστοτέλης; Αυτός που προξενεί φόβο στους πολλούς, τους πολλούς φοβάται. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει και το εν λόγω νομοσχέδιο, την καλλιέργεια του φόβου στον κόσμο, για να ξεχάσει την οικονομική κατάσταση, να ξεχάσει την εκ περιτροπής εργασία, να ξεχάσουν τη δέκατη τρίτη σύνταξη οι συνταξιούχοι, τα μαγαζιά τα οποία κλείνουν τα voucher του κ. Βρούτση ή τις αμαρτωλές λίστες κ. Πέτσα – κ. Μητσοτάκη κ.λπ.

Ο φόβος, λοιπόν, επιστρέφει σε εσάς γιατί η λαϊκή οργή δυναμώνει με τα μέτρα τα οποία παίρνετε με πρόσχημα και την πανδημία του COVID, γιατί η ακροδεξιά λογική -να μην πω συνιστώσα- παίρνει πραγματικά κεφάλι και μέσα στο κόμμα σας. Θα δανειστώ ένα σύνθημα από τα παλιά: Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Αυτή τη Δεξιά δείχνετε σήμερα και με το εν λόγω νομοσχέδιο, αν και ο κ.  Μητσοτάκης λέει ότι είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, που χτυπά τη δημοκρατία, που χτυπά ουσιαστικά την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Πραγματικά διώκονται ιδέες αποκλίνουσες από κατεστημένες αντιλήψεις, όπως γράφετε και στο άρθρο 19 για τη ριζοσπαστικοποίηση, και μπαίνουμε σε ένα άλλο τοπίο.

Εάν δεν αποσύρετε σήμερα το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο δεν διορθώνεται με κανέναν τρόπο, να είστε σίγουροι ότι στην πράξη δεν θα ισχύσει.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: