ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Κλιματική Αλλαγή και Καθαρός αέρας

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22.06.2020

 Χαρά Καφαντάρη: Κλιματική Αλλαγή και Καθαρός αέρας

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα «Δημόσια Υγεία και Περιβάλλον» – Ειδικότερο θέμα «Περιβαλλοντικές διαστάσεις του COVID-19», η Χαρά Καφαντάρη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην σχέση μεταξύ της πρόσφατης πανδημίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για περίπου 7 εκ. θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως, την δε εποχή της Πανδημίας επιβάρυνε σημαντικά τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω των περιοριστικών μέτρων, βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα του αέρα και ελαττώθηκαν οι ρύποι, στις μεγαλουπόλεις και στην Αθήνα. Αμέσως μετά την άρση των μέτρων όμως, οι αέριοι ρύποι χειροτέρευσαν, ειδικά τα ΝΟx (οξείδια αζώτου),  το όζον και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουτιέρες, πρόσφατα τοποθετήθηκε για την αναγκαιότητα ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ από την πανδημία, η δε Ε.Ε. εκπόνησε Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για τη δεκαετία 2020-2030.

Κλιματική αλλαγή και καθαρός αέρας, είναι πλέον μέρος της ατζέντας του ΟΗΕ, ενώ η 7η Σεπτεμβρίου ορίσθηκε ως η πρώτη παγκόσμια ημέρα για «ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ».

Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα και χρηματοδοτούν δράσεις, η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει «αντι – περιβαλλοντικό» νόμο και μεταξύ των άλλων, καταργεί ουσιαστικά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Τέλος, η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει την  υποχρέωσή της για κατάρτιση Εθνικού  Προγράμματος Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, την οποία πρέπει να κοινοποιήσει στην ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την Οδηγία 2016 /2284.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει σχετικές Αναφορές, Επίκαιρες Ερωτήσεις και προτάσεις, όπως την ανάγκη ενίσχυσης των ΜΜΜ, την ηλεκτροκίνηση, τη διαχείριση απορριμμάτων, την ενίσχυση του  Πράσινου, την προστασία της βιοποικιλότητας, ως πολιτικές αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης και κατά συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: