ΜΕ ΤΗ Ν.Δ. ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΝΕΡΑΚΙ…

newlogosyriza_2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

04/06/2020

Χαρά Καφαντάρη: ΜΕ ΤΗ Ν.Δ. ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΝΕΡΑΚΙ…

 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και ανίκανη να αντιμετωπίσει το Μέλλον με καθαρό βλέμμα, ανασύρει παλιά σχέδια από το Παρελθόν.

Μετά τη ψήφιση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου, την επαναφορά στο προσκήνιο της εκτροπής του Αχελώου, «ξαναχτυπά».

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προτίθεται να προβεί σε σύναψη σύμβασης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, μετά από διεθνή διαγωνισμό, με αντικείμενο τη «Διαχείριση-Λειτουργία και Συντήρηση του εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας».

Ενώ η ΕΥΔΑΠ είναι κερδοφόρα εταιρία του Δημοσίου, που επί 70 έτη έχει αποδείξει στην πράξη την συμβολή της στην ομαλή ,ποιοτική τροφοδότηση με νερό του 40% της Ελλάδας, στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» ,υπάρχουν σχεδιασμοί ιδιωτικοποίησής της.

Σημειώνουμε ότι η διεθνής εμπειρία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Στην Ευρώπη, αλλά και Παγκόσμια, υπάρχει η τάση επανακρατικοποίησης -επαναδημοτικοποίησης του νερού.

Με την είσοδο στην ΕΥΣ ιδιωτών, ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Αυτό σημαίνει, αύξηση της τιμής του νερού για τους καταναλωτές και το λαό, υποβάθμιση της ποιότητάς του και μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο Νερό, ως θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα.

Τελικά, όταν σχεδιάζουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, δεν σχεδιάζουμε μόνο την εμπορευματοποίηση ενός φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της οικολογικής βάσης της ίδιας της ζωής.

 Tο Γραφείο Τύπου 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Ευχαριστούμε πολύ τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, για την ενημέρωση την οποία μας έκαναν για την εταιρεία.

Θα συμφωνήσω με αυτά που είπε ο κ. Σαχίνης, για την 70χρονη πορεία της ΕΥΔΑΠ, την τεχνογνωσία που έχει αποδείξει, τις ικανότητες που έχει και από προσωπικό και επιστημονικό η εταιρεία. Τα αποτελέσματα που έχει η ΕΥΔΑΠ, όσον αφορά τη δυνατότητα παροχής νερού στο 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας. Και πως, βέβαια, αντιμετωπίστηκε και η λειψυδρία όσες φορές παρουσιάστηκε.

Πραγματικά, η ΕΥΔΑΠ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση που η πλειοψηφία της ανήκει στο δημόσιο. Είναι βέβαια κυβερνητικά ενταγμένη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μιας και το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που πρέπει να προστατεύεται, έχει τον κύριο λόγο.

Έχουν γίνει αρκετά έργα στο θέμα του νερού. Τα σχέδια διαχείρισης συγκεκριμένα λεκανών απορροής, τα οποία τώρα πρέπει να αναθεωρηθούν και να επανασχεδιαστούν με τα καινούργια δεδομένα, γιατί η κλιματική αλλαγή βάζει καινούργια δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά έτσι κι αλλιώς, έπρεπε να γίνει. Ολοκληρωθήκαν στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως και τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας και όλα αυτά.

Όμως, επιτρέψτε μου να εστιάσω σήμερα στο μείζον, που για μας και νομίζω είναι για τον καθένα το μείζον, είναι το νερό σαν φυσικός πόρος και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατί; Από τον Σεπτέμβρη του 2010 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη υιοθέτησε ένα ψήφισμα και επιβεβαίωσε ότι, το δικαίωμα στο καθαρό πόσιμο νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα της διατήρησης του υψηλότερου επιπέδου φυσικής και πνευματικής υγείας, καθώς και στο δικαίωμα στη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Γιατί  τα είπα αυτά; Γιατί, δυστυχώς, από τις τελευταίες εξελίξεις των ημερών, τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι επανέρχονται παλιά σχέδια ιδιωτικοποίησης αυτού του φυσικού πόρου, ανθρωπίνου δικαιώματος, το επαναλαμβάνω, θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος.

Το Υπουργείο Μεταφορών προτίθεται να προβεί σε σύναψη σύμβασης με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, μετά από διεθνή διαγωνισμό με αντικείμενο τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί, φαίνεται ότι οι προοπτικές και τα σχέδια, μάλλον, της Κυβέρνησης, είναι να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση και της κερδοφόρας αυτής επιχείρησης, όπως αναφέρθηκε και από τους εκπροσώπους της και τη σημασία που έχει και τα έργα που έχει κάνει και τη συμβολή της την κοινωνική, μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ.

Εμείς θεωρούμε ότι, πραγματικά, αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Θα πούμε, λοιπόν, το «νερό νεράκι», να το πω έτσι λαϊκά, γιατί όποια ιδιωτικοποίηση σημαίνει, επιτρέψτε μου, αμφισβητήσεις ως προς τους ελέγχους της ποιότητας του νερού και όντως η ΕΥΔΑΠ έχει πολύ καλής ποιότητας νερό το οποίο προσφέρει στο 40% του πληθυσμού της χώρας, πρώτον, και βέβαια, αύξηση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή. Μιλάμε, αύξηση του κόστους για έναν φυσικό πόρο απαραίτητο για τη ζωή. Φαίνεται, μέσα στη λογική της Κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων, όπως έγινε και με το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του τομέα ενέργειας. Φαίνεται ότι θέλουν να επανέλθουν τα ίδια σχέδια και για το φυσικό πόρο που λέγεται νερό. Ανησυχούμε για το συγκεκριμένο. Δυστυχώς θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι και κατά την διάρκεια του 1990-1993, όταν Πρωθυπουργός ήταν ο πατέρας του νυν Πρωθυπουργού, είχαμε τεράστια αύξηση της τιμής του νερού, πάνω από 1.000%. Ήταν μια περίοδος ξηρασίας εκείνη την εποχή, βέβαια, αλλά, βλέπουμε ότι επανέρχονται παλιές λογικές και θα κλείσω με το ότι είναι λογικές οι οποίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταργηθεί, γιατί όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, η διαδικασία σήμερα, είναι, επανακρατικοποίησης, επαναδημοσιοποίησης, επαναδημοτικοποίησης των οργανισμών του νερού και εδώ πέρα στην Ελλάδα κάνουμε, ακριβώς το αντίθετο, κάτι το οποίο φάνηκε στην πράξη και πανευρωπαϊκά ότι «δεν πατάει στα πόδια του».

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και θα ήθελα και από τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, που είναι εδώ, να τοποθετηθούν τι σημαίνουν όλα αυτά; Από τη μιά μιλάμε για τα θετικά της επιχείρησης που είναι πολλά και η προσφορά της είναι συγκεκριμένη και από την άλλη έχουμε αυτές τις προκηρύξεις διαγωνισμών για συμβούλους, ώστε να γίνει μια σύμβαση σύμπραξης δημόσιου ιδιωτικού τομέα στην ΕΥΣ (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα) Αθήνας.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: