Λήψη μέτρων ΤΩΡΑ για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πριν να είναι αργά

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή Παρεμβάσεις στο Blue Sky, την Παρασκευή, 12/6/2020.

 

Σχετικά με το τρόπο με τον όποιο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον τουρισμό,η Χαρά Καφαντάρη τόνισε: «Ο τουρισμός είναι ένας βασικός τομέας της οικονομίας μας, ειδικά στα πρώτα μνημονιακά χρόνια συνέβαλε πάρα πολύ στη στήριξη της  οικονομίας. H πανδημία, το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο, έχει επιπτώσεις στον τουρισμό και στη χώρα μας. Μετά την καραντίνα είμαστε σε μια νέα φάση, δύσκολη. Πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα από την πλευρά της πολιτείας  και υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Όταν μιλάμε για τουρισμό πρέπει να μιλάμε και για τους 700 χιλ εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό και για τους μικρούς επιχειρηματίες.  Οι επιχειρηματίες λένε ότι πρέπει να αντέξουμε φέτος για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε του χρόνου. Το πρώτο πεντάμηνο του 2020 έχουμε μείωση 260 χιλ. θέσεων εργασίας . Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή με το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι μίλησε για την εμπροσθοβαρή στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με πακέτο άμεσης ενίσχυσης. Τα χρήματα υπήρχαν, υπάρχει το αποθεματικό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις από την αντιπολίτευση βλέπουμε να αναθεωρούνται κάποια πράγματα και ο κ. Βρούτσης να κάνει εξαγγελίες. Δεν είναι όμως αρκετές, δεν είναι ικανές, γιατί αφορούν πάρα πολύ κόσμο».

Σχετικά με την ύφεση στην Ελλάδα και την οικονομική κατάσταση,  η Βουλευτής επεσήμανε ότι: «Η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έρχεται τελευταία στην Ε.Ε. δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι θετικό, όταν το τρίτο τετράμηνο του 2019 είχαμε ύφεση 0,7 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 πήγαμε στο 1,6 με 1,7. Πριν έρθει η πανδημία στην Ελλάδα η ύφεση υπήρχε. Δεν μπορούμε να θριαμβολογούμε και να λέμε ότι είμαστε καλύτερα. Γιατί το καλύτερα σημαίνει ότι ο κόσμος είναι καλύτερα. Οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 260 χιλ. το πρώτο τρίμηνο του 2020 και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου υπάρχει μεγάλη μείωση στον τζίρο των καταστημάτων. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, από την αρχή έπρεπε εμπροσθοβαρώς  να ενισχυθούν  οι επιχειρήσεις.

Το θέμα της οικονομίας αφορά ανθρώπινες ζωές,  εργαζόμενους. Λέμε ότι επιχορηγήθηκαν επιχειρήσεις το ΤΕΠΙΧ ΙΙ,  ας δούμε πόσες επιχειρήσεις συμμετείχαν τελικά ή ας δούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή  σε σχέση  με τις 750 χιλ επιχειρήσεις που έχει η χώρα μας.  Οι τράπεζες πρέπει να πιεστούν από την κυβέρνηση να δώσουν ρευστότητα στην αγορά.  Έχουν δημιουργηθεί κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πρέπει άμεσα να δοθούν στην αγορά, να δανειοδοτήσουν οι τράπεζες να δούμε τις μικροπιστώσεις, και βέβαια μη ξεχνάμε και τα θέματα με τις επιταγές. Η οικονομία θέλει δραστικά μέτρα.

Πολιτική με δημοσκοπήσεις δεν γίνεται, η πραγματικότητα είναι άλλη. Πρέπει  να απαντήσουμε στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι η ΝΔ, την υπόθεση της υγειονομικής κρίσης την βρίσκει σαν μια ευκαιρία να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Αναφέρομαι στα 20 εκατ. που αδιαφανώς δόθηκαν σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας,  site ανύπαρκτα ή υπαρκτά για όσο διάστημα χρειαζόταν για να πάρουν  την επιχορήγηση.  Η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί πολύ σοβαρό ζήτημα όταν δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα 534 ευρώ των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή».

Σε ότι αφορά την κατάσταση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Βουλευτής αναφέρθηκε στην υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην εποικοδομητική κριτική με προτάσεις τονίζοντας ότι: «το κυρίαρχο θέμα είναι ότι απουσιάζει η ενεργητική εξωτερική πολιτική. Η συμφωνία με την Ιταλία είναι μια θετική εξέλιξη, η κυβέρνηση πρέπει  να προχωρήσει τώρα σε αντίστοιχες συμφωνίες και με την Αίγυπτο. Είναι δύσκολο, αλλά έχει γίνει μια σχετική προεργασία από την δική μας κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια, δεν πρέπει να έπεται των γεγονότων πρέπει να είναι παρούσα σε διεθνές και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενεργητική εξωτερική πολιτική. Οι παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας  υπήρχαν και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχαμε επικοινωνία και κινητικότητα, μην ξεχνάμε ότι ο τότε πρωθυπουργός, ο Α. Τσίπρας, πήγε 3 φορές στην Άγκυρα. Πετύχαμε αρχές Ιουνίου του 2019 να αποφασιστούν από την Ε.Ε κυρώσεις στην Τουρκία. Αυτά τα κεκτημένα εργαλεία για την πατρίδα μας πρέπει  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να τα αξιοποιήσει και να ζητήσει ενεργοποίηση κυρώσεων. Τα εθνικά θέματα δεν είναι πεδίο μικροκομματισμού.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: