Στελέχωση του ΟΦΥΠΕΚΑ, τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη στην αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη 11/06/2020, με θέμα: «Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49 Α του Κανονισμού της Βουλής, των προτεινομένων, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ), κ. Μαρίας Παπαδοπούλου και κ. Κωνσταντίνου Τριάντη, αντιστοίχως, και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.».

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

 

Καλησπέρα και από μένα, καλώς ήρθατε στις διαδικασίες της επιτροπής μας. Σχετικά με την επιστημονική σας επάρκεια και τίτλους σπουδών, φυσικά δεν υπάρχει καμία, αν θέλετε, αντίρρηση,αντιστρόφως, όμως, εκτιμάμε ιδιαίτερα το έργο σας και την επιστημονική σας κατάρτιση.Θα τοποθετηθώ αυτή τη στιγμή και τα ερωτήματα τα οποία θα σας θέσω, σαν υποψήφιους για τις δύο αυτές σημαντικές θέσεις στο νέο αυτό νομικό πρόσωπο, έχουν να κάνουν με το πώς σκέφτεστε να λειτουργήσετε και να αντιμετωπίσετε κάποια ζητήματα, μιας και ο καινούργιος φορέας, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος ψηφίστηκε με το 4865 νόμο του 2020, είναι υπό διαμόρφωση.

Πρώτον, είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, η θέση του κόμματός μας και κοινοβουλευτικά, αλλά και μέσα στη κοινωνία. Μιλήσαμε, για αυτό το νόμο που ψηφίστηκε, με χαρακτήρα καθαρά αντιπεριβαλλοντικό για μας, με κορυφαίο και το θέμα της ουσιαστικής κατάρτισης των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Το θέμα μας όμως σήμερα δεν είναι να κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Άλλωστε, εμείς, καταθέσαμε, 59 βουλευτές, κ.Υπουργέ, το ξέρετε, μία ερώτηση, που βάζουμε συγκεκριμένα ερωτήματα. Δεν θα τοποθετηθώ σε αυτά σήμερα, γιατί ο χαρακτήρας της επιτροπής σαφώς και είναι άλλος.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, υπάρχουν κάποια θέματα που θα ήθελα απαντήσεις και από την κυρία Παπαδοπούλου και από τον κ. Τριάντη, σε σχέση με αυτά τα 37 νομικά πρόσωπα τα οποία θα συγχωνευτούν,οι 36 φορείς διαχείρισης και το ΕΚΠΑ, με όλα τα χαρακτηριστικά πουανέφερε ο κ. Υπουργός πριν, που μιλάμε για ξεχωριστά Α.Φ.Μ., για νομικά πρόσωπα συγκεκριμένα, πώς θα γίνει αυτή η συνένωση, ώστε να υπάρχει ο ΟΦΥΠΕΚΑ; Τι θα γίνει, συγκεκριμένα, με προγράμματα;Γιατί αναφερθήκατε και οι δύο και η κυρία Παπαδοπούλου και εσείς κύριε Τριάντη, σε προγράμματα που πρέπει να αξιοποιηθούν, εργαλεία ευρωπαϊκά, αλλά ήδη υπάρχουν εργαλεία ευρωπαϊκά και έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη από τους αντίστοιχους φορείς διαχείρισης, πως θα προχωρήσουν όλα αυτά και είναι ένα βασικό ερώτημα και πώς το βλέπετε μέσα σε αυτή τη διαδικασία της ενοποίησης.

Θα έρθω σε εσάς, κυρία Παπαδοπούλου, σημειώνοντας το εξής: Μιλήσατε και για την κλιματική αλλαγή. Σαφώς είναι πλανητικό ζήτημα σήμερα η κλιματική κρίση. Μιλήσατε για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Πως αντιλαμβάνεστε, με τον καινούργιο νόμο και με τον οργανισμό που καλείστε να εποπτεύετε, να προΐστασθε, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, όταν με τον εν λόγω νόμο που ψηφίστηκε,  τον 4865 και μέσα στα Δ.Σ., καταργείται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο ήταν κατοχυρωμένο σε κάθε έναν από τους φορείς διαχείρισης, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να λειτουργούν, να γνωμοδοτούν κ.λπ.;

Επίσης αναφέρθηκε ο κ. Τριάντης, άλλο ένα ερώτημα και σε εσάς πιθανόν αλλά και στον κ. Τριάντη, στο αναπτυξιακό πρόσημο των φορέων.

Όταν οι φορείς διαχείρισης, όπως λειτουργούσαν σήμερα, είχαν ένα σημαντικό αποτύπωμα αναπτυξιακό σε κάθε περιοχή, πώς μ’ αυτή τη συγκεντροποίηση, το αθηνοκεντρικόμοντέλο, όπως χαρακτηρίζουμε εμείς τον ΟΦΥΠΕΚΑ, θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, μιας και στα Δ.Σ. των φορέων συμμετέχουν από τον αγροτικό κόσμο, συμμετέχουν από τον τοπικό εμπορικό κόσμο κάθε περιοχής. Δηλαδή, είναι ένα μικρό δείγμα τοπικής ανάπτυξης.

Έχω ένα ερώτημα, που αναφέρεται και στους δύο υποψηφίους και στον κ. Τριάντη και στην κυρία Παπαδοπούλου. Ποια είναι η γνώμη σας για τους φορείς διαχείρισης μέχρι σήμερα;

Πιο συγκεκριμένα, για την Έκθεση της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, η οποία συντάχθηκε μεν το 2011, αλλά είχε μια αξιολόγηση της δεκαετούς εφαρμογής του θεσμού των φορέων διαχείρισης.

Τι γνώμη έχετε για το ομόφωνο πόρισμα του εθνικού διαλόγου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών το 2014 και όλα όσα αναφέρθηκαν σε μία διαβούλευση, που φαντάζομαι θα είστε γνώστες, που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 9 Οκτωβρίου 2019, όπου σύσσωμοι οι φορείς, που συμμετείχαν, ήταν αντίθετοι σ’ αυτές τις αλλαγές, οι οποίες προωθούνταικαι δεν μιλάω μόνο για τους εργαζόμενους, δεν μιλάω μόνο για τους Προέδρους των φορέων που υφίστανται και υπάρχουν μέχρι σήμερα. Βεβαίως και δεν ξεχνώ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα περιβαλλοντικά κινήματα.

Θα ήθελα,όμως,να θέσω και  κάποιο ερώτημα προς τον κύριο Υπουργό.

Μιλήσατε για ένα οργανόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ. Πώς το βλέπετε αυτό το οργανόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ, κύριε Υπουργέ;Πώς θα στελεχωθεί αυτός ο καινούργιος Οργανισμός;.

Δεύτερον, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, τους οποίους δεν έχετε ακούσει και συναντήσει, ενώ όλο αυτό το διάστημα από τον Οκτώβρη και μετά ζητούσαν να συναντηθούν μαζί σας και βεβαίως και τους προέδρους των φορέων, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι σήμερα;

Αναφερθήκατε στους τους νέους φορείς, επιτρέψτε μου την έκφραση,απαξιωτικά, ενώ υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι στο ΥΠΕΝ για τους οκτώ νέους φορείς, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και η απάντηση,όμως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριε Υπουργέ, σε ερωτήματα  που έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, που η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι είναι αντίθετη σ’ αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ότι έχει χρηματοδοτήσει τους οκτώ νέους φορείς διαχείρισης.

Θα θέλαμε από εσάς για το συγκεκριμένο ζήτημα να απαντήσετε κάτι πιο συγκεκριμένο, γιατί δεν είναι μόνο να λέμε, τι είναι τα 8 εκατομμύρια κ.λπ., τι έχετε κάνει, γιατί έχει περάσει ένας χρόνος, κάτι για το οποίο και η Ευρωπαϊκή Ένωση το δηλώνει σε απάντησή της, σε ερώτηση, η οποία έχει γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κλείνοντας, μια ερώτηση για σας κύριε Τριάντη.

Γνωρίζω ότι είχατε κάποιες προτάσεις για τους φορείς να πάνε σε δεκατρείς περιφερειακές δομές. Κάνω λάθος;Είχατε διατυπώσει επίσημα μία τέτοια πρόταση ή κάνω λάθος;Η πρόταση αυτή, την οποία διατυπώσαμε το Φθινόπωρο του 2019, με τη σημερινή δομή του ΥΦΥΠΕΚΑ, που είναι εντελώς κεντροποιημένη και αθηνοκεντρική, πώς συνάδει;

Αυτά ήθελα να ρωτήσω, ευχαριστούμε πολύ.

Θα πω ότι η πρότασή μας, όπως ξεκίνησα, δεν έχει να κάνει με τα προσόντα σας, τα πτυχία σας, τις γνώσεις σας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικός, άλλωστε είναι γνωμοδοτική η άποψη μας εδώ. Τουλάχιστον εγώ, θα τοποθετηθούν και οι συνάδελφοι. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: