Απαιτείται ολιστική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όχι ημίμετρα

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/6/2020

 Χαρά Καφαντάρη: Απαιτείται ολιστική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όχι ημίμετρα.

 Το ΥΠΕΝ, επιτέλους – μετά από συστάσεις οργάνων της Ε.Ε., επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις μας – ανάρτησε προς διαβούλευση «Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης», όπως θα έπρεπε να είχε κάνει από καιρό σύμφωνα με τη περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. για ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ – ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ.

Σε συμμόρφωση με την κοινοτική Οδηγία 2016/2284 πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου, τα οξείδια αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια, αμμωνία και πτητικές οργανικές ενώσεις πλην μεθανίου.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης, όμως, δεν αναφέρεται σε όλους τους παράγοντες που κύρια συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση (κατά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ): οι οδικές μεταφορές, η βιομηχανική δραστηριότητα, η γεωργία, η διαχείριση αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων).

Πρόσφατα, η πανδημία του Covid 19 και η λήψη έκτακτων μέτρων κατέδειξε τον μεγάλο ρόλο της οδικής κυκλοφορίας στη ρύπανση.

Στο κατατεθέν πρόγραμμα, δεν υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, απουσιάζουν δε στοιχεία και καταγραφές για την υπόλοιπη χώρα, πλην της Αθήνας, όπως και αναφορά στην αναγκαία αύξηση του Εθνικού Δικτύου Σταθμών Μέτρησης.

Με ευχολόγια και επιμέρους προτάσεις, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό με συνδυασμένες δράσεις για Ενέργεια, Κλίμα, Μεταφορές, Αγροτική πολιτική, κλπ., δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, μία από τις κύριες αιτίες θανάτων και ασθενειών παγκοσμίως.

Για μια ολιστική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας μας, χρειάζονται παρεμβάσεις, δράσεις και μέτρα σε πολλούς τομείς:

  • Αναθεώρηση του καθεστώτος του «πράσινου δακτυλίου», επαναφορά της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως πρόσφατα έγινε σε ευρωπαϊκές πόλεις (Ρώμη).
  • Ανάπτυξη των ΜΜΜ (ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς), με χαμηλό εισιτήριο για τους πολίτες και βέβαια με σταδιακή χρήση εναλλακτικών καυσίμων.
  • Πολιτικές ανάπτυξης και προστασίας περιαστικού και αστικού πράσινου, καθώς και ελεύθερων χώρων.
  • Πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων, βασισμένες στο τρίπτυχο εξοικονόμηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εφαρμογή των κατευθύνσεων του νέου ΕΣΔΑ στους Περιφερειακούς σχεδιασμούς.
  • Υιοθέτηση άμεσων μέτρων και έκδοση βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού

Η επιτυχής αντιμετώπιση των συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλαπλές προκλήσεις. Χρειάζονται δράσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε πολλούς τομείς, αφού οι αρνητικές επιπτώσεις επηρεάζουν τους ανθρώπους, τα οικοσυστήματα, το κλίμα και μέσω αυτών την ίδια την κοινωνία και την οικονομία.

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που αποτελεί και κύριο στόχο.

 Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: