Ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ η αναπτυξιακή τράπεζα και το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σήμερα, 30/06/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι και κυρίες Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, θα πάμε λίγο πίσω. Θα θυμίσω το εξής: Την εποχή των μνημονίων, ειδικά το τρίτο μνημόνιο, όπως λέμε, ερωτώμεθα πολύ συχνά ως ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι ιδιοκτησία το πρόγραμμα το οποίο εφαρμοζόταν.

Εγώ θα απαντήσω ότι πραγματικά το νομοσχέδιο, το οποίο συζητάμε σήμερα για τις μικροπιστώσεις είναι ιδιοκτησία ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι το οποίο μαζί με την αναπτυξιακή τράπεζα, θα λέγαμε ότι είναι έργο της Κυβέρνησης μας.

Πάντα, ως ΣΥΡΙΖΑ, λέγαμε για την ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού τραπεζικού συστήματος, ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος προς το συμβατικό κλασικό -θα έλεγα- πιστωτικό σύστημα. Ειδικά, δε, την εποχή του μνημονίου και τα χρόνια εκείνα τα δύσκολα κατέρρεαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη και μικρομεσαίοι βρίσκονταν στον δρόμο, γιατί υπήρχε αδυναμία δανειοδότησης και έλλειψη ρευστότητας. Μην ξεχνάμε εδώ και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά ρευστότητα στις επιχειρήσεις δεν υπήρχε. Υπήρχε ακόμα και κίνδυνος για την πρώτη κατοικία μικρομεσαίων και εμπόρων οι οποίοι είχαν υποθηκεύσει το σπίτι τους για δανειοδότηση.

Όλα αυτά, βέβαια, ιδιαίτερα οξυμένα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίοδο 2012- 2015. Εδώ, δε, για την πρώτη κατοικία, θα υπενθυμίσω ότι με τον νόμο που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν Κυβέρνηση μπήκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι έμποροι για πρώτη φορά.

Οι μικροπιστώσεις, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ένα δικό μας έργο. Χαιρόμαστε, βέβαια, που η Νέα Δημοκρατία το καταθέτει και το συζητάμε σήμερα στη Βουλή. Θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω ότι έχει εφαρμοστεί η λογική αυτή εδώ και δύο δεκαετίες στην Ευρώπη. Η χρηματοδότηση, η οποία γίνεται, γίνεται με διαφορετικά κριτήρια. Δεν επιτρέπονται εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ παρέχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες τα εν λόγω ιδρύματα που θα χορηγούν τις μικροχρηματοδοτήσεις. Αυτό είναι σημαντικό. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό είναι ο στόχος να είναι αναπτυξιακός και βέβαια να υπάρχει και ένας κοινωνικός χαρακτήρας.

Όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, πέρα από τις θριαμβολογίες τις οποίες ακούμε για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης μέσα στην κρίση και όλα αυτά που περνάμε τον τελευταίο καιρό με την πανδημία –ακούσαμε, μάλιστα, το πρωί τον κ. Ζαββό, τον αρμόδιο Υφυπουργό, να μιλάει για το Πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τις τράπεζες, έχουμε 12 δισεκατομμύρια εγγυήσεις στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις βέβαια δεν ξέρω τι. Ακούμε ακόμα και για τα μέτρα τα οποία ανέφερε, τα οποία πάρθηκαν μέσω πανδημίας. Και λόγω πανδημίας βγήκαν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αυτά είναι επιτυχίες.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Διότι με βάση την πραγματικότητα πρέπει πάντα να μιλάμε. Ποια είναι η πραγματικότητα στην αγορά; Ποια είναι η πραγματικότητα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;

Εγώ δεν θα πω εδώ τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι γνωστές μέσα από το «Μένουμε όρθιοι Ι», «Μένουμε όρθιοι ΙΙ». Έχουμε διατυπώσει την ανάγκη εμπροσθοβαρούς στήριξης των επιχειρήσεων, έστω και τώρα. Τι λένε, όμως, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, τα όργανά τους, τα επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ.

Κάναμε μία προσπάθεια την προηγούμενη βδομάδα να συζητήσουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με βάση τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Έγινε μία συζήτηση. Βέβαια, η ΓΣΕΒΕΕ δεν κλήθηκε. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά και για την Κυβέρνηση, γιατί δεν κλήθηκε; Τέλος πάντων, η ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Εγώ θα αναφέρω τι είπε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ στις 18 Ιουνίου: «Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν μπορούν να υπαχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Θα αυξηθούν τα λουκέτα και θα εκτιναχθεί η ανεργία».

Η ΓΣΕΒΕΕ, με το Ινστιτούτο της, από τα μέσα Απριλίου είχε κάνει μία έρευνα η οποία έλεγε ότι μετά την κρίση -τότε ήμασταν ακόμα σε lockdown- μία στις επτά επιχειρήσεις θα κλείσει.

Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης, από τον Σεπτέμβρη και μετά; Δεν λέω μόνο για τώρα. Διότι πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καν. Από τον Σεπτέμβρη και μετά που θα συσσωρευτούν τα χρέη και οι υποχρεώσεις με τις αναβολές, με τις μεταθέσεις τήρησης των υποχρεώσεων των διαφόρων επιχειρήσεων, φορολογικές, ασφαλιστικές κτλ, μαζί με τις καινούργιες που θα δημιουργηθούν, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.

Εδώ, πρέπει να πω και ένα άλλο στοιχείο. Στα μέσα του Ιουνίου 2020, στην επιστρεπτέα προκαταβολή σε αυτό το πρόγραμμα σας, κύριοι της Κυβέρνησης, πενήντα τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις μπήκαν μόνον. Υπολογίζεται ότι πάνω από εκατόν είκοσι χιλιάδες δεν θα μπουν σε αυτό το πρόγραμμα. Υπενθυμίζω ότι οι μικρομεσαίες είναι γύρω στις επτακόσες πενήντα χιλιάδες στη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλά ζητήματα.

Το νομοσχέδιο αυτό των μικροπιστώσεων, πραγματικά, είναι μία ανάσα -δεν θα το αμφισβητήσουμε αυτό- για τις αποκλεισμένες από το κλασικό πιστωτικό σύστημα επιχειρήσεις. Θεωρούμε θετικό το ότι έγινε δεκτό από την πλευρά της Κυβέρνησης η ένταξη των κοινωνικών επιχειρήσεων, των επιμελητηρίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν, όμως, κάποια ζητήματα. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, για τα επιτόκια να υπάρξει μια οροφή. Ο κύριος Υπουργός, ο κ. Σταϊκούρας, νομίζω, δεν απάντησε θετικά. Θα το δει αυτό το θέμα. Δεν μπορεί. Πρέπει να υπάρχει μία οροφή.

Από την άλλη μεριά, η καταλληλότητα των μελών τα οποία θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τέτοιας επιχείρησης που θα δανειοδοτεί είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Και βέβαια, με τον ρόλο τον εποπτικό της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει ένα θέμα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όμως, είναι απαραίτητο σε όλες τις λειτουργίες αυτού του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου να υπάρχει διαφάνεια, να μην έχουμε στοιχεία για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, να αποφευχθεί οριστικά η πελατειακή λογική. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σε αυτό -επιτρέψτε μου- θα κριθεί και η επιτυχία και η εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου. Και είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε όλες τις διαδικασίες. Είμαστε εδώ γιατί η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Όλοι μιλάμε -όλες οι πολιτικές δυνάμεις- για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κ.λπ. Οι πράξεις, όμως και οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται είναι ένα ζήτημα.

Έχετε κάνει, κύριοι Υπουργοί, βόλτα στις γειτονιές να μιλήσετε με τον μικρομεσαίο, με τον μικροέμπορο, τι κατάσταση αντιμετωπίζει σήμερα; Επιτρέψτε μου να πω ότι αμφιβάλλω γι’ αυτό.

Εδώ γεννάται ένα ερώτημα γενικότερα: Θέλει η Κυβέρνηση τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με την πρακτική και την πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα;

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: