Περιβάλλον ή ανάπτυξη – το ανύπαρκτο δίλημμα

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11.06.2020

Χαρά Καφαντάρη: Περιβάλλον ή ανάπτυξη – το ανύπαρκτο δίλημμα

 

Η Χαρά Καφαντάρη αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ως  εισηγήτρια στη τηλεδιάσκεψη (10.06.2020) της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών με θέμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ».

Στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στο ερώτημα που πλανάται από τη κυβέρνηση και διάφορα συμφέροντα τα οποία βλέπουν το Περιβάλλον ως εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Παρουσίασε τον ‘αντι’περιβαλλοντικό νόμο, ο οποίος σε συνέχεια του ΄Αναπτυξιακού’ νόμου και με τον πρόσφατο νόμο για τον Τουρισμό, δείχνει τη κατεύθυνση της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και τη θυσία του Περιβάλλοντος στο βωμό της ανάπτυξης όπως (στρεβλά) την προωθούν.

Αναφέρθηκε στη κλιματική κρίση, στην αύξηση ανισοτήτων παγκόσμια, και στη πρόσφατη υγειονομική κρίση. Όλα συνηγορούν στην αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης (με κυκλική οικονομία, εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, προστασία της βιοποικιλότητας), μια ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, σύμφωνα με τους στόχους του ΟΗΕ, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγινε εκτενής αναφορά στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και στο συντηρητικό νεοφιλελεύθερο τρόπο που αντιμετωπίσθηκαν στο πρόσφατο ‘αντι’ περιβαλλοντικό νόμο, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη η προσφορά τους, η συλλογικότητα, η σχέση τους με τη τοπική κοινωνία. Με παράδειγμα το τοπικό φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης, έδειξε την ανάγκη, περαιτέρω γνωστοποίησης του έργου των φορέων, εξωστρέφειας και στήριξης τους από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι φορείς, συμβάλλουν στη τοπική ανάπτυξη περιοχών, σε συνδυασμό με την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τη προστασία της βιοποικιλότητας συντελώντας έτσι στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη τοπική ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε στη μεταλιγνιτική εποχή, στο επερχόμενο κλείσιμο λιγνιτορυχείων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, στην απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού και μέριμνας για τη τύχη των εργαζόμενων. Σχετικά με τα απορρίμματα αναφέρθηκε στον υπάρχοντα Εθνικό Σχεδιασμό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων) και στην ανάγκη εφαρμογής, όχι ακύρωσης τους.

Επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μετώπου προστασίας του φυσικού πόρου του ΝΕΡΟΥ, και την ανάγκη αποτροπής κυβερνητικών σχεδίων για ιδιωτικοποίηση.

Τέλος, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του ‘αντι’περιβαλλοντικού νόμου στη περιοχή, καθώς και σε ιδιαίτερα ζητήματα  του τόπου, μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα που καλούμαστε να αγωνιστούμε, να προτείνουμε λύσεις και να ανατρέψουμε πολιτικές.

Το Γραφείο Τύπου  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: